A kormányszóvivő férjének résztulajdonába került Dunakeszi Járműjavítóban készülnek jelenleg a KISS emeletes vonatok, hamarosan pedig Egyiptom szinte teljes vasútikocsi parkja és várhatóan sok más magyar szerelvény is.

A Dunakeszi Járműjavító 90%-os új tulajdonosa az a TMH Hungary Invest Zrt., amely fele részben az orosz Transmashholding Csoporté, a másik fele pedig a volt londoni nagykövet, Szalay-Bobrovniczky Kristóf tulajdonában álló Magyar Vagon Zrt. tulajdona.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a jelenlegi kormányszóvivő, Szentkirályi Alexandra férje és a 24.hu szerint április 30. óta a néhai Andy Vajna érdekeltségébe tartozó Las Vegas Casino Zrt.-nek Garancsi Istvánnal közösen az új tulajdonosa és egyben Habony Árpád jó barátja.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf ma arról beszélt az MTI-nek, hogy a Dunakeszi Járműjavító fejlesztése jelentősen hozzájárul a magyar GDP-hez, valamint a magyar beszállítói hálózaton keresztül, illetve várhatóan Magyarországra települő további beszállítók révén komoly nemzetgazdasági hozzáadott értéket jelent.

Az orosz partnercég vezetője, Kirill Lipa azt mondta: “A dunakeszi gyárat úgy fogjuk továbbfejleszteni, hogy képes legyen bármilyen utasszállító vasúti jármű kibocsátására a személyszállító vasúti kocsiktól kezdve a villany- és dízelmozdonyon át a metrókocsikig.” Hozzátette: “Ehhez jelentős, több tízmillió eurós beruházást kell végrehajtani a termékek minőségének javítása és a kínálat bővítése érdekében”.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf állítja: jelentős tudás- és technológiai transzferre ad lehetőséget az, hogy a Magyar Vagon Zrt. tulajdonostársa és egyben szakmai partnere a Dunakeszi Járműjavítóban a világ negyedik legnagyobb vasúti gördülőállomány gyártó vállalata. “A partner licenszeket is átad az egyiptomi állami vasút megrendelésének teljesítéséhez, és szakembereket is továbbképez” – fogalmazott.

Az egyiptomi megrendelés gyártásának előkészítése folyamatban van, a járműjavító menedzsmentje felméri a viszonyokat, ennek ismeretében döntenek a gyártás indításáról. “Már az egyiptomi megrendelés teljesítéséhez is jelentős beruházásokat kell majd végrehajtani, ami az évek során tovább bővül és több száz új munkahelyet hoz létre” – emelte ki a kormányszóvivő férje.

TMH Hungary Kft. (melynek tulajdonosai azonosak a TMH Hungary Invest Zrt. tulajdonosaival) több mint 1 milliárd euró értékben 1300 személyszállító vasúti kocsit szállít az ENR egyiptomi vasúttársaság részére, amelyből 680-at, négy év alatt Dunakeszin fognak legyártani.

A főpolgármester szerint nagyon nem stimmel a felújított orosz metrókocsik ügye

Tarlós István volt főpolgármester átadja a felújított metrókocsikat- Forrás:MTI

A felújított orosz M3-as metrókocsiknál még Moszkvában is korszerűbbek közlekednek. A korábbi városvezetés rossz döntése Karácsony Gergely szerint összefüggésbe hozható azzal, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf azzal az orosz céggel bizniszelt, amely….A teljes cikkünket ide kattintva éred el.

MTI/BPK – Kiemelt kép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf – BPK-montázs