Szívszorító szavakkal emlékezik Mészöly Kálmánra Menczer Tamás. Pest megye 2. számú választókörzetének országgyűlési képviselője azt írja, anyósa férjeként ismerte meg az ország egyik legismertebb focistáját. Az államtitkár szerint Mészöly Kálmán állapota az utóbbi években sokat romlott, szenvedése hétfő este ért véget.  

Meghalt Mészöly Kálmán

Amint arról a BudaPestkörnyeke.hu is beszámolt, hétfőn, 82 éves korában meghalt Mészöly Kálmán. Az egykori labdarúgó hosszú idő óta betegeskedett, az utóbbi hetekben a János kórház Covid osztályán kezelték. Fia, nemrég azt mondta, édesapja legyőzte a koronavírust, állapota kielégítő. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Családtagjára emlékezik

„Megtiszteltetés számomra, hogy életének utolsó éveiben közel kerülhettem Mészöly Kálmánhoz. Mivel anyósom férje volt, egy család voltunk. Amikor én a családba kerültem, Kálmán bá’ sajnos már nem volt túl jó állapotban, de péntek esténként vagy vasárnap délben azért még időnként mesélt, sztorizott, és én örömmel hallgattam. Akár ugyanazt a történetet hallgattam meg szívesen többször is” – írta kedden közösségi oldalán Menczer Tamás.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nagyszívű ember

„Megtisztelőnek és szinte hihetetlennek, a Jóisten különös ajándékának éreztem, hogy egy asztalnál ülhetek vele, a bajnokkal, a legendás labdarúgóval. Tudtam, hogy a sporttörténelem múlhatatlan alakja beszél hozzám. Egy kedves, nagyszívű embert ismertem meg benne, aki soha sem éreztette azt, hogy olyan tehetsége volt és olyan sikereket ért el, amelyekről én csak álmodtam. Hosszú beszélgetésekre már nem volt mód, de például emlékszem, amikor kérdeztem, hogy „Kálmán bá’, a büntetőket hova rúgta?”, csak lazán az ujjával mutatta, hogy le, a jobb alsóba” – írja Budakeszi és környékének országgyűlési képviselője.

Romlott az állapota

Majd így folytatja a visszaemlékezést: „Sajnos ez a néhány történet is hamar „elmúlt” a találkozásoknál, az elmúlt években az egészségi állapota folyamatosan és sokat romlott. Amikor 2018-ban átvette az MLSZ életműdíját még újra erőt merített valahonnan, újra nagy formát futott, örült, hogy szeretik, fantasztikusan beszélt. Ez a lendület akkor még rövid ideig kitartott, de aztán a betegség tovább porlasztotta a Sziklát”.

Hét évig ápolta férjét

Menczer Tamás azt írja: „A Jóisten mellett anyósomnak, Bardi Gyöngyinek – a világ valaha volt legjobb röplabdázójának – köszönhető az, hogy Kálmán bá’ eddig élt. Bardi Gyöngyi a pályán is mindig száz százalékot nyújtott, és így tett otthon is. Óriási szeretettel, elképesztő erővel és odaadással ápolta a férjét hét kemény éven át. Mindent és még annál is többet tett segítségre szoruló férjéért. Anyósom, feleségemhez és édesanyámhoz hasonlóan kemény asszony, a mi családunkban kemény asszonyok vannak”.

Megkönnyebülés volt

„Az utolsó időkben Kálmán bá’ talán a mi kisfiunkra reagált még a leginkább, az egyéves gyereknek integetett, grimaszolt. Tegnap este a szenvedései befejeződtek. Azt hiszem, megkönnyebbülés volt már ez neki. A család nevében köszönöm mindenkinek a szeretetet, a megemlékezéseket, a kedves sorokat”.

Innen indult

Mészöly Kálmán 1941. július 16-án Budapesten született. Már tizenegy évesen a 3. kerületi TTVE csapatában rúgta a labdát, 1959-ben igazolta le a Vasas SC. Az angyalföldi klubhoz visszavonulásáig, 1972-ig hű maradt, a csapat meghatározó tagjaként 279 bajnoki mérkőzésen lépett pályára. Minden idők egyik legjobb magyar középhátvédje 32 gólt is szerzett, remekül fejelt és általában ő rúgta be a tizenegyeseket. A Vasassal négy bajnoki cím (1961, 1962, 1965, 1966) mellett három Közép-Európai Kupát (1962, 1965, 1970) nyert, 1962-ben idehaza az év labdarúgójává választották.

Focis pályafutása

1961-ben lett a válogatott tagja, a következő tíz év alatt 61 alkalommal húzhatta magára a címeres mezt, a Vasas játékosai közül e téren máig ő a csúcstartó. A nemzeti tizenegyben hat gólt szerzett, ebből négyet tizenegyesből, s háromszor volt Európa-válogatott.

Külföldi pályafutása

A Szőke Szikla becenévre hallgató védő két világbajnokságon vett részt, a válogatott 1962-ben Chilében és 1966-ban Angliában is a negyeddöntőig jutott. Angliában a csoportmérkőzések során világszenzációt keltve 3-1-re győzte le a kétszeres világbajnok Brazíliát, a harmadik gólt Mészöly vágta be tizenegyesből. A mérkőzést a rádióban közvetítő Szepesi György szerint a lövés előtt a csapatból senki sem mert odanézni, Mészöly a mérkőzést kiugrott válla miatt felkötött karral játszva fejezte be.

Spanyol életút

1964-ben részt vett a futball történetének második, Spanyolországban rendezett Európa-bajnokságán, ez volt hivatalosan az Európai Nemzetek Kupája, ahol a válogatott a bronzmérkőzésen 3-1-re verte Dániát. 1969-ben ő is ott volt Marseille-ben a magyar labdarúgás történetében vízválasztót jelentő, a csehszlovákok elleni, 4-1-re elvesztett pótselejtezőn.

Keserű szavak

Ez volt az első alkalom, hogy a válogatott nem jutott ki a világbajnokságra. A “magyar futball Mohácsa” után hangzottak el Mészöly szájából a keserű szavak: “a mi időnk lejárt…” Később azt mondta: ő úgy gondolta, hogy változtatni kell a szemléleten, az MLSZ vezetésén, de a sportvezetés szó szerint értette és a harmincon felüli játékosokat “öregnek” minősítette. Így ért véget a karriere. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Mészöly Kálmán, Menczer Tamás – Forrás: BPK montázs