Lezárult két színház igazgatói pályázata, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter döntése alapján február 1-től Kiss-B. Atilla a Budapesti Operettszínház főigazgatója, míg Nagy Viktort a Pesti Magyar Színház – Ifjúsági és Családi Színház igazgatói feladatainak további ellátásával bízták meg.

Hárman pályáztak

Az Operettszínház élére hárman pályáztak: Kiss-B. Attila, az intézmény jelenlegi főigazgatója, Szente Vajk, rendező, az MTVA műsorvezetője és Szabó P. Szilveszter, a Budapesti Operettszínház művésze.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az igazgató ellen szavaztak

A belső társulati szavazáson a 325 érvényes szavazatból mindössze 90-et kapott, azaz a színészek 28 százaléka szerette volna, ha Kiss-B. Atilla marad a főigazgató. A másik két jelölt szinte fej-fej mellett szerepelt a belső szavazáson: Szente Vajkra 121-en (37%), Szabó P. Szilveszterre 114-en (35%) szavaztak. Ennek az eredménynek viszont semmilyen kötelezettsége nincs, hiszen a fenntartó, a kormány dönt a kinevezésről.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Kizárták a pályázatból

Pénteken, a társulati ülés másnapján, Szabó P. Szilveszter e-mailben kapott értesítést arról, hogy a pályázatát hivatalos okiratok hiányában érvénytelenítették. Igazolnia kellett, hogy legalább öt éve a pályán van, ezért be kellett szereznie a Karinthy Színházból 2012-re vonatkozó, a Budapesti Operettszínházból pedig egy 1996-os igazolást arról, hogy ott dolgozott.

Kegyelemdöfés

Ezeket az iratokat szeptember 12-én pótolta, a minisztériumban pedig erről jegyzőkönyvet vettek föl, és nem hivatkoztak a pótlási idő lejártára, ahogy a pályázatot is befogadták. „Közel egy hónapig ültek ezen a döntésükön, majd a társulati meghallgatás másnapján jött a kegyelemdöfés” – mondta az Operettszínház művésze, aki értetlenül állt a döntés előtt.

Zaklatási vád

Kiss-B. Atillát korábban több operettszínházi munkatársa is zaklatás és verbális bántalmazás eltussolásával vádolta meg. Még 2020 júniusában jelent meg az Indexen egy cikk, amelyben egy operettszínházi dolgozó arról számolt be, hogy Kriza Zsigmond ügyvezető igazgató megalázó kommunikációja elviselhetetlen munkakörnyezetet teremtett a színházban, míg egy másik ott dolgozó azt állította, Kriza elfogadhatatlan megjegyzéseket tett a testére és a nemi életére.

Marad az igazgató

Csák János most azt mondta, a miniszteri döntés fő szempontjai a művészeti szakmai beágyazottság, a jó nemzetközi és hazai kapcsolatok, a művészeti koncepció, valamint az előadó-művészeti területen szerzett vezetői tapasztalat volt. Ezen szempontok alapján a miniszter a Budapesti Operettszínház élére – az intézményt eddig is vezető – Kiss-B. Atillát találta a legalkalmasabbnak arra, hogy az elkövetkező öt évben vezesse az intézményt.

Pesti Magyar Színház

A Pesti Magyar Színház esetében négy jelentkező volt: Halasi Dániel, Komáromi György, Zalán János jelenlegi igazgató és Nagy Viktor. Közülük Halasi Dániel pályázata nem felelt meg a feltételeknek, Zalán János pedig visszavonta a pályázatát, így itt is csak két jelöltet hallgattak meg. „2024 február 1-jétől Nagy Viktort nevezem ki a Pesti Magyar Színház igazgatójának” – mondta Csák János.

Kiemelt kép: