A Pest megyei katasztrófavédelem a helyi lakosság tiltakozása ellenére kiadta a gödi Samsung akkumulátorgyár bővítéseire az engedélyeket.

Félnek a helyiek

 A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy a gödi akkumulátorgyár veszélyeitől rettegnek a helyi lakosok, hiszen baj esetén a vegyi üzem akár katasztrófát is okozhat. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kellemetlen hang éjszakánként

A helyi lakosok arról is beszéltek, hogy éjjelente rendszeresen, éjféltájban rázendít egy pulzáló, kellemetlen hang, amely a gyár irányából érkezik, és emiatt például nyáron, nyitott ablaknál akár egy órán keresztül is forgolódik, míg elalszik.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Egyre többen küzdenek az álmatlansággal

Az üzem közelében élők közül egyre többen számolnak be az álmatlanság okozta fáradtságról és annak egyéb következményeiről, amelyek jelentős mértékben befolyásolják a gyermekek és a felnőttek életminőségét, iskolai és munkahelyi teljesítményét.

Zajszintmérés önerőből

A zajszintet eleinte elkezdték ők ezt mérni a saját telefonjaikkal, majd szakértők is kivonultak a helyszínre. „Nagyon keményen több, mint a megengedett decibel” – fogalmaztak.

Kiadták az engedélyeket

A gödiek ugyan hangoztatták aggodalmaikat, ám ezek nem találtak támogató fülekre, ugyanis a lakosság minden tiltakozása ellenére a Pest vármegyei katasztrófavédelem kiadta az engedélyeket gödi akkumulátorgyár újdonsült bővítéseire – írta meg a Blikk.

Hiába küzdöttek

Az ügyben tartott közmeghallgatáson a gödiek érdekeit képviselő Göd-ÉRT Egyesület tagjai ezek szerint hiába emeltek ki több, a Samsung-gyár működésében rejlő veszélyt, például zajterhelést és az NMP-szennyezést is, ami az akkumulátorgyárban is használatos oldószernek a talajba való beszivárgása esetén elszennyezné a gödi talajvizet. Emellett felhívták a figyelmet több, a Samsung-gyár által elkövetett mulasztásra is, amelyek között szerepel többek között a tűzoltóberendezések folyamatos nem rendeltetésszerű használata.

Be kell tartani a szabályokat

A katasztrófavédelem azzal indokolta a friss döntést, hogy amennyiben nem a gyár nem tartja be a jogszabályokat sokféle szankcióval tudják súlytani azt. Ezek közül a legsúlyosabb szankció a katasztrófavédelmi engedély visszavonása, és a veszélyes tevékenység megtiltása, ami a gyár egy részének vagy egészének bezárását jelentené.

 „Ha baj van, bújjanak el”

A helyiek szerint a lakosságnak nincs beleszólása abba, hogy mi történik és megfelelő tájékoztatást sem kaptak arról, pontosan milyen veszélyeknek lehetnek kitéve, és mi a teendő, ha a gyárban tűzeset vagy robbanás történik. Annyi információt kaptak, hogy ha bármi történik, bújjanak el a lakás legkisebb helyiségébe, és dugjanak be minden nyílást, így várják meg a mentőegységeket – hangzott el egy interjúban.

 „Semmit nem ér az ingatlan”

Az egyik helyi közösségi csoportban többen arról panaszkodnak, hogy tudják majd eladni az ingatlanjaikat, mert ilyen körülmények között semmit sem ér a ház. A gödiek abban bíznak, hogy ha országos nyilvánosság elé kerül az ügyük, történik végre előrelépés. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a gödi gyár. Fotó: archív.