Gy. Németh Erzsébet, DK-s főpolgármester-helyettes bejelentette, otthagyja a fővárost és inkább beül a DK parlamenti frakciójába. Így a biztos kétéves politikai állást plusz két évvel meghosszabbítja, ráadásul anyagilag is jobban járhat.

Lemond a főpolgármester-helyettes

A fővárosi politikát az országosra cseréli Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes. Pártja, a Demokratikus Koalíció közölte az RTL Híradóval, hogy Gy. Németh Erzsébet felveszi a mandátumát, és a törvény által biztosított harminc napon belül lemond a budapesti főpolgármester-helyettesi posztjáról. A megüresedő fővárosi vezetői poszt sorsáról a DK dönt majd. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Anyagilag jobban járhat

Gy. Németh Erzsébet politikailag és anyagilag is jobban járhat. A jelenlegi főpolgármester-helyettesi mandátuma még két évig érvényes, majd jönnek a választások, amely mindig bizonytalansági tényező egy politikus életében. Így viszont garantáltan négy évig biztosított a munkája és a kiemelkedő fizetése.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

1,2 millió forint

A főpolgármester fizetését törvény határozza meg, így Karácsony Gergely is annyit vihet haza, mint korábban Tarlós István, nagyjából 1,5 millió forintot. A főpolgármester-helyettesek a főnökük alapfizetésének általában 70-90%-át kapják, vagyis az 1,3 milliós főpolgármesteri alapbérből adódóan nagyjából 1,2 millió forintot.

Automatikusan emelik a képviselők fizetését

Az országgyűlési képviselők fizetése az átlagkeresethez van kötve. A KSH február végi jelentése szerint tavaly 9,7 százalékkal nőtt a bruttó átlagkereset, ezért az emelést vita nélkül, automatikusan kapják.

1,8 millió forint

Márciustól a képviselői alapfizetés bruttó 1 millió 103 ezer forint helyett 1 millió 211 ezer forintra nő, de érdemes hozzátenni, hogy a legtöbb képviselő amúgy is többet kap ennél, hiszen bizottsági helyekért és egyéb pozíciókért is jár még pénz. Egy országgyűlési képviselő bizottsági tagsággal például 1,7 milliót kap, a bizottságok alelnökei pedig már 1,8 millió feletti összeggel gazdagodnak egy hónapban.

Garantált a bevétel

Ha Gy. Németh Erzsébet a képviselőség mellett valamilyen bizottsági tagságot is kap, akkor biztosan magasabb jövedelme lesz, mint most főpolgármester-helyettesként, ráadásul négy évig garantált a bevétel, így érthető a döntése.

Kérdéses Márki-Zay mandátuma

Az RTL szerint továbbra is kérdés, hogy ki kaphatja meg a közös miniszterelnök-jelölt mandátumát. Márki-Zay Péter az ATV-n pénteken arról beszélt, hogy erről a hat párt dönt majd, de ő a parlamentből kiesett Szél Bernadettet javasolná, mert nagyon tehetséges és szorgalmas politikusnak tartja. Hadházy Ákos is Szél meghívását tartaná a legjobb megoldásnak, mert szerinte az elmúlt években ő volt az egyik legaktívabb ellenzéki képviselő.

Osztozkodás

Csakhogy állítólag ellenzéki pártok nem értenek egyet velük. A Párbeszéd szerint, mivel az előválasztás előtt Márki-Zay Péter azt vállalta, hogy az ő frakciójukba ül be, a mandátum nekik jár. A Jobbik és a DK szerint viszont a hat párt abban állapodott meg, hogy ebben az esetben a listán következő jelölté lesz a mandátum. Eszerint a jobbikos Végh Noémi kerülhet be. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Gy. Németh Erzsébet – Forrás: Facebook/Gy. Németh Erzsébet