A budapesti Fidelitas tagjai vasárnap motoros fűkaszával nekiestek egy méhlegelőnek. Azt állítják a gazos területeket gyűlölik az emberek, a baloldali városvezetés pedig még a füvet sem tudja lenyírni, inkább méhlegelőnek nevezi azokat el. A főváros tájépítésze elismerte, hogy nem minden úgy alakult, ahogy vártákm, de a kísérletnek az a célja, hogy létrejöjjön a Budapest magkeverék, amelyet bármelyik önkormányzat levehet majd a polcról, ha magyar vadvirágokkal teli színes rétet szeretne.

Parlagon hagyott területek

„A Budapest baloldali vezetői a közterület gondozására is alkalmatlanok. A parlagon hagyott területeket elnevezték méhlegelőnek, amiket az emberek felháborodása ellenére nem számolnak fel. Úgy döntöttünk, hogy a magasra nőtt gaz-erdőt közösségileg lekaszáljuk! Élhetőbb, tisztább, dugóktól és gaztól mentes fővárost érdemelnek a budapestiek!” – írják a Fidelitas Facebbok-oldalán. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem mindenkinek tetszett az akció

Az akción és az arról készült képek látványától sokan felháborodtak és kiosztották a fiatal fideszeseket. Volt aki azt írta: „Még büszkék is arra, hogy ostobák. Mert itt nyilván nem az volt a szándék, hogy valami jót tegyenek a közösség érdekében, csak gyűlölködni jöttek. Aztán a természet fizeti meg a kicsinyes viselkedésük árát…”

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Benzines fűkasza

Egy másik hozzászóló arról ír: „Jó kis környezetbarát, benzines fűkasza. A fáradt olajat majd engedd ki a lekaszált vadvirágok helyére. Esetleg egy két használt akkumulátort is szétdobálhattok.” A kommentelők között többen is felhívták a Fidelitas figyelmét arra, hogy nem parlagon hagyott területekről van szó. A Vadvirágos Budapest program a Fővárosi Önkormányzat és a Főkert szakmai alapú koncepciója.

Kevesebb kaszálás, több virág

Ennek az a lényege, hogy a gyepfelületek intenzív, évenként szokásos 5-7 alkalommal történő teljes lekaszálása helyett a parkokban olyan foltokat jelölnek ki, ahol 1-3 kaszálást megtartva a vadvirágoknak van ideje kifejlődni, virágozni, magot érlelni, terjedni. A vadvirágok és a kevésbé bolygatott zöldfelületek élő- és táplálkozó helyet biztosítanak a rovarvilág számára, melyek egyúttal az énekesmadarak számára jelentenek táplálékot.

Kockázatos program

A program felelőse Bardóczi Sándor a Városháza főtájépítésze részletesen beszámolt a programról és így fogalmazott: „Amikor belevágtunk a vadvirágos rét programba akkor még nem sejtettük, hogy az időjárás nem áll mellénk. Azaz tudtuk a kockázatot, de ilyen a növényekkel való foglalatosság: ember tervez, időjárás végez.

Elmaradt a FŐKERT

A hatalmas esőzések miatt a FŐKERT elmaradt a kaszálással: minél zöldebb egy adott kerület, annál inkább. Nehezen tudjuk elmagyarázni sokaknak, hogy nem mind méhlegelő, ahol most még nem érte utol magát a fűnyírás, a méhlegelőknek kijelölt területek a hatmillió m2 FŐKERT által gondozott gyepnek csak a 4,5%-át teszik ki, s ennél jóval nagyobb terület van a kerületek fennhatósága alatt” – írja a főtájépítész.

Virágok helyett gaz

Nincs virágzás, csak “gaz”, a méhek a vadvirágokat szeretik, nem a füvet, hogy lesz ebből méz? Ezeket sokan megjegyzik, kérdezik – írja Bardóczi Sándor, majd így folytatja: „Ha esik az eső és nem süt a nap, akkor sokkal kisebb a virágzás. Ami majd akkor indul be, ha már süt a nap. Ilyen a természet.

Meglepetés, hogy mi nől ki a földből

Aztán ott van az a probléma is, hogy előre nem tudjuk, mi jön föl a kijelölt foltokon spontán. Több év átalakulási folyamata kell ahhoz egy szinte monokultúrásan vetett gyepen, “ökosivatagban”, hogy a szabadabban hagyott társulás elkezdjen színesedni. Mézet pedig nem célunk termelni. Habár például Koppenhága vagy Bécs már termel mézet is a városban” – írja oldalán a főtájépítész.

Budapest magkeverék

Bardóczi Sándor hozzáteszi: „A budapesti kísérletezgetésnek ez az egyik remélt célja, megnézni mi jön föl, célzott kaszálással tompítani a nemszeretem, fajszegényítő fajok számát, célzott és jól időzített kaszálással begyűjteni a termőhelyileg, ökológiailag helyeset, s a következő évben rásegíteni a begyűjtött magokkal a fajszegényebb területek fejlődésébe. Amiből majd egyszer előállhat a Budapest magkeverék, amit bármelyik kiskert tulajdonos, vagy önkormányzati fenntartó is leemelhet a polcról, elvethet, s várhatja a virágözönt.” – fogalmazott a tájépítészeti osztályvezető. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép forrása: Facebook/Fidelitas