A házi kedvencek járőrszolgálata idén is segít a második kerületben, hogy minél hamarabb hazakerülhessenek az ijedt kutyusok.

Elmenekülnek a négylábúak

Szilveszterkor sajnos gyakran előfordul, hogy a petárdázások miatt az ijedt kutyusok elszaladnak otthonról és akár több kilométernyi távolságra is eljuthatnak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Segítség a 2. kerületben

A fővárosi 2. kerületben segíteni szeretnének azoknak, akik ilyen helyzetbe kerülnek, és „járőrszolgálat” segít a kis négylábúaknak hazatalálni. Erről Őrsi Gergely a kerület polgármestere számolt be a Facebookon.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Házi kedvencek járőrszolgálata

„Bár a petárdázás tilos, mégis biztosra vehető, hogy szilveszterkor hallunk majd petárda robbanásokat, és ilyenkor sok kutyus menekül el lakóhelyétől akár több kilométer távolságra is. A házi kedvencek járőrszolgálata idén is segít, hogy minél hamarabb hazakerülhessenek az ijedt kutyusok” – írta a polgármester.

Fogadják a bejelentéseket

A házi kedvencek járőrszolgálata 2022. december 31-én 16 órától 2023. január 1-én 22 óráig fogadja a bejelentéseket az elkóborolt kutyákról. Ha a 2. kerületben elveszett a házi kedvenc vagy kóborló kutyát látnak, hívják a +36303722007 és +36208028221 telefonszámokon elérhető járőrszolgálatot, akik segítenek visszajuttatni a kedvenceket tulajdonosaiknak, valamint szükség esetén állatorvosi kezelést biztosítanak, végső esetben állatpanzióban, állatmenhelyen helyezik el a megtalált állatokat.

Vissza a tulajdonoshoz

„A járőrszolgálat tagjai természetesen rendelkeznek chipolvasóval, és mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a megtalált kedvenceket közvetlenül a tulajdonoshoz juttassák vissza. Vigyázzunk egymásra!” – fejezi be Őrsi Gergely

Megrémülhetnek

A  BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy a petárdától megijedt macskák éles marásokat okozhatnak a gazdiknak, a kutyák kerítésen átugorva vagy a pórázt a gazda kezéből kitépve próbálnak a robbanásoktól elmenekülni. Házi kedvenceiket a petárdázás helyszíneire semmiképpen se vigyük ki. 

Örökre eltűnhetnek

A riadtan menekülő állatok néhány óra alatt 5-10 kilométert (több településnyi távolságot) is képesek megtenni. Van, hogy az elmenekült kedvencek soha többé nem kerülnek elő – figyelmeztet Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatárs.

Bajba kerülhetünk

Brutálisan megüthetjük a bokánkat, ha elszökik a kutyánk – figyelmeztet cikkében a Bors. A felelős gazda igyekszik elzárni vagy biztonságos helyre tenni kedvencét arra a kritikus estére-éjszakára, amikor engedélyezett a tűzijátékok használata. Aki nem így tesz, és elszökik az állata, bajba is kerülhet, ha kárt okoz a házi kedvenc.

Ötszörösére nőtt a büntetés

Sokan nem is tudják, hogy 2021 elején jelentősen szigorították az állatvédelmi törvényt, amely jelentősen megemelte a kedvtelésből tartott állatok büntetési alapösszegét: 15 ezerről 75 ezer forintra nőtt, ez azonban különböző szorzókkal többszöröződhet attól függően, mekkora szabálytalanságot követett el a gazdi. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció