48 koronavírussal fertőzött beteg halt meg az elmúlt 24 órában. Közel 1500 új fertőzöttet azonosítottak, nőtt a kórházban ápolt betegek száma is.

1423 új fertőzött

1423  újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést ezzel  50 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

EZ IS ÉRDEKELHET! Csepel polgármestere elkapta a koronavírust, tünetei is vannak

48 halott

Elhunyt 48 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1259 főre emelkedett, 14 905-en pedig már meggyógyultak.

EZ IS ÉRDEKELHET! „Nem hittem a szememnek”- az M1-es autópálya közepén toltak egy autót, senkin sem volt láthatósági mellény

Több mint 200-an vannak lélegeztetőgépen

Továbbra is nő a súlyos esetek száma. Jelenleg 2023 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 201-en vannak lélegeztetőgépen.

Terjed a vírus a hajléktalanszállón

Karantént rendeltek el a Baptista Szeretetszolgálat Kőbányán lévő, Bánya utcai hajléktalanszállóján múlt héten, mert az intézményben több lakó tesztje pozitív lett. Őket azonnal elszállították, a többieket karanténba helyezték.

100 lakóból 18 fertőzött

Az intézménynek 100 lakója van, abból 18 elkapta a koronavírust. A Baptista Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője, Szi­lágyi Attila a Ripostnak megerősítette, találtak náluk koronavírusos lakókat. Az egyelőre azonban nem derült ki, miért kezdték el a lakókat tesztelni, a koronavírusos hajléktalanok merre járhattak előtte.

Új teszttel vizsgálnak

Több száz vizsgálatot végeztek már Magyarországon az új, antigén alapú gyorsteszttel a mentők. Múlt hét óta használják a 30 ezer darabos készletet.

15 perc alatt van eredmény

“Az eljárás eleje nagyon hasonló a PCR-tesztéhez, hiszen itt is garatból történik a mintavétel, utána azonban a mintát egy speciális oldatban elvegyítjük, ebből cseppentünk rá egy tesztcsíkra, amely 15 perc alatt eredményt is hoz” – mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Az utcán is kötelező a maszk

Csütörtöktől már nem csak a közintézményekben és a tömegközlekedési eszközökön, hanem a szabadban is kötelező lesz a maszkviselés Bulgáriában. A kedden este bejelentett új rendelkezés november végéig marad érvényben.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balogh Zoltán