Szívszorító 3 perces videóüzenetet tett fel kedden a Youtube-ra Karsai Dániel alkotmányjogász. A videó címe: A méltóságom jelenlegi állapota 3 percben. A videóban egy alapítványtól kapott, fejpántra erősített speciális pálcával nyomkodja a tabletét, mint mondja, így lassan, de ő is tud újra írásban poénkodni – és ezt elképesztően jó érzésként éli meg.

Nem tud végig ülni egy vitát

A halálos betegségben szenvedő, az életvégi döntés jogáért küzdő alkotmányjogász, Karsai Dániel azt mondja: két hónapja nem tud mobilt, tabletet használni, a legbensőségesebb üzeneteit is valaki másnak kell megnéznie és válaszolnia helyette. „Ma este a Bibó István Szakkollégium vitaestet rendez az ELTE-n életvégi döntés témakörben. Sajnos a vitán egészségi állapotom miatt nem tudok részt venni. Ez volt Bibósként különösen fáj” – írja legutóbbi Facebook-posztjában Karsai Dániel.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Nem tudja magát ellátni

Az életvégi döntés jogáért küzdő a halálos ALS betegségben szenvedő alkotmányjogász már két hete egy interjúban beszélt a romló egészségi állapotáról, amelyben elmondta, hogy nem akarja túlságosan elborzasztani az olvasókat és követőit, „de gyakorlatilag a teljes önállótlanság állapotába” került.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Romlott az állapota

Most pedig egy megrázó videóban számolt be arról, mennyire szomorú amiatt, hogy nem tud ott lenni azon a bibós vitaesten, amire meghívták. „Kifejezetten sajnálom, hogy nem tudok elmenni, de az egészségi állapotom már olyan, hogy nem tudnék két-három órát ezzel tölteni” – fogalmazott a videóban.

Nem tud gépelni

Azonban hozzátette, a „Bibóhoz fűződő szép emlékei” miatt egy kicsit megpróbál hozzájárulni a beszélgetéshez. „A téma ugyebár az emberi méltóság. Én két hónapja nem tudok modern technikát használni, mobilt, tabletet, a legbensőségesebb üzeneteimet is valaki más nézi meg nekem és válaszol helyettem. A magánszférám a szó szoros értelmében eltűnt” – mondta Karsai Dániel.

Méltóságteljes helyzet?

Ezután bemutatta azt a fejpántot is, amit nemrégiben kapott, amihez egy érintőceruza van rögzítve, így újra tudja használni a tabletjét. „Ha lassan is, tudok gépelni. Elképesztő jó érzés volt” – fogalmazott. „Önök szerint ez a helyzet teljességgel méltóságteljes?” – teszi fel a kérdést, hozzátéve, hogy rájuk bízza a választ.

Az eutanáziáért küzd

Karsai Dánielnél 2022 augusztusában diagnosztizáltak ALS-betegséget. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán pert indított azért, hogy méltósággal fejezhesse be az életét. December 11-én aztán Karsai és testvére a Momentummal együtt nyújtottak be népszavazási kezdeményezést az eutanáziáról. A kérdések biztosítanák a lehetőséget az eutanáziához azoknak, akik Karsai Dánielhez hasonlóan gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, amely megfosztja őket az emberi méltóságuktól, és komoly szenvedéssel jár.

Nem támogatja a kormány

Karsai Dániel bírósági meghallgatása november végén volt. A magyar  Igazságügyi Minisztérium közölte, nem változtatnak az eutanáziát érintő szabályokon. Sem a Fidesz, sem a KDNP nem támogatja Karsai Dániel kezdeményezését. 

ALS betegség

Az ALS betegség a központi idegrendszert érintő, az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadásával járó, gyógyíthatatlan betegség, amely teljes bénuláshoz vezet. A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek és a halál fulladás miatt következik be. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti, a fentieket teljesen tiszta tudattal élik végig a betegek, amire jó példa, hogy ALS-ben szenvedett Stephen Hawking világhírű fizikus is.

Nincs esély a túlélésre

A túlélése néhány évre tehető, az életminőség romlását lehet lassítani a megfelelő terápiával. Az ALS az elmúlt időszakban Karsai Dániel alkotmányjogásznak köszönhetően kapott nagyobb nyilvánosságot, aki a strasbourgi Emberi Jogok Bizottságához fordult, hogy „értelmetlen szenvedés helyett méltósággal fejezhesse be életét”.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Karsai Dániel videója

Kiemelt kép: Karsai Dániel – Forrás: YouTube.com