“Tisztelt Képviselő Úr! Kedves Laci! Május 11-én benyújtottál egy törvényjavaslatot az önkormányzati lakásokkal kapcsolatban. Ehhez jogod van, hiszen az Országgyűlés megválasztott képviselője vagy. De arra kérlek, vond vissza a javaslatodat” – kezdi Böröcz László országgyűlési képviselőnek címzett nyílt levelét Kovács Péter, Budapest 16. kerületének fideszes polgármestere a közösségi oldalán.

Az önkormányzati lakások megvásárlása

A polgármester bejegyzésében arról a törvényjavaslatról beszél, ami az önkormányzati lakások megvásárlásáról szól és ami mind az önkormányzatok, mind pedig a helyi lakosok számára előnytelennek bizonyulna. Kovács Péter a bejegyzésében azt írja:

“Nem tudom mi volt a szándékod”

“Nem tudom mi volt a szándékod a javaslatoddal, de nem hiszem, hogy kellően átgondoltad. Javaslatod szerint a piaci ár töredékéért megvehetik a bérlők az önkormányzati bérlakásokat, nagyon kedvező feltételekkel, mindegy, hogy milyen régen laknak benne, vagy mennyi bérleti díjat fizettek eddig, az önkormányzatnak kötelező eladnia részükre. Javaslatod, megítélésem szerint marhaság.” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Vagyonvesztés

Kovács Péter a bejegyzésben részletesen kifejtette a véleményét a tekintetben, hogy törvényjavaslat véleménye szerint értelmetlen. Mint írja: “Miért kellene elkótyavetyélnie az önkormányzatoknak a lakásvagyonukat? Micsoda vagyonvesztést jelent ez, ha a valós piaci ár 20%-áért kell eladni valamit. Ezzel a kivételes lehetőséggel valószínűleg a legtöbb bérlő élni fog. Ha saját megtakarítása nincs is, akkor vesz fel hitelt, erre bármikor, bármilyen bank ad hitelt, hiszen a jelzálogként felkínált ingatlan többszöröse a hitel összegének. Ha mégse kapna hitelt, majd a lakásmaffia ráteszi a kezét az ingatlanokra. Miért jó ez? Kinek jó ez?” TÉMÁBA VÁG: Lakhatási katasztrófáról beszél Pikó András, mert egy új törvény szerint pár millióért megvehetőek lesznek az önkormányzati bérlakások

Jövőbeni boldogulás

A posztban Kovács Péter felteszi a kérdést, majd meg is válaszolja azt: “Kik laknak (jó esetben és most nem az I. kerületi bérlőkre gondolok) önkormányzati bérlakásokban? Azok, akiknek nem volt annyi pénzük, hogy saját lakást vegyenek, vagy, mert a jövedelmük ezt nem teszi lehetővé, vagy mert fiatalok és még nem spóroltak össze annyit, hogy sajátba költözzenek. Ha minden, vagy a legtöbb bérlakást megveszik a most bent lakó bérlők, akkor nem marad bérbeadható lakása az önkormányzatnak, akkor hogyan fog segíteni az önkormányzat a többi lakosának? Hogyan fognak a jövőben boldogulni? Ha nincs elég pénzük piaci albérletet fizetni, hová menjenek? A híd alá vagy egy életre maradjanak a szülői házban, mondjuk 8-an 45 négyzetméteres 1,5 szobás lakásban? Ezt akarod?” – szegezi a kérdést Böröcz Lászlónak.

Nincs állami lakásépítés

Kovács Péter a posztban továbbá azt a kérdést is felteszi: hogyha nem lesz önkormányzati lakásvagyon, mert kötelező elkótyavetyélni, akkor hogyan fog lakásgazdálkodást folytatni az önkormányzat, ami törvényi kötelezettsége volna.? “Van állami lakásépítés? Nincs! Van önkormányzati lakásépítés? Valljuk be, az se nagyon van. Akkor a lakóknak mi marad? A piaci lakbér, vagy életük végéig a mamánál lakjanak, vagy menjenek a híd alá? Te hogyan szeretnéd?Javaslatod mérhetetlenül igazságtalan!” – írja.

Ez így igazságtalan

A fideszes polgármester úgy véli, hogy azért mert valaki tavaly bérlakáshoz jutott és még egy éve sem lakik ott, alig fizetett lakbért a tulajdonos önkormányzatnak nem lehet jogosult megvenni a vagyont, olcsó pénzért, ráadásul jócskán a piaci ár alatt. “Mert, ha mondjuk azt javasolnád, hogy aki már 20 éve vagy még több ideje az önkormányzati bérlakásban lakik és kifizette lakbérként évek alatt a lakás értékét, az élhessen ezzel a lehetőséggel, az még méltányolható lenne, de így, ez igazságtalan” – írja.

Kevés a bérlakás a 16. kerületben

“A 16. kerületi Önkormányzat amellett, hogy nagyon kevés bérlakással rendelkezik, igyekszik bővíteni és mobilissé tenni az önkormányzati lakásállományát. A korábban 100%-ban szociális alapú bérlakásállományt, ahol a bérlő élete végéig lakhatott, ha fizette a minimális bérleti díjat, mi több a hatályos jogszabályok szerint az egyenes ági hozzátartozója örökölhette is azt, átállította vegyes rendszerűvé. Hosszú évek kitartó munkájának köszönhetően most már a bérlakás állomány közel harmada költségelvű bérlakás (aminek a lakbére a piaci ár harmada, fele, így nagyon népszerű a 16. kerületben), melyet 2 év határozott időre adunk bérbe. Ha a bérlő fizet, akkor maximum 8 évig lakhat a bérlakásban, ez alatt kell annyi pénzt összespórolnia, hogy tudjon magának venni sajátot, akár a kormány nagyvonalú CSOK lehetőségének igénybevételével. Most ezeket a bérlakásokat is kötelező lesz eladni a bérlőnek.” – fejti ki a posztban Kovács Péter.

“Miért kell ez?”

Mint írja a mostani bérlők ennek bizonyára örülni fognak, de kérdés, hogy mi lesz a többi lakóval, azokkal, akik a jövőben vártak az önkormányzat ilyen irányú segítségére? “Így mobilis lett a lakásállomány, nincs üresen álló bérlakása az Önkormányzatnak. Sok embernek tudunk segíteni saját otthonhoz jutásban, pont azt a segítséget adjuk meg és pont azoknak adjuk meg, akiknek csak egy kicsi kellene még, hogy élni tudjanak a kormányunk nagyvonalú lakásteremtési támogatásával a CSOK-kal. Javaslatoddal ezt az eredményt lenullázod és visszaveted a lakásgazdálkodásunkat egy vagy két évtizeddel Miért kell ez?” – teszi fel újabb kérdését a polgármester, aki egy konkrét példát is hoz:

Konkrét példa

“2020. december 15-én költözött Sz. Sándor 5 tagú családjával a 16. kerületi Önkormányzat tulajdonában álló Enikő utcai 64 m2-es lakótelepi lakásba. A költségelvű bérlakás havi bérleti díja: 39.808 Ft/hó. A lakást bérbeadás előtt az Önkormányzat 1,2 millió forintért újíttatta fel. A bérlő eddig alig 200 ezer forint bérleti díjat fizetett. Javaslatod szerint most kb. 38 millió forintot érő lakást a bérlő, ha egy összegben fizet, akkor a piaci ár 21%-án, vagyis 8 millió forintért tulajdonába veheti, úgy, hogy a jogügylet időpontjában még egy éve sem bérlője az ingatlannak. Az Önkormányzat meg 30 millió forintos vagyonvesztést könyvelhet el”

Döbbenetes veszteség

Mint írja a 16. kerületben, már budapesti önkormányzatokhoz képest kevés az önkormányzati bérlakás, csupán 200 darab van belőle “javaslatod így is 3 – 8 milliárd forint vagyonvesztéssel jár az Önkormányzatunknak” – írja.

Ebben bízik a polgármester

A polgármester abban bízik, hogy a részletes bejegyzésében közzétett új információk alapján Böröcz László új döntéseket fog hozni és visszavonja vagy legalábbis jelentősen módosítja a benyújtott törvényjavaslatát. “Készséggel állok rendelkezésedre bármilyen konkrét információval, amely segítheti felelősségteljes munkádat.” – zárja sorait a polgármester. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció