Óriási tömeg vonult március 15-én délután a Békemenetben a Margit híd budai hídfőjétől a Parlamentig. Az első sor délután negyed kettőkor indult el. A Békemenet molinóját együtt vitte többek közt: Győzike, Bayer Zsolt, Fásy Ádám, Bencsik András, Pataky Attila, Lomnici Zoltán, Semjén Zsolt és Nagy Feró. Az Országháznál műsor fogadta a felvonulókat, majd Orbán Viktor beszéde következett.

Nagyon sokan voltak

Egy órával az indulás előtt már óriási tömeg gyűlt össze Békemenet gyülekező helyén, a Margit híd budai rakpartján lévő Elvis Presley parkban. A tömeg mérete a Margit híd pesti oldalától a budai oldalon lévő Elvis Presley parkig tartott a légifelvételek alapján. A Békemenet nem sokkal délután negyed kettő után indult el a Margit hídon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Győzike és Fásy Ádám a jobboldali értelmiséggel

A tömeg lassan haladt, a vonulók nemzeti színű és székely zászlókat lobogtattak. Menet közben a tömeg időnként énekelt, például a Nemzeti dal és a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű népdal részleteit. Emeleti ablakokból a Margit híd pesti hídfőjénél és a Nyugati téren is próbálták megzavarni a rendezvényt, erre a vonulók füttyszóval és “ria-ria-Hungária” skandálással feleltek. A Békemenet első sorában haladt Győzike, Bayer Zsolt, Fásy Ádám, Semjén Zsolt, Pataky Attila és Lomnici Zoltán, de sokan látták a tömegben Tóth Gabit és még számos ismert embert is. Ha kíváncsi vagy mennyien voltak az ellenzéki nagygyűlésen a Műegyetemnél, akkor kattints ide!

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Győzike, Bencsik András és Pataky Attila mellett vonult – Forrás: MTI/Balogh Zoltán
Fásy Ádám, Lomnici Zoltánnal fogta a molinót – Forrás: MTI/Balogh Zoltán
Bayer Zsolt, Nagy Feróval és Semlyén Zsolttal ment a Békemenet elején – Forrás: MTI/Balogh Zoltán
Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Vastaps

A Kossuth téren vastaps és Viktor-Viktor skandálás fogadta a színpadra lépő. Orbán Viktor azzal indított, hogy „egész jól nézünk ki, sőt, nagyon jól nézünk ki, talán még sohasem néztünk ki ilyen jól”. A miniszterelnök azt mondta, október 23-án azért gyűltek össze legutóbb, hogy megüzenjék a kormánykerék mögé készülő baloldalnak, hogy „nem oda Buda”, de ahogy most nézi az esélyeket, most már „nem oda Pest sem”.

Béke, szabadság, egyetértés

Beszédében a kormányfő kiemelte: “gyenge nép nem kap békét, legfeljebb megkegyelmeznek neki, gyenge nemzetnek nem jár a szabadság, legfeljebb hamis gulyás a barakkjába, gyenge nép nem tud tető alá hozni semmilyen egyetértést, legfeljebb beletörődhet a sorsába”. A béke, a szabadság és az egyetértés az erős népek jutalma, övék a jólét, az önbizalom, a biztonság és a nyugodt élet – jelentette ki. Hozzátette: “a szél mindig az erősek vitorláját dagasztja”, az ő hajójuk mindig révbe ér, őket kedveli a szerencse, és ők mindig a talpukra esnek.

Sokan voltak a Kossuth téren

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Erős Magyarország

Hangsúlyozta: “erős országot akarunk, amely ugyan a természet törvényei szerint nem szakadhat ki a népek naprendszeréből, de mindig a saját tengelye körül forog, nem enged más bolygók vonzásának, és nem engedi, hogy idegen népek érdekei jelöljék ki a röppályáját”. Ehhez tekintélyt parancsoló erő kell, és “ezt az erőt gyűjtjük, ezt az erős Magyarországot építjük évről évre, ezt tesszük 12 éve” – hangsúlyozta a kormányfő.

1 millió új munkahely

Orbán Viktor kifejtette: ezért támogatják a családokat, “ezért hoztunk létre egymillió új munkahelyet, ezért adóztattuk meg a multikat, csökkentettük a rezsit, és ezért küldtük haza az IMF-et”. “Nem térített el bennünket se árvíz, se migráció, se világjárvány, és azt akarjuk, hogy ne térítsen el ettől se a háború, se a baloldal április 3-án” – hangoztatta a miniszterelnök.

Amatőrök órája

Orbán Viktor kiemelte, most minden eshetőségre készen kell állni. Ezért az országnak olyan kormány kell, “amelyik nem most merészkedik ki először a nyílt vízre”. Ez most nem az “amatőrök órája”, “nem a dilettánsok ideje” – mondta. Orbán Viktor úgy fogalmazott: “mi nem vagyunk kezdők, és éppen elégszer láttunk már karón varjút”. Ráadásul sokan vagyunk, erősek és egységesek, ezért meg fogjuk nyerni a népszavazást is, amellyel megállítjuk a “nyugati világon végigsöprő genderőrületet” Magyarország határainál – jelentette ki a miniszterelnök.

A nők és a béke

A kormányfő azt mondta, a magyarok jól tudják, “kik szokták bezsebelni az efféle háborúk hasznait”, de elég erősek vagyunk, és ellenállunk a baloldal és a mögöttük álló háborús bajkeverők terveinek. Orbán Viktor arról is beszélt, a legjobb pillanatban lett Magyarország köztársasági elnöke először nő. Idézte Novák Katalin megválasztott államfő gondolatát, miszerint a nők a békét akarják megnyerni, és nem a háborút. Ha véget akarunk vetni a háborúnak, ha azt akarjuk, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, hallgatnunk kell az asszonyokra – mondta a miniszterelnök. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

MTI/BPK – Kiemelt kép: Békemenet – Forrás: Facebook/Szijjártó Péter