Egyre nagyobb bajban van Balog Zoltán, korábbi miniszter, református püspök a kegyelmi botrány miatt. Baloghnak állítólag kulcsszerepe volt abban, hogy Novák Katalin államfő kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgató-helyettesének, miután K. pedofil bűncselekmény eltusolásában segédkezett. A 444.hu szerint Orbán Viktor is magyarázatot vár tőle.

Balog nyomására történt a kegyelem?

A Telex–Direkt36 vasárnap írta meg, hogy Balog Zoltán nyomására történhetett meg, hogy K. Endre, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója elnöki kegyelemben részesült. A lap, kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a református püspöknek különösen nagy befolyása volt a Sándor-palotában, amit Novák Katalin stábja többször is szóvá tett.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Magyarázkodtak Orbánnál

A botrány kirobbanása után Novák Katalin munkatársai azzal próbálták menteni a döntést a miniszterelnöknél, hogy az Balog Zoltán kifejezett nyomására született.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Novák találkozott K. Endre feleségével?

A 444 most azt írja, szintén kormányzati forrásokra hivatkozva, hogy a kegyelmi döntést, azaz 2023. április 23-át megelőzően Balog Zoltán találkozót szervezett Novák Katalin és K. Endre felesége között.

Vállalnia kell a felelőséget

A 444.hu két egymástól független kormányzati forrásból is úgy értesült, Balognak vállalnia kell a felelősséget az ügyben, ezt várja tőle Orbán Viktor, akinek egykori emberierőforrás-minisztere nemcsak bizalmasa, hanem egy ideig lelkésze is volt.

Régi ismertség fűzi a családhoz

A lap értesülései szerint Balogot régi ismeretség fűzi K. Endréhez. Balog nem reagált a portál megkeresésére. Balog még csütörtök délben néhány órával azelőtt, hogy Orbán Viktor bejelentette az alkotmánymódosítást, amikor már napok óta intenzív kapcsolat volt az ügyben a Sándor-palota és a Karmelita között, a Facebook-oldalán bejelentette, hogy egy időre inkább kicsekkol: „Visszavonulni néhány hétre imádkozni, gondolkodni, olvasni és írni Isten csendjében. Micsoda ajándék!”

Leplezte a mocsokságot

A köztársasági elnök kegyelmet adott egy olyan férfinak, aki leplezni akarta, hogy a bicskei gyermekotthon igazgatója leszo.atja magát az ott élő, kiszolgáltatott helyzetben lévő fiúkkal.

Megzsarolta az áldozatokat

Amikor ez kiderült, az igazgatóhelyettes bezárta az irodájába a fiúkat és megfenyegette őket, vallomásuk visszavonására kényszerítette őket. Novák Katalin ennek az igazgatóhelyettesnek adott kegyelmet. Azóta ez a férfi ismét iskolában tanít. A pedofil igazgató egyik áldozata nem tudta feldolgozni a történteket és 16 évesen öngyilkos lett. Egy másik áldozat pedig hajléktalan lett.

Felháborodott az ország

Novák Katalin kegyelmi döntése, több mint fél év múlva derült ki. Akkora felháborodást keltett, hogy pénteken a Sándor-palota előtt több tízezren tüntettek ellene.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megtörten mondott le Novák Katalin

Az államfő másnap megszakította dohai útját és szombaton este bejelentette lemondását. Beszédét könnyeivel küzködve mondta el, azt mondta hibázott és bocsánatot kért a bicskei gyermekotthon áldozataitól.

Kiemelt kép: Balog Zoltán, Novák Katalin – Forrás: MTI/Balázs Attila