Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, több magyar mentőcsapat is kiutazott Törökországba, hogy segítsenek a földrengés áldozatainak. Vannak olyan szervezetek, akik itthonról segítenek, többen pedig a helyszínen vannak. Többek között a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat is, akik már több életet is megmentettek.

A pesti csoport is hajnalban landolt

Facebook-oldalokon folyamatosan beszámolnak a fejleményekről. Hétfőn este érkeztek meg a reptérre 20 fővel, 4 mentőkutyával és csaknem 2 tonna felszereléssel felszerelkezve. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Több embert is találtak a romok alatt

Magyar idő szerint kedden este azt írták ki: „6 élő személyt találtunk a romok alatt. Mindegyikkel van kontaktunk. A kimentésük folyamatban van. A mentés hosszú órákba fog telni, így segítséget kértünk a nemzetközi irányítástól. Hamarosan érkezünk újabb hírekkel!”

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Sokan szorultak a romok alá

Forrás: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

Megmentették az életüket

A pesti csoport sikeresen kiemelt a romok alól egy másfél éves kisgyermeket és a nagypapáját. A legfrissebb információk szerint pedig jelenleg egy 15 éves kisfiú, Ali életéért küzdenek, aki szintén a romok alá szorult.

Nehéz kimenteniük a romok alá rekedt embereket, de mindent megtesznek

Forrás: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

Több magyar csapat is segít a mentésben

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapata, valamint a Hunor mentőszervezet csapata is hétfőn este utazott ki Törökországba, ahol kedden 3419-re emelkedett a hétfői földrengések halálos áldozatainak a száma, miközben a sebesülteké 20 426-ra nőtt. Emellett segít a helyszínen a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is, valamint készenlétben van a Magyar Vöröskereszt alakulata is.

Rengetegen csoport közösen dolgozik a mentésben

Forrás: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

Túlélőket talált a HUNOR is a romok alatt

Egy 16 ezer négyzetméteres kárterületen egyszerre három helyszínen, folyamatosan, a nap huszonnégy órájában dolgozik a magyar tűzoltókból álló HUNOR mentőcsapat. Az éjszaka több túlélőt sikerült a romok alól kimenteniük, így összesen tizenkét túlélőt találtak meg és emeltek ki a romok alól. A mentés során hét ember holttestét is kiemelték – írják közleményükben. Hozzátették, hogy csak a magyar csapat dolgozik a nap huszonnégy órájában, a többi mentőcsapat éjszakára leáll. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Baptista szeretetszolgálat is több ember életét mentette meg

A szolgálat mentőcsapata eddig már két túlélőt, egy 22 éves fiút, majd egy ugyancsak 22 éves nőt emelt ki Antakyában, a szír határ mellett lévő, súlyos katasztrófát elszenvedett több százezres városban a romok közül – írják a Facebookon. Hozzátették, hogy aki szeretné támogatni a mentőcsapatot, az ezen a számlaszámon keresztül tudja:
Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány
Számlaszám: UniCredit Bank 10918001-55555555-55555555
Közlemény: Törökországi földrengés

Kiemelt kép: Ali, a 15 éves kisfiú is a romok alá szorult/Forrás: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat