A Magyar Nemzeti Bank friss kimutatásai szerint tavaly egy háztartás mintegy 800 ezer forintot takarított meg Magyarországon. Az összeg úgy jött ki, hogy a 3500 milliárdos összes megtakarítást elosztották a háztartások számával. Ha nem érzed úgy, hogy neked nem sikerült 800 ezret megtakarítanod, annak az lehet az oka, hogy az adatokban nem szerepel, hogy a leggazdagabbak hány milliárdot takarítottak meg, vélhetően az ő vagyonuk húzta fel az átlagot.

Rengeteg pénz

Elképesztő mennyiségű megtakarítást halmoztak fel tavaly a háztartások a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint. A jegybank legfrissebb értékpapír-statisztikáiból az derül ki, hogy 2020-ban a lakosság csaknem 1290 milliárd forintnyi friss pénzt helyezett el értékpapírszámlákon – írja a Napi.hu.

Bankbetét

A friss jegybanki adatok szerint ehhez jött még több mint 1600 millárd forintnyi új bankbetét, ami miatt történelmi rekordra nőtt a bankban tartott lakossági vagyon nagysága.

Készpénz

Készpénzt is halmozták tavaly a magyarok. Az első kilenc hónapban 485 milliárd forintnál is több készpénzzel nőtt a háztartások megtakarítása, és ez a trend vélhetően az utolsó negyedévben sem torpant meg.

800 ezres átlagos megtakarítás

A háztartások tavaly akár 3500 milliárd forintot is félre tehettek a járvány és a válság ellenére, ami egy átlagos háztartásra vetítve 800 ezer forintnál is több pénzt jelent, de ez egy átlagszám.

Milliárdosok vagyona

Az adatok között nem szerepel, hogy a kormányközeli vállalkozó elit hány milliárdot harácsolt össze az elmúlt évben. Ennek a társadalmi rétegnek a masszív megtakarításai megjelennek a bankszámlákon, vagyis látja a Nemzeti Bank, így könnyen lehet, hogy a milliárdosok vagyona húzta fel az átlagszámot.

Sokan elvesztették a munkájukat

Sokan voltak, akik elveszítették a munkahelyüket vagy bár megtarthatták, de a fizetésüket csökkentette a munkaadója, ezért ők alighanem lefele húzták az átlagot.

Történelmi rekord

Érdekes adat, hogy az év végén több mint 14 ezer milliárd forintot tartottak a háztartások értékpapírokban, ami történelmi rekord. Az állomány több mint 1300 milliárd forinttal nőtt az év folyamán, de döntő részben a friss megtakarítások miatt.

Részvény

A kisbefektetők több mint 180 milliárd forintért vásároltak részvényeket az év első tíz hónapjában, ennek a kétharmadát márciusban, áprilisban és májusban, csak novemberben és decemberben kezdtek kiszállni a befektetéseikből, hogy realizálják a profitot.

Rengeteg pénz volt részvényekben

A háztartásoknak december végén 774,8 milliárd forintnyi részvényük volt, ami történelmi rekord. Ezen belül nem pénzügyi vállalatokban 475,4 milliárd, banki részvényekben pedig 281,8 milliárd forintot tartottak, ami történelmi rekord.

Kiemelt kép: illusztráció