„Nem akarom senkinek az érdemeit elvitatni, sem mondjuk a stadionépítés elszálló költségeinek a felelősségén osztozni, de ettől még tény: a főváros támogatása nélkül nem lett volna atlétikai vb Budapesten” – fogalmazott hétfői posztjában Karácsony Gergely. Budapest főpolgármestere hangsúlyozta: helyes döntés volt, hogy Fővárosi Közgyűlés korábban egyhangú szavazással támogatta az atlétikai verseny megrendezéséhez szükséges megállapodást.

Jár a gratuláció!

Tegnap véget ért Magyarország és Budapest történelmének legnagyobb sporteseménye, az atlétikai világbajnokság. Igazán jól sikerült, köszönet és gratuláció a szervezőknek, a rengeteg önkéntesnek, és mindenkinek, aki hozzájárult a sikerhez, köztük a budapesti polgároknak! – kezdte hétfői Facebook-bejegyzését Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Társadalmi egyetértésben

„Az ilyen nagyszabású sportesemények az egész világon élénk közéleti vitákat váltanak ki, hiszen okkal vetődik fel, lenne jobb helye is az ezekre fordított közpénznek. Vihetünk persze minden ilyen eseményt olajmonarchiákba – ott van pénz és nincs vita. Vagy megpróbálhatunk társadalmi egyetértést kialakítani ezek köré, leginkább azzal, hogy az otthont adó város hosszú távú fejlesztési terveinek a részéve tesszük ezeket az eseményeket és az ehhez szükséges beruházásokat” – folytatta.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Fejlesztéseket kértek cserébe

„Nem volt könnyű menet, de végül ez történt a budapesti atlétikai világbajnokság kapcsán is. 2019 végén a fővárosi vezetés fontos fejlesztésekért cserébe járult hozzá a vb megrendezéséhez. Nem akarom senkinek az érdemeit elvitatni, sem mondjuk a stadionépítés elszálló költségeinek a felelősségén osztozni, de ettől még tény: a főváros támogatása nélkül nem lett volna atlétikai vb Budapesten!” – írta Karácsony.

Nem a balhé a lényeg

A városvezető szerint a nemzetközi sportdiplomácia nem olyan, mint a magyar belpolitika, nem a balhé a lényeg, hanem éppen annak az elkerülése. Helyes döntés volt, hogy Fővárosi Közgyűlés egyhangú szavazással támogatta az atlétikai verseny megrendezéséhez szükséges megállapodást.

Betartatták a megállapodást

„És igazunk volt akkor is, amikor a legkeményebb eszközökkel szorítottuk rá a kormányt, hogy betartsa ezt a megállapodást. Amikor a kínai Fudan egyetemet akartak építeni a megállapodásban szereplő Diákváros helyén. Amikor kérdéssé vált a ferencvárosi szabadidőpart vb utáni megépítése. Amikor elmaradni látszottak az egészségügyi fejlesztések” – tette hozzá.

Folytatódhat az egészségügyi fejlesztés

Karácsony szerint a vb után folytatódik a budapestiek egészségügyi ellátásának fejlesztése, és az atlétikai stadion az élsport után a tömegsport és a ferencvárosiak és a budapestiek szabadidős tevékenységeinek szolgálatába áll. A felek ebben állapodtak meg, ehhez tartják magunkat.

Folytatódik a hosszútávfutás

„A maratoni futások alkalmával az egész világ megcsodálhatta gyönyörű városukat, a csodálatos Lánchidat. A sportünnepnek vége. Az egészségesebb és zöldebb Budapestért folytatott hosszútávfutás folytatódik” – zárta gondolatait a főpolgármester.

Csillagászati összegek

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy cégjelzés nélküli taxisok vadásztak a világbajnokság külföldi szurkolóira a Nemzeti Atlétikai Központ melletti benzinkútnál, hogy csillagászati összegekért vigyék őket a szállodáikba. A szervezőkhöz már több bejelentés is érkezett, az információk szerint nem ritka a százezer forintos ajánlat sem. 

Azonnali intézkedést kértek

Mindezek után a Budapest 2023 NZrt. levélben fordult Budapest Főváros Kormányhivatalához, azonnali intézkedést sürgetve, akadályozza meg, hogy további sérelem érje a vendégeket. Az utazást csak hivatalos taxis társaságokkal javasolták. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: sikert aratott az atlétikai vb. Fotó: Facebook/Karácsony Gergely