Ahogy azt itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon pár napja megírtuk, rengeteg ingyenpénzt lehet szerezni napelemekre. Most kiderült, hogy a koronavírus járvány megemelte az árakat, az otthoni napelemek is többe fognak kerülni azoknak, akik eddig nem léptek.

Borús időben is termel áramot a tetőn a napelen

Magyarországon egy nap alatt jóval több energiát sugárzik ránk a Nap, mint az ország éves energiafogyasztása. A napelem akkor is működik, mikor borús időben csak szórt fény vetül rá, ez is elegendő, hogy a panelek elérjék a megfelelő feszültséget, amivel az inverter már képes bekapcsolni. A napelemek télen is termelnek áramot. A cikkünk alján megnézheted Magyarország napfénytérképét azt, hogy hol süt a legtöbbet a nap. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Drágulnak a napelemek

Miközben a napenergia iránti kereslet világszerte fokozódik, folytatódik a napelem modulok gyártási és szállítási költségeinek emelkedése. A hatás várhatóan Magyarországon is érezhető lesz, ezért a következő 3-4 hónapban drágulhatnak az otthonfelújítási támogatással megvalósuló napelemes beruházások – mondja Lugos Roland, a napelemes rendszerek tervezésével és kiépítésével foglalkozó Optimum Solar csoport ügyvezető tulajdonosa a Portfoliónak.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Drágulási hullám

Ezzel egy éven belül a második áremelkedési hullám indult el az iparágban. 2020 első felében még a nagyrészt Kínában koncentrálódó gyártókapacitások koronavírus-járvány következtében tapasztalható beszűkülése okozott költségemelkedést, mielőtt csökkenésre váltottak az árak. Ez azonban nem tartott sokáig, a második félévben ismét emelkedő trend kezdődött, több ok miatt is.

Drágulnak az alapanyagok és a szállítás

Részben szintén a pandémiával összefüggésben a beszállítók a napelemgyártáshoz nélkülözhetetlen több alapanyag ellátásában sem bírták tartani a lépést a kereslettel, ezért a nyersanyagok gyakorlatilag 2020 egészében drágultak, ami a gyártási költségek folytatódó emelkedését vonta maga után.

Kapacitáshiány

Mindehhez a globális szállítási kapacitások általános hiánya is hozzájárult az év végétől, ami különösen az Európába irányuló szállítmányokat érintette érzékenyen. A pv magazine szerint a logisztikai szektor általános kapacitáshiánya azt eredményezte, hogy az Ázsiából Európába irányuló szállítás költsége csaknem ötszörösére nőtt az elmúlt hónapokban. Ez az éles drágulás a napelem modulok jelenlegi áremelkedésének elsődleges oka.

Kevés a napelem a piacon

A vásárlók, vagyis a telepítők sincsenek éppen optimális helyzetben. Egyszerűen túlságosan kevés határidőre leszállítható napelem modul maradt a piacon, és ezek jelentős részét is jókora felárral adják tovább.

Korlátozott ellátás

Az európai ellátás egy ideig még korlátozott lehet, és az első negyedévben folytatódhat a napelemek drágulása. A második félévben azonban normalizálódhat a kereslet és kínálat aránya, így visszatérhet az elmúlt években megszokott árcsökkenés.

Rekord

Az akadályok ellenére az idei évben a várakozások szerint ismét rekordot dönthet a világon újonnan telepített fotovoltaikus kapacitás nagysága, a különféle becslések szerint 10-34 százalékkal meghaladva a 2020-as bővülést.

Magyarországon is lesz áremelkedés

Magyarországon jelenleg még csak kis mértékben érezhetők a drágító tényezők hatásai, mivel a napelem-nagykereskedések általában rendelkeznek 2-3 hónapra elegendő termékkel; ezen napelemeket még nem befolyásolta nagymértékben az év eleji alapanyaghiányból, illetve a szállítói konténerhiányból fakadó drágulás – mondta el Lugos Roland, a napelemes rendszerek tervezésével és kiépítésével foglalkozó Optimum Solar csoport ügyvezető tulajdonosa a Portfolio-nak.

5-10%-os drágulás

A szállítási költségek január óta megfigyelhető ötszörös emelkedése miatt márciustól várhatóan 5-10 százalékos drágulást is tapasztalhatnak a megrendelők.

Drágulhatnak az otthonfelújítási támogatással megvalósuló beruházások

Az otthonfelújítási támogatás az 50 százalékos vissza nem térítendő támogatás miatt érthető módon most rendkívül nagy népszerűségnek örvend. A háztartási méretű napelemes rendszerek esetében az otthonfelújítási támogatás miatt megnövekedett kereslet miatt bizonyos esetekben valamivel drágábban juthatnak hozzá a napelemekhez a vásárlók.

10%-os drágulásra kell számítani

Az otthonfelújítási támogatás esetén lehetséges 1-10 százalék közötti drágulás a következő 3-4 hónapban, elsősorban azoknál a cégeknél, ahol nem rendelkeznek 2-3 hónapra elegendő raktárkészlettel, vagy a nagy kereslet miatt kifogyóban vannak a napelemkészletek és nem fixálták le korábban áraikat a gyártókkal – mondja az ügyvezető. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Magyarország napfénytérképe

A sötét területeken többet süt a nap, de még a sárga területeken is sok áramot termelnek a napelemek – Forrás: MTA

Kiemelt kép: illusztráció