Az olajárak hirtelen felfutására számít a GKI Gazdaságkutató Zrt., Molnár László vezérigazgató szerint ez 700 forintos benzinárat jelentene Magyarországon. Óriási támadás érné ezzel az autósokat, de mindenki megérezné, mert a szállítmányozás drasztikus drágulásával a boltokban mindennek elszállna az ára. A túl drága benzin esetén megugrana az alternatív energiák és az elektromos autók iránti kereslet, ezzel gyorsan átalakulna a világunk. Ezt a nagy olajcégek nem siettetnék ezért sokan arra számítanak, hogy ők maguk fogják nemsokára visszafogni az elszálló olajárakat.

Robbannak az árak

A nemzetközi olajárak az idén, vagyis két hét alatt 10 százalékot emelkedtek, négy éve nem volt olyan drága az olaj, mint most. Az elemzők szerint a járvány elmúltával, várhatóan nyáron megugrik a turizmus és rengeteg olajra lesz szükség, hogy a sok utazáshoz legyen elegendő üzemanyag. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

700 forintos benzinár

A GKI előrejelzése szerint a nyersanyag hordónkénti ára akár a 150 dollárt is elérheti idén, a 150 dolláros ár pedig nagyságrendileg 700 forintos hazai üzemanyagárat jelentene – mondta az RTL Klub Híradójának Molnár László.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Befagyasztott árak

Mi történik a hazai üzemanyagárakkal, ha elszáll az olajár? Egyelőre semmi, hiszen tavaly novemberben a kormány úgy döntött, hogy literenként 480 forintban maximalizálja a normál benzin és gázolaj árát február 15-ig. A GKI arra számít, hogy az üzemanyagár befagyasztása júniusig tarthat Magyarországon.

Átalakul az életünk

Mi történhet velünk, ha tényleg 700 forintos árakkal találkozunk a kutakon? Az biztos, hogy a jelenlegi tankolás ára szinte a duplájára emelkedik, vélhetően tömegek fognak a közösségi közlekedés felé fordulni, de ennél sokkal fontosabb átalakulások kezdődhetnek meg az életünkben.

10 ezerrel drágulhat a tankolás

Most egy átlagos agglomerációs autós havonta kétszer tankolja tele az autóját. Egy átlagos 50 literes tankkal számolva 480 forint esetén 24 ezer forintba kerül egy tank benzin. 700 forint esetén ez 35 ezer forint lesz, vagyis két tankolás esetén 70 ezer lesz a havi üzemagyagszámla. Látványos fotók: Benzinkútba hajtott a luxus BMW-vel, mert nem tudta kezelni az automata sebességváltót – két ilyen baleset is történt Budapesten

Dráguló élelmiszerek

A duplázódó üzemanyagárak nem feltétlenül az autósokat ütik meg. Hiszen, aki 10-20 milliós verdával jár, vélhetően kifizeti majd a dupla tankolás árát is. Az igazán nagy problémát a boltok polcain jelentené a 700 forintos benzinár. Ha duplájára nőne az üzemanyagok ára, a szállítási költségek drágulása miatt pillanatokon belül drasztikus áremelkedés indulna meg az országban.

Az olajcégeknek sem jó a túl drága olaj

A GKI azt is hozzáteszi a sötét jóslatához, ha bekövetkezne a 150 dolláros olajár, vele együtt a 700 forintos benzinár, az nem tartana sokáig, mert az olajpiac kiigazítaná magát. Bármennyire meglepő ugyanis az olajtársaságoknak sem jó a nagyon magas olajár.

Berobbanhat a zöldenergia biznisz

Ha sokba kerül az olaj, az olajtársaságok elképesztő összegeket keresnek ugyan, de azonnal kifizetődőbb lenne a zöldenergia, rengetegen cserélnék le az autójukat elektromos megahajtásúra, így végső soron – bár átmenetileg megemelkedne az olaj ára – nem sokkal később összeomlana, mert jelentősen megcsappanna iránta a kereslet, ezt pedig nem akarják az olajmultik.

Átállna a világ az alternatív energiára, ezt nem akarják az olajmultik

A szakértők szerint a világcégek számára a 80-100 dollár közötti olajár az ideális, mert ezt megfizetik az emberek és még nem akarnak tömegesen elektromos autót venni, mert nem térül meg. 700 forintos üzemanyagár esetén nem is lenne kérdés, hogy elektromos vagy benzines autót vegyünk-e Budapesten és környékén. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció