Április végén az elsők között számoltunk be arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy egy új törvény alapján megvásárolhatóak lesznek a Várban az önkormányzati bérlakások. Nem kizárt, hogy egy 100 milliós lakást már 15 millióért is meg lehet szerezni. V. Naszály Márta, a kerület polgármestere spekulánsokról beszélt és arról, hogy akár egy teljes népességcsere is történhet a Várnegyedben.

Hatalmas biznisz

Napokon belül az Országgyűlés elé kerülhet az a törvényjavaslat, ami a budai Vár önkormányzati lakásainak megvásárlását teszi majd lehetővé a bérlők részére. A törvényen Fideszes képviselők dolgoznak, Böröcz László lehet az előterjesztő. Ha megszavazzák, a piaci ár 15 százalékáért megvehetők lesznek a lakások. Ez azt jelenti, hogy egy 100 milliós otthon 15 millióért megszerezhető lesz, pár nap múlva pedig eladható 100 millióért, hatalmas biznisz indulhat be a Várnegyedben.

Bonyolult helyzetű lakások

Böröcz László fideszes parlamenti képviselő elmondta, nem kizárólag az 1. kerületi önkormányzati lakások megvásárlásának lehetőségét célozza majd a javaslat, hanem minden olyan műemléki védettség alatt álló ingatlant, amit bérlőik nem vehettek meg az 1990-es években, és ezért hátrány érte őket. Igaz, ilyen bonyolult helyzetű ingatlanok elsősorban a budai Várban vannak – mondta. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Nyomott ár

A rendszerváltás után a tanácsi lakások nagy többségét nyomott áron megvásárolhatták a bérlők, de kivételt képeztek ez alól az 1. kerületi műemléképületek lakásai. Az akkori döntés értelmében ezeket nem alakíthatták társasházzá, a lakásokat nem albetétesítették. Mivel nem lehetett privatizálni az ingatlanokat, önkormányzati tulajdonba kerültek.

Nem volt egyeztetés

“Mi ezt a tervezetet nem láttuk, és velünk nem lett megkonzultálva úgy, hogy a Budavári Önkormányzat a tulajdonosa ezeknek az lakásoknak” – jelentette ki V. Naszályi Márta a Várnegyed polgármestere a Spirit Fm rádióban.

Rossz döntés

A kerület vezetője szerint ezeknek a lakásoknak olyan státuszt kell adni, mint a többi önkormányzati ingatlannak, ahol az önkormányzattól a bérlő megvásárolhatja a lakást. Viszont azt is gondolja, hogy ha ez a törvény nem megfelelően lesz megalkotva, akkor itt egy nagyon rossz döntés is születhet.

V. Naszály Márta, a kerület polgármestere

Forrás: Youtube

Spekulációs befektetők

V. Naszály Márta példaként említette, ha az eladás után nem lesz megtiltva, hogy legalább 15 évig nem lehet továbbértékesíteni az ingatlanokat, akkor napok alatt spekulációs befektetői körök kezébe kerülhet az egész Budai Vár, és egy nagy Airbnb központ lesz belőle, nem pedig egy lakóövezet, mint most.

Lakosságcsere

Az I. kerület polgármestere szerint ez egy gyors lakosságcserét is eredményezne: rövid időn belül szállásszolgáltatási központtá válnának. A magyar kormánynak és a Budavári Önkormányzatnak is nagyon nagy felelőssége van abban, hogy a nemzet egyik legnagyobb örökségét ne herdálják el, ne engedjék, hogy spekulációs tőke kezébe kerüljön.

A bérlők többsége vásárolna

Azt pontosan nem tudni, hogy összesen hány ingatlan kerülhet önkormányzatiból magántulajdonba, ha a törvényjavaslatot elfogadják majd, de feltehetően az ingatlanok többségét megvennék a bérlők.

Trükkös lakásszerzés

A Várban csak pénzért nem lehet bérleti jogot vásárolni, bonyolult csereügyletre van szükség, ami nem feltétlenül törvényes. A Várban van bérlakása több fideszes miniszternek és megmondóembernek, például Bayer Zsoltnak, Rákay Philipnek, Semjén Zsoltnak, Palkovics Lászlónak vagy a nemrég ejtett Kuna Tibornak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Várnegyed – Fotó: BPK