Több budapesti kerületben generált horrorszámlákat, hogy a rezsicsökkentés korlátozása miatt két szék közt a pad alá estek az önkormányzati lakások bérlői. Több helyen ugyanis az önkormányzati vagyonkezelő cég az ingatlanok tulajdonosa, amely céges fogyasztó, így a lakások energiahasználatát is a magasabb, „piaci” áron számlázták ki.

Nem minősülnek társasháznak

Az ilyen ingatlanok ugyanis jellemzően nem minősülnek jogilag társasháznak, hiszen ugyanaz a tulajdonos. A BudaPestkörnyéke.hu írt arról korábban, hogy ennek a helyzetnek a rendezését kérte Baranyi Krisztina, Ferencváros és Tóth József, a 13. kerület ellenzéki polgármestere a kormánytól, mivel úgy számoltak: a két kerületben együtt 800 családnak kell piaci árat kell fizetnie a fűtésért. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megoldást ígértek Németh Szilárdék

A kormány részéről Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásásáért felelős és Láng Zsolt, a Közép-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos pár hete be is jelentették, hogy kormányrendeletben oldják meg a problémát, mégpedig visszamenőleges hatállyal.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

„Visszamenőleg is biztosítjuk a rezsicsökkentést”

„Láng Zsolt képviselőtársammal, a Fidesz fővárosi elnökével jelentettük be közösen, hogy augusztus 1-jei hatállyal visszamenőleg biztosítja a kormány az önkormányzati és állami tulajdonú, nem társasháznak számító bérleményben élők teljes rezsicsökkentését is” – írta Németh Szilárd Facebook-posztjában.

Problémás kormányrendelet

A kormányrendelet meg is jelent, de hamar kiderült, hogy probléma van vele. A két paragrafusból álló rendelet először az első problémát kezeli, tehát lakossági fogyasztónak minősíti azokat az ingatlanokat, melyekben önkormányzati, állami bérlakás vagy szállóférőhely található, függetlenül attól, hogy a távhő gázfogyasztó készüléke vagy a gázóra közös-e vagy sem.

Íme a képlet

A második paragrafusban arról rendelkeznek, hogy ezek az ingatlanok plusz kedvezményes gázmennyiségre jogosultak, melyet az épületben található önkormányzati bérlakások, állami bérlakások, önálló, műszakilag megosztott lakások és minden negyedik szállóférőhely számának szorzata alapján kell meghatározni. Vagyis egy soklakásos társasház esetén fel kell szorozni a lakások számával, hányszor lehet elfogyasztani a „rezsicsökkentett” árat, mielőtt az ember belecsúszik az „átlagfogyasztás feletti” kategóriába.

Kimaradt dátum

Az első paragrafus alatti részben valóban ott is volt, hogy az augusztus 1-től él, ám ez a második paragrafus alatti részből lemaradt.

Hogy kell értelmezni?

Emiatt Baranyi Krisztina december elején levélben kereste meg Németh Szilárdot. Ebben arról ír: örülnek, hogy megjelent a rendeletben, hogy a kedvezményes mennyiség az önálló lakások szorzata, ám az önkormányzat számára nem egyértelmű, hogy ezt a passzust is visszamenőleges hatállyal kell-e értelmezni – írta a hvg.hu.

Az MVM-hez irányították a polgármestert

A polgármester Facebook-bejegyzése szerint Németh az MVM-hez irányította őket, hogy tőlük kérjenek jogértelmezést. A válaszukat Baranyi idézte a Facebook-posztjában. Eszerint „visszamenőleges hatályt a kormányrendelet nem tartalmaz, így polgármester asszony megkeresése a kormánybiztos úr felé továbbra is aktuális.” Vagyis az állami energiaszolgáltató is úgy értelmezte a jogszabályt, mint Baranyi: hogy abból csak a lakossági fogyasztónak nyilvánítás visszamenőleges, a lakások számával történő felszorzás nem.

Nem érkezett újabb válasz

Ezért december közepén újra Németh Szilárdhoz fordultak, ám ezúttal újabb választ már nem kaptak. Közben az augusztusi számlák fizetési határideje vélhetően már rég lejárt.

Hatalmas a különbség

A különbség pedig hatalmas: a 9. kerületben eddig lakásonként átlagosan 10 ezer forintot kellett fizetni, az új számla viszont 80 ezerről érkezett. Baranyi korábban úgy fogalmazott, „367 ferencvárosi család megélhetését teszi tönkre a kormány energetikai szabályozása és a Fidesz-állam bürokráciája”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: önkormányzati bérlakás Budapesten. Fotó: archív.