82 éves korában meghalt Mészöly Kálmán. Az egykori labdarúgó hosszú idő óta betegeskedett, az utóbbi hetekben a János kórház Covid osztályán kezelték. Fia, nemrég azt mondta, édesapja legyőzte a koronavírust, állapota kielégítő.

Meghalt Mészöly Kálmán

November 21-én életének 82. évében meghalt Mészöly Kálmán, a Vasas 61-szeres válogatott legendás középhátvédje, világ- és Európa-válogatott labdarúgó. Mészöly szövetségi kapitányként három időszakban irányította a magyar válogatottat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sokat betegeskedett

A tragikus hírről a legendás labdarúgó fia, Mészöly Géza tájékoztatta a közvéleményt. Édesapja az utóbbi években betegeskedett, egyre többször került kórházba, szomorú volt látni, ahogy az élet lassan eltávozik a futballpályán rettenthetetlen, megtörhetetlen Szőke Sziklából – mondta.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A János kórházba kezelték

November 2-án kritikus állapotban vitték a János kórházba, ahol később a koronavírust is elkapta. Állapotáról később biztató hírek érkeztek, erőre kapott, de szervezete november 21-én feladta a harcot.

Innen indult

Mészöly Kálmán 1941. július 16-án Budapesten született. Már tizenegy évesen a 3. kerületi TTVE csapatában rúgta a labdát, 1959-ben igazolta le a Vasas SC. Az angyalföldi klubhoz visszavonulásáig, 1972-ig hű maradt, a csapat meghatározó tagjaként 279 bajnoki mérkőzésen lépett pályára. Minden idők egyik legjobb magyar középhátvédje 32 gólt is szerzett, remekül fejelt és általában ő rúgta be a tizenegyeseket. A Vasassal négy bajnoki cím (1961, 1962, 1965, 1966) mellett három Közép-Európai Kupát (1962, 1965, 1970) nyert, 1962-ben idehaza az év labdarúgójává választották.

Focis pályafutása

1961-ben lett a válogatott tagja, a következő tíz év alatt 61 alkalommal húzhatta magára a címeres mezt, a Vasas játékosai közül e téren máig ő a csúcstartó. A nemzeti tizenegyben hat gólt szerzett, ebből négyet tizenegyesből, s háromszor volt Európa-válogatott.

Külföldi pályafutása

A Szőke Szikla becenévre hallgató védő két világbajnokságon vett részt, a válogatott 1962-ben Chilében és 1966-ban Angliában is a negyeddöntőig jutott. Angliában a csoportmérkőzések során világszenzációt keltve 3-1-re győzte le a kétszeres világbajnok Brazíliát, a harmadik gólt Mészöly vágta be tizenegyesből. A mérkőzést a rádióban közvetítő Szepesi György szerint a lövés előtt a csapatból senki sem mert odanézni, Mészöly a mérkőzést kiugrott válla miatt felkötött karral játszva fejezte be.

Spanyol életút

1964-ben részt vett a futball történetének második, Spanyolországban rendezett Európa-bajnokságán, ez volt hivatalosan az Európai Nemzetek Kupája, ahol a válogatott a bronzmérkőzésen 3-1-re verte Dániát. 1969-ben ő is ott volt Marseille-ben a magyar labdarúgás történetében vízválasztót jelentő, a csehszlovákok elleni, 4-1-re elvesztett pótselejtezőn.

Keserű szavak

Ez volt az első alkalom, hogy a válogatott nem jutott ki a világbajnokságra. A “magyar futball Mohácsa” után hangzottak el Mészöly szájából a keserű szavak: “a mi időnk lejárt…” Később azt mondta: ő úgy gondolta, hogy változtatni kell a szemléleten, az MLSZ vezetésén, de a sportvezetés szó szerint értette és a harmincon felüli játékosokat “öregnek” minősítette. Így ért véget a karriere. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Mészöly Kálmán – Forrás: Youtube/BPK-montázs