Főpolgármesteri előválasztást szeretne arra az esetre, ha miniszterelnöknek választanák – monta Karácsony Gergely. Arról is beszélt Budapest első embere, hogy ne költsön a magyar kormány az adófizetők pénzéből 500 milliárdot a kínai Fudan magánegyetemre. Ebből új budapesti metrót lehetne építeni, vagy felszámolható lenne a gyermekszegénység.

Kiáll a magyar fiatalokért

„Én nem az ideológiák harcát vívom, hanem kiállok a vidéki magyar fiatalokért, és meg akarom óvni a gyerekeinket az eladósítástól. Nekünk a Fudannal két bajunk van: az egyik, hogy ha Fudan van, Diákváros nincs.” – mondta Karácsony Gergely az Azonnalinak, majd így folytatta:

Diákváros

„A Diákvárost a ciklus elején a kormánnyal kötött támogatásban abszolút támogattuk. Főleg azért, mert Budapestről – a magas ingatlanárak miatt – sokan az agglomerációba költöznek át, de beutaznak a városba: még nagyobb zaj, még kevesebb zöldfelület van, ezért még többen akarnak kiköltözni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Megváltozna a lakáspiac

Ha lenne Budapesten plusz tízezer kollégiumi férőhely, annak számottevő, pozitív hatása lenne az ingatlanárakra. A Diákváros támogatása nekünk tehát nem egyszerű fricska a kormány felé, nem ideológia, hanem önmagában is rendkívül fontosnak gondoljuk.” – fejtette ki a főpolgármester. 

Ne épüljön magyar pénzből kínai egyetem

Karácsony Gergely elmondta: „A másik problémánk, hogy 500 milliárd forintból a magyar állam ne építsen meg egy kínai magánegyetemet, amelyhez semmilyen közvetlen közérdek nem kapcsolódik. Értem én, hogy a diákok, akik itt fognak tanulni, majd járnak fodrászhoz, meg kávézóba, de az ebből származó gazdasági haszon a töredéke annak, amibe ez kerül. Ennyi pénzből kijön egy új budapesti metró, fel lehet számolni a gyermekszegénységet az országban. Csillagászati összeg!” – fogalmazott a főpolgármester.

Akadály a kormány

Karácsony Gergely szerint ma a főváros és a magyar városok fejlődésének legfőbb akadálya a magyar kormány. Szerinte a kormány eldöntötte, hogy megpróbálja tönkretenni a fővárost, ezért Karácsony Gergely szerint árulás lenne, ha nem követne el mindent azért, hogy a város fejlődni tudjon, ezért is indul a miniszterelnökségért.

Erkölcsi kötelesség

Mint fogalmazott: „Nekem azt kellett mérlegelnem, hogy erkölcsileg vállalható-e az a döntés, hogy miközben sok szavazó biztatott erre, el se induljak az előválasztáson. Ezt nem tehetem meg, éppen a városért érzett politikai felelősségem, sőt, erkölcsi kötelességem miatt, amely túlmutat azon, hogy főpolgármester vagyok.” – mondta.

Ekkor mondana le

Arra a kérdésre, ha megnyerné a 2022-es választást is, mikor mondana le a főpolgármesterségről, azt válaszolta, amikor az Országgyűlés megválasztaná miniszterelnöknek. „A közjogilag meghatározott időpontban, éppen azért, hogy a város stabilitását biztosítsuk. Illetve kell majd egy utódot is találni, akit nyilván szintén előválasztáson a budapesti szavazók fognak kiválasztani.” – mondta.

Az Orbán-kormány jó döntése

Karácsony Gergely szerint a Trianon-emléknap létrehozása jó döntés volt az Orbán-kormány részéről. „Szeretem ezt a napot. Tudom, hogy a szeretet furcsa szó, mert Trianon kapcsán mi a túrót lehet szeretni, hiszen az gyászos emlék. Ne úgy kezeljük a trianoni döntés dátumát, hogy nem foglalkozunk vele és a szőnyeg alá a söpörjük, mint ahogy egy korábbi időszak politikája próbálta kezelni a kérdést. És ne is úgy, hogy ez egy olyan pillanat, amikor haragosak vagyunk az egész világra, és úgy érezzük, hogy mindenki összeesküdött ellenünk.

Összetartozás

Legyen a trianoni döntés dátuma az a nap, amikor mindannyian átérezzük a felelősségét annak, hogy egy olyan nemzet központja vagyunk, amelyet történelmi döntések révén szétszakítottak. Szerintem jó döntés volt, hogy ezen a napon valamiféle összetartozásra emlékszünk, és nem csak a fájdalom és a düh határozza meg az érzéseinket.” – mondta.

Mocskos kampány

Karácsony Gergely szerint az a legjobb, ha úgy készülünk, hogy a mostani minden idők legmocskosabb, legaljasabb és legnehezebben elviselhetőbb kampánya lesz. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely – Forrás: Facebook/Karácsony Gergely