Magyarország igazi sportnemzet, nem véletlen, hogy majdnem minden évben valamilyen sportág rangos eseményét itt rendezik meg. Ezúttal összegyűjtöttük az eddigi legnagyobb sporteseményeket, amelyeket Budapesten rendeztek.

A legfrissebb

Az idén megrendezett Eb-n debütált az UEFA-nak az új rendszere, mely szerint több európai városban tartják meg az Európa-bajnokság mérkőzéseit. Ezúttal 11 város kapott rá lehetőséget, hogy mérkőzést tartson, ezekbe a városokba pedig Budapest is bekerült. A Puskás Aréna 4 találkozónak adott otthont az Eb-n, ezek közül kétszer a magyar válogatottnak szoríthattunk ott és ezt meg is hálálták a játékosok a teljesítményükkel. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Wembley helyett Puskás Aréna

Majdnem egy komolyabb dolog is történt az Európa-bajnokság közben, hiszen nagyon közel álltunk, ahhoz hogy a Wembley helyett a Puskás Arénába tartsák a döntőt, aminél kevés nagyobb eseménynek lehet otthont adni. A brit kormány nagyon komolyan vette a járvány elleni védekezést az UEFA viszont közölte velük, hogy ha nem képesek biztosítani adott számú jegyet az elődöntőkre és a döntőre, akkor Budapestre viszik a mérkőzéseket. Végül ez nem történt meg, de így is egy jó Eb-n vagyunk túl, minden szempontból. EZT OLVASTAD? Durva verekedés a Puskás Arénában, előkerült egy videó, bíróság elé állították a suttyó szurkolót

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Európai Szuperkupa döntő

Tavaly őszre is jutott egy rangos UEFA esemény a Puskás Arénába, akkor 20 ezer néző előtt csapott össze egymással a Bajnokok Ligája és az Európa Liga győztese. Akkor az is nagy dolognak számított, hogy a 67 ezer fő befogadóképességű stadionban legalább 20 ezren ott lehetnek a lelátókon a sok zárt kapus meccs után. A döntőt a Bayern München csapata nyerte 2-1-re a Sevilla ellen.

Úszó-világbajnokság

2015-ben a mexikói Guadalajara úgy döntött, hogy visszalép a rendezéstől, Magyarország eredetileg a 2021-es esemény házigazdája lett volna, de átvállalta a 2017-es világbajnokság megrendezését. Az esemény fő helyszínéül a 2017. februárjában átadott Duna Aréna szolgált, ahol azóta rendeztek már férfi és női vízilabda-Európa-bajnokságot és úszó-Eb-t is 2020-ban. A 2017-es eseményen 2000 sportoló vett részt és 181 nemzet képviseltette magát.

Versenydíszben a Duna Aréna

Vívó-világbajnokság

A vívás fontos sportág az országunk életében, hiszen több kiemelkedő ikonja van. A jelenlegi magyar vívók közül Szilágyi Áront kell kiemelni, aki megnyerte zsinórban a harmadik olimpiai aranyát is és ezzel beírta magát a történelembe. Magyarország a harmadik helyen áll az összesített éremtáblázaton vívásban az olimpiák történetében, csak az olasz és a franciák vannak előttünk. 2019-ben pedig már 7-edszer rendezhette meg Budapest a vívó-világbajnokságot. EZT NE HAGYD KI: “Győzni akarok, győznöm kell!” – Nézd meg, hogyan örült Szilágyi Áron a harmadik olimpiai aranyának

Szilágyi Áron újabb olimpiai aranyat szerzett Tokióban

MTI/Illyés Tibor

Női kézilabda Bajnokok Ligája

Az Euro 2020 előtt pár hónappal egy másik rangos eseménynek is otthon adott Budapest, hiszen a Papp László Sportarénában rendezték meg a női Bajnokok Ligája négyes döntőjét. További öröm volt, hogy a Győr Audi ETO KC is ott volt a legjobb 4 csapat között, tehát még szurkolni is lehetett egy hazai csapatért. A Győr mellett a francia Brest Bretagne, a norvég Vipers Kristiansand és az orosz CSZKA Moszkva volt érdekelt a Final Fourban.

A jövő

Már most is lehet tudni több olyan eseményről, amit az elkövetkezendő években Budapesten fognak tartani. A 2017-es úszó vb után 10 évvel újra a Duna Aréna fog otthon adni az úszó-világbajnokságnak. A FINA 2019-ben döntött a 2025-ös és 2027-es helyszínről, az előbbit Kazany kapta meg, akik szintén 10 év elteltével rendezik meg újra az eseményt.

Sosem volt még ilyen Budapesten

Az utóbbi évek egyik legnagyobb pillanata történt 2019-ben, amikor a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) monte-carlói ülésén Budapest kapta meg a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát. Egyáltalán nem mondhatjuk magunkat atlétika nemzetnek és korábban még sosem adtunk otthont atlétikai világbajnokságnak.

Így néz majd ki az új atlétikai stadion

Nemzeti Atlétikai Stadion

Az eseményhez hamarosan elkészül a Nemzeti Atlétikai Stadion, amely a Rákóczi híd és a Csepel-sziget északi csücske közötti területen helyezkedik el. A stadionnak 14 ezer férőhelyes lelátója lesz, amit majd egy 22 ezer férőhelyes mobillelátó fog kiegészíteni a világverseny ideje alatt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Szurkolók a francia-magyar EB meccsen – Forrás: Facebook