Miközben a Békementen részt vevők megérkeztek a Kossuth térre, az ellenzék tábora a Műegyetem rakparton gyülekezett. Nagyon sokan érkeztek az Egységben Magyarország által szervezett demonstrációra is.

Cserhalmi beszédével kezdődött

A műsort két ismert színész, Ullmman Mónika és Nagy Zsolt vezette. A rendezvényt Cserhalmi György híres 1989. március 15-i beszédével nyitották meg, amelyet felvételről játszottak le. Cserhalmi hozzájárult, hogy ezzel a régi beszédével indítsák az ellenzéki megemlékezést. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ők szólaltak fel

Az eseményen beszédet mondott Iványi Gábor lelkész, Donáth Anna, a Momentum elnöke, Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke, Jakab Péter, a Jobbik elnöke, Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke, Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője, Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke és Márki-Zay Péter, hat ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltje. Ha kíváncsi vagy arra, mi történt a Békemeneten, akkor kattints ide!

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Sokan voltak az ellenzéki nagygyűlésen a Műegyetem előtt

Forrás: Facebook/Czeglédi Csaba
Jószai Teodóra, Csepel ellenzéki képviselőjelöltje és Dobrev Klára együtt vonult a tömeggel – Forrás: Facebook/Jószai Teodóra

Felszólalt Donald Tusk

Elfogadta Márki-Zay Péter meghívását az ellenzéki nagygyűlésre Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke, az Európai Tanács korábbi elnöke, lengyel ellenzéki politikus. Lengyelül beszélt, de szinkrontolmács fordította.

Donald Tusk és Márki-Zay Péter

Forrás: Facebook/Márki-Zay Péter

Európa számára is fontos az április 3-i választás

„Az április 3-i választások eredménye egész Európa számára és az ukrán népnek is nagyon fontos. Amikor a szabad világ, a Nyugat ébredezik letargikus álmából, egyértelművé kell tenni: nem lehet belemenni politikai üzletekbe. Orbán Viktor és csapata megdolgozott azért, hogy Putyin-pártiként könyveljék el egész Európában. Ez a háború nem csak ukrán földön zajlik, egész Európában; a tét Európa jövője” – mondta a lengyel politikus.

„Orbán jelenít meg minket”

Márki-Zay Pétert, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltjét Donald Tusk kísérte a színpadra. „Harminchárom évvel a rendszerváltás után már nem egy nép vagyunk a világ számára, hanem egyetlen arc vagyunk, mert Orbán Viktor kisajátított minket immár tizenkét éve. Ez az ember jeleníti meg a világban a népet, nemzetünket, és ő viszi vásárra a bőrünket. Ő az, aki jogot formál arra, hogy megmondja, ki része a nemzetnek, és ki nem” – mondta Márki-Zay Péter.

Kettéosztotta a nemzetet

Márki-Zay Péter azt mondta beszédében, hogy Orbán „idehaza is rettenetes bűnt követett el a nép ellen”, mert kettéosztotta az országot, éket vert emberek közé, megmérgezte a „nép”, „nemzet” szavakat, és 20 nap múlva arra kell szavaznunk, hogy ismét egy nép, egy nemzet legyünk, ne kívülállóak a saját hazánkban. Nem lehetünk kívülállóak azokhoz képest, akiket „ez a bizonyos ember” nemzetnek nevez.

A 106 ellenzéki képviselőjelölt a színpadon

Forrás: Facebook/Márki-Zay Péter

Vagy utálják, vagy tőle várják a reményt

A miniszterelnök-jelölt ezután a személyes életpályáját vázolta fel, arról beszélt, hogy nem gondolta volna, hogy miniszterelnök-jelöltként áll majd ennyi ember előtt, és hogy a fél ország gyűlöli majd, a másik fele tőle várja a reményt és megváltást. Hogy trágár megjegyzéseket kap ismeretlenektől, akiket nem bántott soha, és nem is fog bántani. És hogy olyanokkal is találkozik, akiket elbizonytalanított a propaganda, akik gondolkodnak, hogy érdemes-e leváltani Orbánékat olyanokra, akiket most megkísérthet a hatalom, olyanokra, akik között szélsőséges múltjukat meghaladott, ma már semmilyen szélsőséget el nem fogadó emberek is vannak.

Ezt ígérte Márki-Zay

A „miért lesz jobb” felsorolásban ezután néhány ígéretet tett

 • A rendőröket megbecsülik
 • A jog előtt mindenki egyenlő lesz
 • Megfizethető lakhatást nyújtanak a fiataloknak
 • Nem lesz kötelező a védőoltás
 • Nem lesz kötelező az orvosoknak a szolgálati jogviszony
 • Az ápolóknak biztos megélhetésük lesz
 • Orvosok döntenek az egészségügyről
 • A tesztek lesznek ingyenesek és nem a parkolás
 • A pedagógusok többet keresnek, mint frissen végzett diákjaik
 • Szabadon választják ki a tankönyveket, amiket ki sem kell nyomtatni
 • Az alapvető élelmiszerekre semmit nem tesz rá, a legalacsonyabb jövedelmekből semmit nem vesz vissza az állam
 • A 12 éve változatlan támogatásokat megkétszerezik

Mindenkinek három embert kell meggyőznie

„Arra kérem önöket, hogy higgyenek a józan magyarok többségében, higgyenek egy emelkedő Magyarországban, legyen Magyarország mindannyiunké. Három hét alatt mindenki győzzön meg három embert, akkor április 3-án kétharmaddal váltjuk le ezeréves történelmünk legkorruptabb kormányát, az Orbán-kormányt” – mondta beszéde végén az ellenzéki miniszterelnök-jelöltje. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A rendezvényen elénekelték az Egységes Magyarország kampánydalát

Kiemelt kép: Ullmann Mónika és Nagy Zsolt – Forrás: Youtube/Márki-Zay Péter