A halálozás megugrására vár a virológus szakember, közben 178 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus fertőzést, egy idős beteg pedig elhunyt. Ezzel a fertőzöttek száma 6139-re nőtt, az elhunytak száma pedig elérte a 615-öt. Egy hónapon belül ugrásszerűen emelkedhet a halálozási szám. Közben kiderült: 110 óvodást helyeztek házi karanténba Óbudán, de szüleikre és testvéreikre nem vonatkozik a szabály.

110 gyerek került karanténba az óbudai Százszorszép Óvodában, ahol vasárnap derült ki, hogy 3 dolgozó koronavírus tesztje pozitív eredményt adott.

Óbuda polgármestere az ATV-nek elmondta: a tisztifőorvosi szolgálat utasítása szerint kerültek a gyerekek és a dolgozók házi karanténba, de szüleik, testvéreikre ez nem vonatkozik.

Kiss László hangsúlyozta: az önkormányzat mindenben a tisztifőorvos előírásainak megfelelően járt el, és hozzátette: tudomása szerint minden karanténba került gyermek és pedagógus tünetmentes, betegség jeleit nem mutatják, tehát szerinte inkább megelőző intézkedésekről lehet szó.

Az épületet jelenleg fertőtlenítik, 1-2 héten belül pedig ismét járhatnak a gyerekek az óvodába.

Ahogy azt korábban az elsők között megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon egy törökbálinti és egy 18. kerületi óvodát is lezártak, az ELTE természettudományi kara pedig vasárnap jelentette be, hogy digitálisan lesz náluk a mostani szemeszter.  

A dékáni döntés arra hivatkozik, hogy a legújabb fertőzési hullám nagyon magas arányban érinti az egyetemi hallgatók korosztályát, számos fertőzési góc egyetemi szervezésű rendezvényhez köthető.

A halálozási szám megugrására számít a virológus

Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológusa elmondta: a nyáron inkább a fiatalabb korosztály fertőződött, de ez ősszel változni fog. Jakab szerint ugyanez a tendencia volt megfigyelhető Amerikában is. Ott, amikor a fiatalabb populáció kezdett megfertőződni kb. 4-5 hetes elcsúszással következett a halálesetek ugrásszerű növekedése.

A csúszás okát magyarázva arról beszélt: kell egy bizonyos intervallum, amikor a fiatalabb, esetleg enyhe vagy tünetmentesen átvészelő populáció átadja a fertőzést az idősebb generációnak. „Sajnos az várható itt is. De ne legyen igazam” – tette hozzá a virológus.

Kiemelt kép forrása: MTI/Árvai Károly