Temetkezési szervezetek közös kampányt indítanak, amiben bemutatják, hogy milyen hatásai lehetnek, ha a temető helyett otthon helyezik el az urnákat.

Egyre több az urnás temetés

Évről évre 2-4 százalékkal nő az urnás temetések aránya Magyarországon, azonban sokak számára nincs megfelelő tájékoztatás arról, hogy milyen kihívásokat jelent a hamvak otthoni elhelyezése – írja közös közleményében az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesülete, a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete, a Magyarországi Krematóriumok Szövetsége és a Magyar Temetkezési Kellékgyártók Egyesülete. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Közös búcsú

„A családi fészek nem temető!” – írták közleményükben. Indoklásuk szerint a hazaszállított, majd otthon tartott hamvak esetében előfordulhat, hogy ez a megoldás nem nyújtja a közös búcsú átélésének „élményét”, ellentétben a hagyományos szertartásokkal. Azt is írták, hogy az urna otthoni tárolása „veszélyeztetheti a közeli hozzátartozók jogát a kegyeletgyakorlásra és az elhunyt emlékének tiszteletben tartására”. Szerintük a méltó és tiszteletteljes elbúcsúzás fontos része az egészséges gyász folyamatának.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Temetőkben kampányolnak

Edukációs, tájékoztató kampányuknak része, hogy a temetőkben több tízezer nyomtatott tájékoztató kiadványt helyeznek el, létrehoznak egy kérdéssel foglalkozó honlapot, illetve médiamegjelenésekkel hívnák fel arra figyelmet, hogy milyen segítség áll rendelkezésre a kegyeleti kérdésekben való tájékozódáshoz.

Fővárosban csak urnás temetés van

Magyarországon jelenleg az urnás temetések aránya 70 százalékos. Ennél is magasabb ez az arány a fővárosban, ahol már 95 százalék, de a megyei jogú városokban is bőven átlagon felül van.

Nagyot drágult a temetés

A KSH adatai alapján az elmúlt öt évben megközelítőleg 60 százalékkal drágult a koporsós és az urnás temetés ára is. Egy koporsós temetés minimum 325 ezer forintba kerül, a hamvasztásosért átlagosan 93 ezer forinttal kevesebbet kértek 2022-ben – derült ki a májusi adatokból. Az árakat legutóbb az energiaárak emelkedése befolyásolta.

A pályaudvaron leltek rá

A BudaPestkörnyéke.hu is beszámolt arról, hogy titokzatos urnát találtak Regensburg város főpályaudvarának csomagmegőrzőjében. Az urnát 47 nap után vették észre az állomáson. Az információk szerint egy tavaly júliusban elhunyt illető hamvai találhatóak az urnában, a hamvasztását pedig Magyarországon végezték. 

 Egyre gyakoribb esetek

A temetkezési egyesületek és szolgáltatók közleménye szerint a szakma egyre gyakrabban találkozik olyan esetekkel, amikor közparkokban, hulladéktárolókban találnak urnákat, illetve a hamvak természetes vízbe történő engedése után természetvédelmi területen illegális síremléket állítanak fel.

Nincs szertartás és sírhely sem

A temetkezési egyesületek szerint az urna hazavitele mások kegyeleti jogának megsértéséhez vezethet, ebben az esetben ugyanis nincs szertartás és sírhely sem, ahol a rokonok, barátok, ismerősök, munkatársak leróhatnák kegyeletüket vagy tisztelettel adózhatnának az elhunyt emléke előtt.

Nyilatkozathoz kötik

 A magyar szabályozás ezért az urna kiadását nyilatkozathoz köti, ebben a hozzátartozó kötelezi magát arra, hogy az urnát kegyeleti igényeknek megfelelő körülmények között tárolja, és az elhunyt hozzátartozói, valamint a végrendeletben juttatásban részesítettek részére biztosítja a kegyeleti jog gyakorlásának lehetőségét.

Beazonosítható urnák

Az tehát, aki egy elhagyott urnáról korábban nyilatkozatot tett, kegyeletsértést követ el, és ezért jogi úton támadható. Az itthon történt hamvasztás esetén az urnák az azokon lévő nyilvántartási szám alapján beazonosíthatók. Mindemellett pszichológusi vélemények szerint az urnák hazavitele akadályozza a gyászfeldolgozást, ennek pedig idővel komoly mentális és pszichés következményei lehetnek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

MTI/Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI