1973-ban bezárták, 2021-ben megnyitották a Rómain a strandot. A budapestiek talán megszokják majd, hogy a Duna vízminősége újra teljesen rendben van, ezért is nyílhatott idén két strand a folyó fővárosi szakaszán. Az egyik a Rómain, a másik a Kopaszi-gátnál. A főpolgármester is lelkesen írt arról a Facebookon, hogy hosszú évtizedek után végre megint tiszta a Duna vize.

Két új strand

Ahogy azt az elsők között megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon egymás után nyílnak a strandok a Duna fővárosi szakaszán. A Római-parton ingyenes, a Kopaszi-gátnál fizetős a strand. Az új nyári kikapcsolódási lehetőségről vasárnap a főpolgármester is beszámolt a közösségi-oldalán. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Alkalmas a fürdésre

Karácsony Gergely így fogalmazott: „Kommentek között biztos fel fog bukkanni, ezért tisztázzuk előre: azért nyílhatott szabadstrand, mert a Duna vízminősége Budapesten teljesen rendben van, alkalmas a fürdésre. Ehhez rengeteg új csatornára, a szennyvíztisztítás fejlődésére és a nehézipar eltűnésére volt szükség. A kérdés így inkább az, hogy mikorra szokják meg a budapestiek, hogy hosszú évtizedek után megint tiszta a Duna vize.” – írta a főpolgármester.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Ingyenes a Római

A Római-parti Plázs hivatalosan egy „belépőjegy nélkül látogatható, vízimentő-szolgálatot is üzemeltető, bójákkal kijelölt területű, fürdőzésre alkalmas partszakasz,” ahol a fürdési idény ebben az évben július 30-tól augusztus 22-ig tart.

Vízimentő-szolgálat

A strand területén az ingyen ivóvizet, mosdót, pelenkázót, zuhanyzót és napágyakat az Óbuda-Pénzügyőr SE sporttelep biztosítja. A fürdőhely nyitvatartási idejében, 11 és 19 óra között vízimentő-szolgálat működik, valamint fövenyőrt is alkalmaz az egyesület.

Bárki strandolhat

Az Óbudai Önkormányzat közleménye szerint „az Önkormányzat fontosnak tartja, hogy a Római-part mindenki számára elérhető maradjon, ezért született az a döntés, hogy ingyenes legyen a fürdőhely használata. Így Budapesten végre van egy hely, ahol anyagi helyzettől függetlenül bárki strandolhat.”

Koszos Duna vize Budapesten?

A Duna vízminősége évtizedeken keresztül valóban gyalázatos volt. Az egyre növekvő mennyiségű szennyvíz a mai elvárásokhoz képest minimális tisztítással, vagy egyenesen tisztítás nélkül ömlött vissza, az ipari létesítményekből érkező szennyezésről nem is beszélve.

Felhígult szennyvíz

Sok helyen előbb épült ki az ivóvízhálózat, mint a csatorna, így a felhígult szennyvíz már nem csak egy-egy emésztő közvelten környezetét, hanem a teljes talajvizet szennyezte. Mindez pedig a szabadstrandoknak is keresztbe tett – írja az enbudapestem.hu oldal.

Csatornázás fejlesztése

Ahhoz, hogy a helyzet annyira meg tudjon változni, hogy ma már két strand is működik Budapesten a Dunában, rengeteg új csatornára, a szennyvíztisztítás fejlődésére és az nehézipar eltűnésére volt szükség. Budapesten az FCSM Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepének fejlesztése és a hozzá kapcsolódó csatornák megépítése volt a legfontosabb kulcs ahhoz, hogy érdemben javulni tudjon a vízminőség.

Évek óta alkalmas a fürdésre

A Duna pesti szakasza valójában már évek óta alkalmas lenne fürdésre, de az 1973 óta berögzült általános tiltás miatt nagyon nehéz volt engedélyeztetni strandot, most végre összejött és mindenki élvezheti a Duna hűs vizét. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Strand a Római-parton – Forrás: Valyo.hu/Spengler László