A háziállatok védelmére hívja fel a figyelmet a szilveszteri petárdázás idején az Orpheus Állatvédő Egyesület. Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang- és fényhatásai a házi kedvencek számára sokkos pánikot okozhatnak. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhető, hogy a szilveszteri petárdázások következtében kellemetlen szituációk keletkezzenek – tudatta az egyesület pénteken.

Megrémülhetnek

A petárdától megijedt macskák éles marásokat okozhatnak a gazdiknak, a kutyák kerítésen átugorva vagy a pórázt a gazda kezéből kitépve próbálnak a robbanásoktól elmenekülni. Házi kedvenceiket a petárdázás helyszíneire semmiképpen ne vigyék ki. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Örökre eltűnhetnek

A riadtan menekülő állatok néhány óra alatt 5-10 kilométert (több településnyi távolságot) is képesek megtenni. Van, hogy az elmenekült kedvencek soha többé nem kerülnek elő – idézi a közlemény Seres Zoltánt, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársát.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Erre kérik a tulajdonosokat

Ezért az egyesület arra kéri a háziállatok tulajdonosait, hogy a kutyában lévő, kötelező mikrochip legyen állatorvos által a gazda adatait tartalmazóan beregisztrálva, mivel ha valaki megtalálja az állatot, a gazda gyorsabban elérhető.

Bilétás nyakörv

Szintén érdemes a kutyákra, macskákra a gazda elérhetőségét tartalmazó bilétás nyakörvet kötni, hogy a megtaláló könnyen elérhesse a tulajdonost. A baj megelőzése érdekében péntek és hétfő között a kijelölt sétáltató helyeken is fokozott óvatossággal (pórázon) érdemes a kutyákat sétáltatni – írja a közlemény.

Elszigetelt hely

A közlemény kitér arra, hogy a háziállatoknak az otthonokban érdemes közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet, például belső szobát vagy udvarrészt, garázst, jó kerítéses udvart biztosítani. Félősebb állatok számára állatorvos által ajánlott nyugtató szerről is érdemes gondoskodni a petárdázások idejére.

Súlyos sérülést okozhat

A petárda egyébként több szempontból is nagyon veszélyes, egyebek között akár súlyos sérüléseket is okozhat. Az Országos Mentőszolgálat a napokban 9 okot is mutatott arra, miért nem éri meg petárdázni szilveszterkor és máskor sem.

Összeroncsolódott végtagok

Posztjukban kilenc röntgenképet tettek közzé összeroncsolódott végtagokról, mely sérüléseket petárdák okoztak. A felrobbant petárda rendkívül súlyos, akár maradandó sérülést is okozhat: végtagroncsolódás, halláskárosodás lehet a következménye – írták a közleményben.

Nem biztonságos

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a pirotechnikai eszközök nagyon súlyos, akár halálos sérülést is okozhatnak, ezért a mentők szempontjából nincs biztonságos eszköz.

Ezek a szabályok:

Petárdázni, ahogy a korábbi években, idén is tilos, a petárda birtoklása is tiltott. Aki ezt a tilalmat megszegi, és petárdázik, szabálysértést követ el, ami 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Veszélyes, ha itt vásárolunk

A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint a kapualjakból, csomagtartókból, piacokon árult termékek biztosan nem legális forrásból származnak. Akár sérültek is lehetnek, így súlyos, például csonkolásos baleseteket okozhatnak. Az elmúlt évek legsúlyosabb, maradandó fogyatékossággal járó baleseteit mind olyan termékek okozták, amelyeket az internetről, elsősorban Szlovákiából szereztek be.

Ezt okozza a petárda:

Négy kategória

A jogszabályok négy kategóriába sorolják a pirotechnikai eszközöket. Az 1-es és a 2-es kategóriájú termékek egész évben megvásárolhatóak, a 3-as kategóriájúak viszont csak december 28. és 31. között. Ez utóbbiakat csak december 31. 18 óra, illetve január 1. 06 óra között lehet felhasználni.

Vissza kell vinni

Birtoklásuk sem legális az év más időszakában, vagyis azokat az eszközöket, amelyeket nem használnak fel, január 1. után, 5 napon belül vissza kell vinni a forgalmazónak.

Szentendrén már több éve sem lehetett

Szentendrén már több éve elmarad a tűzijáték, sőt arra kérték a lakosságot, petárdát se használjanak, Dunakeszin pedig online szavazást tartottak a tiltás lehetőségéről. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció