A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy 65 éves férfival szemben, aki tavaly februárban, a kötelező haladási irányt megszegve, és a fénysorompó piros jelzése ellenére kanyarodott a szabályosan érkező HÉV elé Zuglóban, majd a közeledő járművet észlelve gázt adott, de az ütközést már nem tudta elkerülni. A balesetben szerencsére senki nem sérült meg. Az ütközésről videó is készült, amit a cikk végén találsz.

Tavaly februárban történt az ütközés

A vádirat szerint a vádlott 2022. február 22-én, a XIV. kerületben, a Kerepesi úton közlekedett tehergépkocsival, a Szentmihályi úti kereszteződés irányába. Ezzel egy időben a Kerepesi út jobboldalán, a vádlottal azonos irányban haladt egy HÉV szerelvény, az Örs vezér tere végállomás felé. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jobbra kanyarodott a sofőr, bár nem szabadott volna

A vádlott a kereszteződésnél jobbra, a Szentmihályi útra akart kanyarodni, de a tőle elvárható figyelmet és körültekintést elmulasztva, nem a jobbra kanyarodó sávba, hanem az egyik kötelezően egyenesen tovább haladó forgalmi sávba sorolt be.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nem vette észre a HÉV-et

A férfi a kereszteződésnél lévő piros lámpához elsőként érkezett és megállt, majd miután a lámpa zöldre váltott, a kötelező haladási irány ellenére, szabálytalanul bekanyarodott jobbra, és mindemellett a fénysorompó piros jelzését és a közeledő HÉV-et sem vette észre.

Gyorsított, de nem tudta elkerülni az ütközést

A sofőr már a HÉV vasúti átjáróban volt, amikor észlelte a tőle jobbról, szabályosan érkező szerelvényt, és ekkor gyorsítani kezdett, a HÉV vezetője pedig fékezett, ennek ellenére az ütközést már nem tudták elkerülni.  A HÉV a tehergépkocsi hátsó részének ment neki, így szerencsére senki nem sérült meg.

Más embereket veszélyeztetett a manőverrel

A vádlott az általa gondatlanságból, több szabály megszegésével okozott ütközéssel veszélynek tette ki a járaton utazó személyek életét és testi épségét. Emellett a baleset a HÉV közlekedésében is jelentős mértékű zavart okozott.

Megrongálódott a HÉV

A meghatározott szakaszon egy időre vágányzárat rendeltek el, valamint a forgalom kisegítésére pótlóbuszokat indítottak. A baleset következtében a HÉV szerelvényben mintegy 60.000 forint kár keletkezett.

Több dolog miatt is megvádolták

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség a 65 éves férfit közlekedés biztonsága elleni gondatlan vétséggel, valamint közérdekű üzem működése gondatlan megzavarásával vádolja.

Tiltsák el a járművezetéstől – javasolja az ügyészség

A kerületi ügyészség arra tett indítványt a vádiratban, hogy a bíróság az ügyben tárgyalás mellőzésével hozzon érdemi döntést, a férfival szemben büntetővégzéssel pénzbüntetést szabjon ki, továbbá határozott időre tiltsa el a közúti járművezetéstől. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Videó a balesetről:

Kiemelt kép: részlet a videóból