Amint arról egy hónappal ezelőtt a BudaPestkörnyéke.hu is beszámolt  a BYD kínai elektromosautó-gyártó tízmilliárd forintos beruházással akkumulátor-összeszerelő üzemet akart létesíteni Fóton, mindezt a magyar kormány támogatásával. A környezetvédők és a helyi lakosok persze tiltakozásba kezdtek, s bár először úgy tűnt céltalanul, most mégis úgy fest, mégsem lesz akkugyár Fóton.

Garancia

Dr. Vass György, a város fideszes polgármestere ugyanis a közösségi oldalán azt írta: „Garanciát kapott a város: nem települ Fótra akkumulátorgyár” Továbbá így fogalmaz: „Elérte az önkormányzat, amiért hónapok óta dolgozott: a HelloParks nyilatkozatban vállalta, hogy fóti területen a jövőben nem köt bérleti szerződést akkumulátorcellák gyártásával foglalkozó vagy más, jelentős zavaró hatású tevékenységet végző vállalattal. Ezzel garanciát kaptunk arra, hogy a lakosokat akkumulátorcellák gyártásából jelentős környezeti hatások (levegő-, talaj-, víz- vagy környezetszennyezés) nem érhetik a jövőben sem.” A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A fótiak egészsége a legfontosabb

A posztból az is kiderül, hogy a képviselő-testület még tavaly decemberben fogadott el nyilatkozatot arról, hogy minden lehetséges eszközzel korlátozza, hogy a város területén környezetszennyező vállalkozások működhessenek, hiszen a fótiak egészségénél semmi sem lehet fontosabb.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Településrendezési szerződés

A bejegyzésben a polgármester arról is ír, a HelloParks-szal kötött megállapodás részeként módosul a hatályban lévő településrendezési szerződés is. „Ebbe beépítjük, hogy a HelloParks területén végzett tevékenységek környezetre gyakorolt hatását folyamatosan kötelező mérni és az eredményekről tájékoztatást szükséges adni.” – fogalmaz dr. Vass György.

Nem végezhető

„A fenti garanciák birtokában a HelloParks rendeltetésmód-változásra irányuló, településképi bejelentését az FT1 jelű csarnoképületre az önkormányzat tudomásul vette. A BYD és a HTNS tevékenységével kapcsolatos hatósági és bírósági eljárások ugyanakkor továbbra is folyamatban vannak, ezek hiányában nem végezhető összeszerelési vagy veszélyes anyag raktározási tevékenység.” – zárta gondolatait a polgármester.

Pest megyében azért annyira nem boldogok

Mi is írtunk arról, hogy a Pest megyei katasztrófavédelem a helyi lakosság tiltakozása ellenére kiadta a gödi Samsung akkumulátorgyár bővítéseire az engedélyeket.

Félnek a helyiek

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy a gödi akkumulátorgyár veszélyeitől rettegnek a helyi lakosok, hiszen baj esetén a vegyi üzem akár katasztrófát is okozhat.

Többen lettek rosszul

Június elején rengetegen lettek rosszul az éppen épülő iváncsai akkumulátorgyárban. Információk szerint ismeretlen anyag kerülhetett a levegőbe, a dolgozók ennek belégzésétől lettek rosszul.

Ismeretlen anyag

Szabad Európa úgy tudja mindez az akkumulátorgyár Elektród nevű részlegében történt, úgy tudni valamilyen ismeretlen anyag jutott a levegőbe, a dolgozók ezt lélegezték be, majd lettek rosszul. Többtucatnyian érintettek, a legtöbbeknél hányás és hasmenés jelentkezett, de volt, aki kiütéses lett – írta meg akkor a Budapestkörnyéke.hu is. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Fót – Forrás: Google Maps