A Facebookon próbálta megmagyarázni az egészségügyi államtitkár, hogy miért volt káosz a hétvégén a János kórházi gyermeksebészetén. Mint ahogy arról beszámoltunk: egy gyermeksebész tájékoztatta a nyilvánosságot arról, hogy vasárnap öt órán keresztül egyedül látták el Észak- és Közép-Magyarország gyermektraumatológiai ügyeletét és 24 óra leforgása alatt összesen 163 gyermeket fogadtak. Az államtitkár szerint nem volt elviselhetetlen ez a terhelés.

Rájuk törték az ajtót

A BudaPestkörnyéke.hu írt róla, hogy változtathatnak a gyermekügyeleti rendszeren, miután a hétvégén káosz alakult ki a János kórházban. Kőnig Róbert gyermeksebész a Facebookon írt arról, hogy vasárnap a János kórházban öt órán keresztül egyedül látták el Észak- és Közép-Magyarország gyermektraumatológiai ügyeletét. A doktor a posztjával szerette volna a szülők figyelmét felhívni arra: bármennyire is aggódnak a gyerekeikért, próbáljanak meg türelmesek maradni. Kőnig azért írta ezt, mert rendelés közben rájuk törték az ajtót. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

163 gyereket láttak el egy nap alatt

Hétfőn Kőnig Róbert gyermeksebész a Facebookon arról is írt, hogy 163 gyereket fogadtak 24 óra leforgása alatt. „Bár a szülők túlnyomó többsége amellett, hogy ugyanúgy aggódnak a gyermekeikért, mint bármelyikünk, megértette, hogy ez egy „vis major” helyzet, és hogy meg fog nőni a várakozási idő, ugyanott sajnos voltak páran, akik hangulatot keltettek, és valóban sértegettek, fenyegettek, ránk törték az ajtót” – írta a gyermeksebész.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A dühös orvos, dr. Kőnig Róbert

Informatikai hibára hivatkoznak

A 24.hu megkeresésére az Észak-budai Szent János Centrumkórház közölte, a gondot az okozta, hogy egy informatikai hiba miatt vasárnap 17 óra 20 perctől 22 óra 6 percig a Manninger Jenő Országos Baleseti Központ nem tudta ellátni az ügyeletet.

Vizsgálat nem indul

„Az ügyben vizsgálat nem indul, hiszen a kórházi ellátók esetében máskor is előfordul olyan előre nem látható esemény, aminek következtében az ellátás átmenetileg átszervezésre kerül. Kollégáink kitartóan helyt álltak, a megnövekedett esetszámok ellenére az összes gyermeket ellátták” – írta a Szent János Kórház.

Államtitkári magyarázkodás

Az egészségügyi államtitkár a Facebookon magyarázkodott amiatt, hogy miért volt káosz a hétvégén a János kórházi gyermeksebészetén. „Budapesten minden nap 2 nagy gyerektrauma-ellátó ügyel. Hetente 3 ügyelet jut mindegyikre. (Tavaly a gyerektrauma szakma javaslatára alakítottuk át a rendszert. Addig 3 centrum volt minden nap, de heti 5x volt ügyelet.) Ezekből az egyik néhány órára kiesett az ellátásból informatikai hiba miatt, ezért pár óráig a János Kórház vasárnap egyedül maradt a központi régióra. Ez nyilván terhet jelent, de hasonló a világon bárhol előfordul” – írta bejegyzésében Takács Péter.

„Az orvos nehezebben kezelte”

„A szülők ilyenkor feszültek és van, aki az ellátó személyzeten tölti ki a frusztrációját, amit adott esetben az orvos nehezebben kezel. Itt is ez történt. Egy teljesen civil kollégának kicsit sok volt, és kirakott egy posztot, amiben hangot adott annak, hogy egy vis maior helyzet miatt ne az egészségügyi dolgozókon vezesse le senki a feszültséget” – folytatta.

„Nem elviselhetetlen terhelés”

„Nem egyetlen orvos látott el 163 beteget, hanem egy kórházi osztály. 2 vizsgálóhelyiséggel, ami azt jelenti, hogy vizsgálónként 3-4 beteg/óra. Ez azért nem elviselhetetlen terhelés. Az új alapellátási ügyeleti rendszerhez ennek a történetnek pedig semmi köze, Budapesten még be se vezettük. A hiba elhárítását követően a betegellátási rend visszaállt. A kórház munkatársai kitartóan helytálltak, a megnövekedett esetszámok ellenére az összes gyermeket ellátták” – zárult a poszt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a János kórház. Fotó: BPK