A választási irodához fordult egy halásztelki család, mert a júniusi önkormányzati és EP-választásról kiértesítették 2017-ben elhunyt nagymamájukat is. Ráadásul az 1980-as években külföldre távozó szomszédjuk is kapott választási küldeményt, aki 116 éves lenne.

Magyarázatot kért

„Tájékoztatást szeretnék kérni, hogy mégis milyen adatbázis alapján dolgoznak és hogyan fordulhat az elő, hogy 7 éve halott nagymamám kapott választási értesítőt? A neve (…) , férjezett neve (…) 2017. januárjában hunyt el, erről a halotti anyakönyvi kivonatot csatoltan küldöm – ezzel a levéllel fordult a Nemzeti Választási Irodához egy halásztelki lakos, miután elhunyt rokonuknak is kipostázták a hivatalos értesítőt arról, hogy felvették a szavazóköri névjegyzékbe, illetve hol és hogyan szavazhat június 9-én. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Hibás adatok

A Nemzeti Választási Iroda válasza szerint az adatok a Belügyminisztérium által vezetett személyi adat- és lakcímnyilvánításban szerepeltek hibásan. Mivel „az értesítők és a szavazóköri névjegyzék adattartalmát a Nemzeti Választási Iroda ez alapján állítja össze”, ők automatikusan küldték a kötelező postát – derül ki a Választási Információs Szolgálat tájékoztatásából.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Pontosítják a nyilvántartást

Az NVI felvette a kapcsolatot a Belügyminisztérium munkatársaival, ahonnan azt a tájékoztatást kapták, hogy mindkét ügyben pontosítani fogják a nyilvántartásukat. Végül törölték is a helytelen adatokat a nyilvántartásból.

Hogyan történhetett?

A panaszos ugyanakkor továbbra sem érti, hogyan bukkant fel váratlanul a nagymama a választói adatbázisban ennyi évvel a halála után. Ugyanis elmondása szerint eddig egyszer sem fordult elő, hogy az elhunyt rokont bármelyik választásra meginvitálták volna, vagy a belügyi – ezek szerint hibás – adatok alapján más szervezet kereste volna.

Megszólalt a szakértő

„Több, mint aggasztó, hogy a Belügyminisztérium ilyen pontatlanul vezeti az állampolgárok adatait, amit aztán egy az egyben átvesz a Nemzeti Választási Iroda. Miközben a választási eljárásról szóló törvény vonatkozó bekezdése szerint az iroda feladata, hogy ’a központi névjegyzék adatait folyamatosan frissíti’” – kommentálta az esetet a hvg.hu-nak Litresits András, a Nemzeti Választási Bizottság szocialista delegáltja.

Visszaélés is történhetett

Szerinte „kár, hogy a szavazóköri névjegyzéket a szavazást követően meg kell semmisíteni, érdekes lenne visszanézni, hogy például a 2019-es önkormányzati és EP képviselők választáson mi történt a már ezt megelőzően elhunyt nagymama szavazataival, azaz történt-e visszaélés, bűncselekmény.”

Tájékoztatást kér

Litresits András jelezte, tájékoztatást fog azért kérni az NVI elnökétől arról, hogy 2019-ben mi lett a 2017-ben elhunyt nagymama választási értesítőjének postai sorsa az irattári adatok alapján. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: illusztráció