Az önkormányzati bérlakások megvásárlását biztosító törvényt terjesztett az Országgyűlés elé a fideszes Böröcz László. Vélhetően csont nélkül megszavazzák a törvényt, így lehetőség lesz a piaci érték 15-30 százalékáért, vagy még kevesebbért megvenni egy lakást. A 8. kerület polgármestere Pikó András szerint lakhatási katasztrófa következik.

Olcsó lakásokat vegyenek

A benyújtott törvénynek az a lényege, hogy azok, akik csak egy éve bérelnek önkormányzati lakást 30%-os áron megvehetik a bérlakásukat. Vagyis egy 30 milliós garzont 9 millióért megszerezhetnek, akik viszont régebben bérlők, évente 1%-ot csökken a kedvezmény, vagyis egy 15 éve bérlakásban élő 4,5 millióért már megkapja a 30 milliós lakást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

További kedvezmények

A törvény más kedvezményeket is kínál, így végső soron egy 15 éve lakást bérlő személy akár 3,9 millióért is megveheti az eddigi bérleményét. IDE KAPCSOLÓDIK: Spekulánsok kezébe kerülhet a Várnegyed, akár teljes lakosságcsere is történhet – állítja a kerület polgármestere

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Kárpotlás

Az Országgyűlés elé került törvényjavaslatot a fideszes Böröcz László terjesztette be. A törvény indoklása szerint azért, hogy azok, akik az 1990-es években hozott korlátozások miatt nem élhettek vételi jogukkal, most hasonló feltételekkel tehessék ezt meg, mint korábban a velük hasonló helyzetben lévő bérlők országszerte.

Nagy profit

Mivel a Várnegyedben szinte csak önkormányzati bérlakások vannak, várhatóan sokan élnek a vásárlás lehetőségével, ezt követően pedig jelentős felárral továbbadhatják a lakásukat. Egy 80 milliós lakást 12 millióért el lehet vinni, majd a 80 milliós, vagy még magasabb áron másnap el lehet adni. TÉMÁBA VÁG: 100 milliós lakást 15 millióért lehet majd venni a Várban, olcsón adják a lakóknak az önkormányzati bérlakásokat

Káros a törvényjavaslat

A 8. kerületi polgármester, Pikó András szerint Ez az elmúlt évtized legkárosabb lakáspolitikai döntése. Mint fogalmazott: „Először is elindul egy új rablóprivatizáció, amelynek eredményeképpen végül nyomott áron belvárosi és más értékes lakásokhoz juthat a NER- közeli csókosok hada.”

Lakhatási katasztrófa

A polgármester szerint másik következmény egy lakhatási katasztrófa-helyzet lesz. Mint fogalmazott: Józsefvárosban most durván négy és fél ezer önkormányzati bérlakás van. Budapesten itt a legmagasabb az önkormányzati tulajdonú bérlakások aránya. Ezek közül a több, mint 3000 lakottat a piaci érték 15, maximum 30%-ért vásárolhatják majd meg a benne élő bérlők – penészes, nyirkos, több, mint 100 éves épületekben lévő komfort nélküli vagy alig komfortos lakásokat.

Gyors pénz

Pár millióért, kölcsönből, alkalmi vétel lesz azoknak is, akiknek a bérleti díj kifizetése ma is napi gondot okoz, de felújításra, karbantartásra már biztosan nem lesz forrásuk – ők is gyorsan pénzért kívánják majd tenni. Ez vagy sikerül majd vagy nem – írja Pikó András, majd hozzáteszi:

Politikai számítás

„Meg lennék lepve, ha a miniszterelnök-közeli ingatlanfejlesztők ne fognának intenzív előszerződés-kötésbe önkormányzati bérlakásokban élő rászorulókkal a törvényjavaslat következményeként. Az önkormányzati lakáspolitika lakások híján megszűnik. Állami és önkormányzati szociális bérlakásépítés nem is volt. A kormány ahelyett, hogy sűrűre szőné a szociális hálót, a maradékát is szétszakítja- politikai számításból.” – írja közösségi oldalán Józsefváros polgármestere.

Saját tulajdon megszerzése

A törvény indoklásában így fogalmaznak: A törvényjavaslattal a jogalkotó szem előtt tartja a közérdek érvényesülése körében azt, hogy a magyar állampolgárok, családok minél szélesebb körben szerezhessenek lakástulajdont. A módosítás által bevezetendő új szabályok megteremtik annak a lehetőségét, hogy azok is saját tulajdonú lakáshoz juthassanak, akiknek arra egyébként nem lenne lehetőségük, tekintettel a lakáspiacon az utóbbi években bekövetkezett rendkívüli áremelkedésre is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Pikó András, Józsefváros polgármestere – Forrás: Facebook/Pikó András