Péntek este az Imagine Dragons koncertje után hosszan várakozhatott az, aki ki akart jutni a Sziget fesztiválról, kb. 45 perces sor állt a kilépésnél, mivel a H-hídon már nem engedik ki az embereket, mert az Petőfi Kulturális Ügynökséghez tartozik. Korábban felmerült a hídfelújítás, de azt az önkormányzat elutasította.

Óriási volt a sor

A K-hidat belülről elkordonozták este, nagyjából három egyemberes résen lehetett átmenni a város felé. A biztonsági őrök a kérdésekre ekkor azt válaszolták, hogy biztonsági okokból, a túlterhelés megakadályozására alakult ki a helyzet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Külön protokol

„A K-híd mindenki által ismert állapota miatt csak a BKK Közúttal és a Fővárosi Önkormányzattal egyeztetett biztonsági protokoll szerint lehet a gyalogosforgalmat a hídra engedni, emiatt a kijutás ideje megnőtt, adott esetben 1-1,5 óráig is tartott” – írták a szervezők.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Maradnak az intézkedések

A Sziget minden fesztiválozó türelmét megköszönve hozzátette: „sajnos a K-híd remélt felújításáig számítani kell ilyen forgalomkorlátozó intézkedésekre”. Nagyjából hajnal 3 óra után tudták feloldani a gyalogosforgalom zsilipelését, a vendégek addig folyamatos tájékoztatást kaptak, jelezte a Sziget. Hozzátették, „bízunk benne, hogy a Sziget élmények kárpótolták őket a lassabb kijutással járó kellemetlenségekért.”

Csak ezt a hidat használhatják

A H-híd, mivel a Demeter Szilárd-féle Petőfi Kulturális Ügynökség/Hajógyár Kft. kezelésében van, a területhasználati megállapodás miatt a gyalogos vendégforgalmat csak veszélyhelyzet (pl. kiürítés) esetén engedik át ezen a területen, írta a Sziget – ilyen péntek este azonban nem állt fent – írja a Telex.

Levelet írtak

A Mandiner arról ír, hogy ezek után a Sziget szervezői levelet küldtek Demeter Szilárnak, amelyben a K-híd – tőlük független – egyre romló állapotát jelzik a főigazgatónak. Kitérnek arra is, hogy noha nem az ő dolguk lenne, mégis önköltségen végeztek javításokat a hídon.

H-hídra terelték a tömeg egy részét

A levélben megemlítik a 2019-es esetet, amikor a hídra tóduló embertömeg miatt az építmény imbolyogni kezdett, ami óriási pánikhangulatot okozott. Szerintük csakis a biztonsági szolgálatnak volt köszönhető, ahogy akkor nem történt komolyabb baleset, illetve annak, hogy a H-híd irányába terelték a pánikoló tömeg egy részét.

Szeretnék használni

Mivel a szervezők szerint az Imagine Dragons koncert után a 2019-eshez hasonló szituáció bontakozott ki, arra kérték Demeter Szilárdot, támogassa őket törekvéseikben, hogy a H-hidat a mostanihoz hasonló esetben gyalogos forgalomra is használhassák.

Csak vis major esetben engedik

„A jelenleg érvényes szerződésünk alapján amennyiben vis maior helyzet alakulna ki a fesztiválon, úgy a hivatásos rendőri, valamint a rendezvény biztosításában résztvevő egyéb szervekkel szoros együttműködésben a „H”-hidat gyalogos közlekedésre is használhatják, ezt ma írásban ismét megerősítettük” – írta válaszában Demeter Szilárd.

Elutasították a felújítást

Ahogy írtunk róla, a kormány már évekkel ezelőtt szerette volna kicserélni az elrozsdásodott, kiöregedett hídszerkezetet, minden meg is volt hozzá, de a városvezetés ezt elutasította. A Magyar Nemzet arról ír a híd állapota egyre aggasztóbb, a fővárosi önkormányzat azt állítja, hogy a híd nincs rossz állapotban. Ennek ellentmond, hogy a BKK mégis döntött a híd forgalmának szűkítéséről a Közúttal és a fővárosi önkormányzattal való egyeztetés után.

Elutasították

2021-ben lehetőség nyílt a K-híd lecserélésére, amikor a Budapest Fejlesztési Központ javaslata alapján a lebontott, de jó állapotú Déli vasúti híd darabjaiból egy új hidat állítottak volna az öreg K (és a H) -híd helyére. A kormány ajánlatát azonban a híd újjáépítésének támogatására pénzzel és erőforrásokkal, elutasította a 3. kerület vezetése. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: K-híd – Forrás: MTI