Nem tetszik az eladóknak a kormány új rendelete, kifogásolják, hogy az emberek tömeges tesztelése helyett a boltokat büntetik. Szerda reggel a pátyi Tesco Expresszben Orbán Viktor és a járványhelyzet miatt hozott új rendelet volt a téma. Közben a kormányfő Facebook oldalán ezrek érdeklődnek az iskolákról, hiszen a statisztikai adatok szerint az iskolás és óvodás gyerekek könnyen hazavihetik a vírust.

Ingyenes tesztek

Miért nem ingyenesek a tesztek, miközben legalább az eladóknak ingyenes lehetne, hiszen sok emberrel találkoznak. Ehhez képest őket büntetik a rendőrök meg ha valaki nem jól hordja a maszkot – mondták a vevők, köztük munkatársunk előtt az egymással hangosan beszélgető alkalmazottak.

Bezárathatja a boltot a rendőrség

A kormány hétfőtől hatalmazta fel a rendőrséget arra, hogy azonnal bezárhatják azokat az üzleteket, éttermeket, ahol nem, vagy nem megfelelően hordanak maszkot.

1 milliós bírság

A felhatalmazás nem csak az üzlet bezárásáról, de akár 1 millió forintig terjedő bírságról is szól. A vendéglátósok sem örültek, hiszen egy figyelmetlen vendég miatt akár kivégezhetik az éttermet.

Bezártak egy CBA-t

Kedden megtörtént az első lezárás. Az egyik pesterzsébeti CBA-t záratták be a rendőrök 3 napra azért, mert a biztonsági őr és a hentespult személyzetének csak az állát takarta el a maszk, az orrukat viszont nem.

Több teszt

A Parlementben hétfőn az ellenzéki képviselők szóvá tették, hogy a kormány rendelete feleslegesen büntető-jellegű és inkább a tömeges tesztelésre kellene koncentrálni, hasonlóan, mint Szlovákiában, ahol az ország minden állampolgárát ingyen tesztelik és csak azok mozoghatnak szabadon, akik nem fertőzöttek.

Osztrák példa

Orbán Viktor tavasz óta azt mondja, hogy Ausztriát tekinti laboratóriumnak és az osztrák intézkedéseket egy kis idő múlva Magyarországon is be kell vezetni. Ami Ausztrában van, az 2-3 hét múlva ide is megérkezik – fogalmazott a kormányfő. Ausztriában már másfélszer annyi az egymillió lakosra jutó fertőzött, mint Magyarországon, “nyugatabbra pedig még ennél is rosszabb a helyzet”. Közölte: s tapasztalataik szerint Magyarország 5-7 nap késéssel követi Ausztriát. Ha így lesz, akkor december közepére a kórházak elérik a teljesítőképességük határát – mondta.

Állig fegyverben

Állig felfegyverkezve várjuk a koronavírus-járvány második hullámát – fogalmazott Orbán Viktor szeptember elején a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Elégedetlen a főpolgármester

Karácsony Gergely, főpolgármester a kormány intézkedéseiről nemrég ezt posztolta a közösségi oldalán: „Jobb későn, mint soha – ez volt az első reakcióm a miniszterelnöki bejelentésre. Csak remélni tudom, hogy nem túl későn.

Elkerülhetetlen korlátozások

A korlátozások immár elkerülhetetlenek, mert kiderült, hogy egyáltalán nem vártuk “talpig fegyverben” a második hullámot, a helyzet egyáltalán nem “istenes”, hanem kezd drámai lenni. Talán ez lenne az első fontos változás: a politikai lózungoktól mentes őszinte beszéd. A mai bejelentésből azt már tudjuk hogy a kormány mit vár el az állampolgároktól és az önkormányzatoktól. De a kormány maga mit fog tenni? – kérdezi a főpolgármester, majd így folytatja a bejegyzését:

Növelni kellene a tesztkapacitást

“A mai bejelentésből fájóan hiányzott az, amit a szakértők régóta követelnek: növelni a tesztkapacitásokat! Fontosnak látom az állandó tesztelés kiterjesztését a közoktatásban dolgozókra. A tömegrendezvények esetében a nagyobb határozottság is indokolt lett volna” – írta a főpolgármester.

91 ezer fertőzött

A friss adatok szerint 91 ezer koronavírus-fertőzött van Magyarországon. A szakértői becslések szerint ezt a számot minimum öttel kell megszorozni, ha a fertőzöttek valódi számát akarják meghatározni.

Akár a magyarok 5%-a is fertőzött lehet

Amennyiben 500 ezer fertőzött lehet a valóságban Magyarországon, az azt jelentené, hogy a lakosság 5%-a elkaphatta a vírust. Vagyis 100 emberből 5 fertőzött lehet.

Veszélyesek lehetnek az iskolák

Ez másként fogalmazva azt is jelentheti, hogy egy 20 fős iskolai osztályban, óvodai csoportban statisztikailag szinte biztosan van olyan gyermek, akinek valamelyik hozzátartozója fertőzött, vagyis az iskolák, óvodák közvetítésével is terjedhet a vírus.

Ezrek várták, hogy az iskolákról is legyen döntés

Kedd este Orbán Viktor hivatalos Facebook oldalára felkerült egy fotó arról, hogy mindjárt bejelentés jön. Több ezer hozzászóló azt várta, hogy az iskolákat is bezárják vagy valamilyen korlátozást rendelnek el. Jelenleg Auszriában sem zárták még be az iskolákat.

Kiemelt kép: Korábbi felvétel a pátyi Tesco Expressről – Fotó: BPK