A nyár közepén a Fidelitas tagjai motoros fűkaszával estek neki a város gazos területeinek, amelyeken tábla hirdette: „Nem gaz, méhlegelő.” Budapest főtájépítésze, Bardóczi Sándor most beszámolt arról miért volt értelme néhány helyen meghagyni a növényzetet, hogy lásák mi hajt ki a földből, ha nem kaszálják le. Kezd összeállni a Budapest fűmagkeverék, de lesz külön pesti és budai keverék is azoknak, akik helyi adottságokat kedvelő növényeket szeretnének ültetni.

Motoros kaszával vágták le a gazt

A budapesti Fidelitas tagjai egy forró júliusi vasárnap motoros fűkaszával nekiestek egy méhlegelőnek. Azt mondták a gazos területeket gyűlölik az emberek, a baloldali városvezetés pedig még a füvet sem tudja lenyírni, inkább méhlegelőnek nevezi azokat el. Ide kapcsolódik: Motoros kaszával estek neki a Fidelitas tagjai a fővárosi méhlegelőknek, hogy lesz ebből Budapest magkeverék és virágos rét?

Lezárult a program első éve

Most októberben Budapest főtájépítésze, Bardóczi Sándor beszámolt az eredményekről. Így fogalmazott a közösségi oldalán: „Lezárult a Vadvirágos Budapest program első éve. Miközben a 22 ritkábban kaszált mintaterületen versengtek egymással a fajok, mi megfigyeltük őket. Azonosítottunk a mintaterületeken három jól elkülönülő élőhelyet.”

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Buda, Pest és a vízpartok növényei

A 3 élőhely: a budai hegyvidék lejtőrétjei, a pesti sík száraz homoki gyepjei és a Duna és patakvölgyek vízközeli nedvesebb rétjei. A főtájépítész szerint ezek az élőhelyek ott lappanganak a túlkezelt, gyakran tövig kaszált, gyorsan kiégő monokultúrás pázsitok alatt, s ha engedjük őket élni, akkor visszatérnek.

Vadvirágok Budán

Forrás: Facebook/Bardóczi Sándor

Stop parlagfű, a természet erejével

Bardóczi Sándor szerint, ha értő módon időzítjük a kaszálásukat, akkor hasznos rovarok, gombák, madarak élőhelyeivé varázsolhatók és megjelennek bennük az élővilág királyai és királynői: védett növények és állatok, miközben ingyenes szolgáltatásokat nyújtanak: megkötik a vizet, a port, hűtik a várost és az invazív fajok terjedését is képes visszaszorítani. „Mondhatnánk azt is, hogy stop parlagfű, a természet erejével.” – teszi hozzá a főtájépítész.

Budapest Universal, Pest Arid

Az első éves vizsgálatok során azonosítottak 23 olyan fajt, ami Budapesten általánosan vethető lenne a gyepekbe ezt a magkeveréket nevezik Budapest Universalnak. Azonosítottak 33 olyan fajt, ami kifejezetten a pesti homoki gyepekbe tud virágdíszt csempészni, ezt Pest Aridnek nevezték el.

Budapest Wetland és Hillbilly

33 olyan fajt is azonosítottak, ami a nedvesebb vízparti réteket alkothatja, ennek a megkeveréknek Budapest Wetland lett a neve, és azonosítottank még 29 olyan fajt is, ami a budai hegyvidéken érezné jól magát, ennek Buda Hillbilly lett a neve.

Összeáll a fővárosi magkeverék

Forrás: Facebook/Bardóczi Sándor

Ideális magkeverék

A főtájépítész szerint program első évében eljutottak oda, hogy tudják, milyen növények magjai alkothatnak egy olyan ideális magkeveréket, amit bárki, kerületi vagy fővárosi, netán állami zöldfelület üzemeltethető, kerttulajdonos ökológiai kockázatok nélkül elvethet, s azzal jót tesz a városi biodiverzitásnak.

Boltban is kapható lesz

„Képzeljünk el egy olyan világot, ahol az áruházak polcairól leemelhető egy FŐKERT és Zöld Budapest logóval ellátott Budapest magkeverék. Sőt a budaiak választhatják a Hillbilly-t, a pestiek az Arid-ot, a Vízművek a Wetlandet, és egyébként minden budapesti és agglomerációs lakos és településüzemeltető az Universalt.” – írja Bardóczi Sándor, majd hozzáteszi:

Magyar fű

„Nem németet, nem hollandot, nem angolt. Magyart. Ami itt jól érzi magát, itt érzi jól magát, jól fenntartható, kevesebb öntözéssel és kevesebb kaszálással ad virágdíszt, ökotudatosabb az agyonvegyszerezett, agyonöntözött, agyonműtrágyázott pázsitnál.” – teszi hozzá.

Kicsinyes viselkedés

Amikor a fiatal fideszesek a nyáron nekiestek a méhlegelőknek, volt aki kiosztotta őket a Facebookon. “Még büszkék is arra, hogy ostobák. Mert itt nyilván nem az volt a szándék, hogy valami jót tegyenek a közösség érdekében, csak gyűlölködni jöttek. Aztán a természet fizeti meg a kicsinyes viselkedésük árát” – írták.

Nem lesz Budapest méz

Sokan azzal is támadták a főváros vezetését, hogy mézet akar termelni kaszálás helyett. Bardóczi Sándor egyértelműen leszögezte: Több év átalakulási folyamata kell ahhoz egy szinte monokultúrásan vetett gyepen, az “ökosivatagban”, hogy a szabadabban hagyott társulás elkezdjen színesedni. Mézet pedig nem célunk termelni. Habár például Koppenhága vagy Bécs már termel mézet is a városban” – írta bírálóinak a főtájépítész.

Kiemelt kép: Méhlegelő kaszálása – Forrás: Facebook/Fidelitas