A Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapata, valamint a Hunor mentőszervezet csapata is hétfőn este utazott ki Törökországba, ahol kedden 3419-re emelkedett a hétfői földrengések halálos áldozatainak a száma, miközben a sebesülteké 20 426-ra nőtt. Emellett segít a helyszínen a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is, valamint készenlétben van a Magyar Vöröskereszt alakulata is.

Hajnalban landolt a HUNOR

Magyarország hivatalos mentőcsapata, a HUNOR mentőszervezet 50 fős csapata – köztük hatan a mentőszolgálat állományából –, a csapattal együtt utazó öt katonaorvos és két személykereső kutya több tonnányi felszereléssel török idő szerint 2 óra 15 órakor landolt Adanában – áll a katasztrófavédelem közleményében. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Több mint ezer épület dőlt össze

A csapat reggel 7 óra körül négy kamionnal és két autóbusszal Hatay felé elindult, ahol a délelőtt folyamán eligazítást kaptak a mentést koordináló helyi szervektől, és kijelölték számukra a műveleti területet. Ezzel párhuzamosan előkészítették a mentőcsapat táborhelyét is. Hatay tartományban hatalmas volt a pusztítás, a tartomány központja Antakya város. A polgármester szerint csak ott több mint 1200 épület dőlt össze, a hőmérséklet éjszaka -2 fok volt. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Három embert ki tudott menteni a HUNOR

A hivatásos tűzoltókból álló csapat magyar idő szerint nem sokkal dél után a két keresőkutyával megkezdte a túlélők utáni kutatást a földrengés miatt összedőlt házak romjai között. A mentőcsapat egy húszemeletes épület maradványai között is dolgozott, amelyben a katasztrófa idején körülbelül ezer ember tartózkodott. Párhuzamosan három kárhelyszínen, összesen 16 ezer négyzetméteres területen keresik az embereket, közülük hármat élve ki tudtak menteni, öt embernek a holttestét tudták már csak kiemelni. 

A Hunor mentőszervezet tagjai az induláskor

Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapata is kiutazott

 A Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapata is hétfőn indult el Törökországba, a csapat 19, főként kutató-mentő és egészségügyi szakemberrel, valamint hét mentőkutyával indult útnak, vittek magukkal egy nagyobb felfújható sátrat és áramfejlesztőket is. Hét-tíznapos munkával számolnak, amelynek első időszaka kutatással telik, utána pedig az egészségügyi ellátást segítik.

Ők is találtak túlélőt a romok alatt

A szeretetszolgálat közleményében azt írta kedden este, hogy a mentőcsoport a késő délutáni órákban érkezett meg a szír határ közelében fekvő Antakyába, ahol felállították bázisukat, és megkezdték a keresést a helyiek által megadott koordináták alapján. Körülbelül kétezer házat kell átnézniük a településen, ahol még nagyon sok ember rekedhetett a romok alatt. A keresőkutyák négyórás váltásokban kezdtek dolgozni, egyszerre négyen. Voltak életjelek, majd magyar idő szerint körülbelül 19 órakor egy fiút sikerült kimenteni a romok alól.

A Baptista Szeretetszolgálat Törökországba induló speciális mentőcsapatának tagjai a repülőtéren

Forrás: MTI/Lakatos Péter

Háromezer fölé emelkedett a halálos áldozatok száma

Törökországban a hétfői földrengések halálos áldozatainak száma 3419-re emelkedett – jelentette be kedd délelőtt Fuat Oktay török alelnök, így a Szíriában meghalt legkevesebb 1602 emberrel együtt a földmozgás már egészen biztosan több mint 5000 életet oltott ki.

Kutató-mentő csapatot küld Törökországba a Magyar Református Szeretetszolgálat

A segélyszervezet MTI-hez eljuttatott keddi közleményében azt írták: a 7,8-as erősségű, Törökországot és Szíriát sújtó hétfői földrengés után az egyik legnagyobb kihívás a romok alá szorult áldozatok felkutatása. A mentést tovább nehezíti a fagypont körüli időjárás, így kiemelten fontos, hogy minél előbb megtaláljanak mindenkit. A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány Kutató Mentő Alakulata ebben a munkában vesz részt 7 tagú csapatával és két nemzetközi minősítésű keresőkutyával.

A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány kutató-mentő csapatának tagjai

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Adománygyűjtést szerveznek

A tragédia áldozatainak javára adománygyűjtést is hirdet a szeretetszolgálat, melynek bevételét átmeneti szállások és ellátás biztosítására fordítják a mindenüket elvesztett embereknek. Adakozni bankkártyával az adomany.jobbadni.hu oldalon, átutalással a Magyar Református Szeretetszolgálat CIB banknál vezetett 10702019-85008898-51100005 számlaszámon lehet, a közleményben az „Adomány-Földrengés” feltüntetésével. Továbbá a 1358-as adományvonal felhívásával 500 forinttal támogathatók a bajbajutottak.

Mentőcsapattal segít a Katolikus Karitász is

Mentőcsapatot indított kedden a földrengés sújtotta Törökországba a Katolikus Karitász is, a Budapest Önkéntes Mentőszervezet Egyesület és a Budapesti Tűzoltó Szövetség önkéntes tűzoltóinak közreműködésével.

Adományokat gyűjt a Magyar Vöröskereszt is az áldozatoknak

A szervezet kapcsolatban áll a Török Vörösfélhold és a Szíriai Arab Vörösfélhold szervezetekkel, és az általuk megfogalmazott igényekre vonatkozóan indítják a gyűjtést. Amíg nem kapnak konkrét jelzést, addig pénzadományok fogadásával segítik a mentést és a későbbi helyreállítást – tették hozzá.

Készenlétben a H-Hero

A Magyar Vöröskereszt önkénteseiből álló H-HERO egészségügyi alakulat készenlétben várja, hogy szükség esetén csatlakozzon a mentést követő egészségügyi feladatok ellátására. Az orvosokból, ápolókból, továbbá más egészségügyi és logisztikai szakemberekből álló egység önkéntes tagjai legutóbb a magyar-ukrán határon teljesítettek szolgálatot, ahol a háború elől menekülő beteg, sérült emberek ellátása volt a feladatuk – emlékeztettek.

A katasztrófa szíriai helyszínein segít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A háború utáni felújítási munkálatok még nem fejeződtek be, így a heves összecsapások helyszínein „kártyavárként” dőltek össze a lövésekkel, robbanásokkal meggyengített szerkezetű házak; csak Aleppóban 30 ezer ember otthona sérült vagy semmisült meg a katasztrófa során – tudatták. A térségben kialakított szakmai tapasztalatokra és együttműködésekre alapozva a Máltai Szeretetszolgálat Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma és a Hungary Helps Program megbízásából, a karitatív szervezet szíriai partnerei bevonásával valósít meg azonnali humanitárius programot Aleppó, Latakia és Jableh városokban. A programot a magyar kormány 50 millió forinttal támogatja. A Máltai Szeretetszolgálat által felajánlott mozgó orvosi rendelők az elsődleges tervek szerint harminc napon át segítenek a földrengések térségében – áll a közleményben. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – forrás: katasztrófavédelem