A Gödöllői Arborétum felett két kisrepülőgép ütközött össze a levegőben. A balesetben négy ember halt meg. Mindkét gép pilótája és az egyik gép két utasa meghalt. Egy 9 éves kisfiú születésnapi ajándékba kapta a repülést, az anyukájával zuhant a mélybe. A bíróságon most kiderülhet miért zuhantak le a repülők – írja a Kékvillogó.hu hírportál.

Darabokra szakadt és lezuhant

A baleset még 2016. szeptember 18-án történt. A délelőtti órákban két gép a levegőben összeütközött, darabokra szakadt és lezuhant. 

Az ejtőernyősök kiugrottak

Az egyik gép ejtőernyősöket szállított, a másik sétarepülő anyukát és 9 éves gyermekét. Az ütközés előtti pillanatban az ejtőernyősök kiugrottak, azonban a másik gép utasai, mindkét pilótával együtt lezuhantak és szörnyethaltak.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

A verseny szervezője

A vádirat szerint a balesetet okozó pilóta a verseny idején a reptér vezetőjeként koordinátori feladatokat látott el, továbbá az egyesület elnökeként az ejtőernyős verseny szervezője és vezérigazgatója is volt.

Nem működött a magasságmérő

A balesetet az okozta, hogy az ejtőernyősöket szállító pilóta a felszállási engedélyt megkapta, de a repülőgépbe szerelt magasságmérő műszer nem működött, emiatt a légiirányító számára nem jelent meg a repülési magasságra vonatkozó adat. 

Jogosítvány nélkül repült

A pilóta tudott a műszaki hibáról. Megkezdte az általa vezetett géppel a süllyedést, de ebben az időben egy jogosítvánnyal nem rendelkező pilóta is megkezdte a felszállást fedélzetén egy nővel és kilenc éves kisfiával.

Az édesapjától kapta ajándékba a repülést

A sétarepülést a kisfiú édesapja vette gyermeke születésnapjára, így nyilatkozott akkor a Borsnak: „Mindent úgy hagyok, ahogy akkor volt. Magdi ruháit és a fiam játékait is. Az utolsó ajándék mezeket és az ellenőrzőfüzetét is elteszem” – nyilatkozta a lapnak a tragédia után a megtört édesapa.

Folytatódik a tárgyalás

Az ügy folytatására október 20-án kerül sor, remélhetőleg kiderül, hogy pontosan kinek a felelőtlensége okozta a tragédiát.

Kiemelt kép: A balesetnél készült felvételek – Forrás: police.hu