Megdöbbentő: egyik napról a másikra tették ki az utcára a budapesti artistaképző iskolát a 13. kerületben. Az őszi szünet előtt az egyik reggel azzal szembesültek a tanárok és a diákok, hogy lekapcsolták az áramot és elzárták a vizet. A szülők úgy tudják, a hirtelen változás oka, hogy a Kodolányi János Egyetem elköltözik.

Utcára kerültek

Egyik napról a másikra tették ki az utcára a budapesti artistaképző iskolát Budapest 13. kerületében. Az őszi szünet előtt az egyik reggel azzal szembesültek a tanárok és a diákok, hogy lekapcsolták az áramot és elzárták a vizet. Ettől az intézménytől bérelte ugyanis a helyiségeket az Artista- és Előadó-művészeti Akadémia oktOpus Multimédia Intézet Tagintézménye, vagyis a középiskola. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Elfelejtettek szólni

Nekik azonban „elfelejtettek” szólni a fejleményekről. „Nem is tartották már meg aznap az órákat, mert így nem lehetett, másnap pedig már be sem mehettek az épületbe. A hétvégén pedig már ki is pakoltak minden eszközt az épületből” – mondta az egyik diák édesapja a Blikknek.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Bizonytalanságban

Az őszi szünet így teljes bizonytalanságban telt. Végül sikerült átmeneti megoldást találni, az iskola rövid időre beköltözhet a Csengery utcában egy bérházba. Arról még nincsenek információk, meddig maradhatnak itt az intézmény növendékei.

„Példátlan, ami történt”

A Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia Szakgimnázium, Gimnázium, Technikum és Alapfokú Művészeti Iskola vezetése a lap megkeresésére azt közölte, a magyar közoktatásban példátlannak tartják, ami történt. Mindezek miatt megtették a lehetséges és szükséges jogi lépéseket, a fenntartó Nemzeti Cirkuszművészeti Központ segítségével pedig új telephely kialakítását kezdték meg.

Vitatható lépés

„Az elmúlt évek energiaválsága bebizonyította, hogy az Egyetemünk Frangepán utcai épülete fenntartható módon nem szolgálja az egyetem hosszú távú működését, ezért tárgyalásokat kezdtünk az üzemeltetővel a gazdaságos működés biztosítására. Valószínűleg ennek következményeként, meglehetősen vitatható módon, az épület tulajdonosa minden előzetes jelzés nélkül lekapcsolta a közműveket az épületben 2023. 10. 21-én szombaton” – ezt írta dr. Vizi László Tamás, a Kodolányi János Egyetem megbízott rektora a történtekkel kapcsolatban.

Közös intézkedés

„Mi azonnal értesítettük még aznap az Artista- és Előadó-művészeti Akadémia Oktopus Multimédia Intézet tulajdonosait és közösen kezdtük meg a helyzet megoldására szolgáló intézkedéseket. A múlt hét pénteki rendezvényükhöz kérésünkre, például az egyetemünk előző fenntartója biztosított helyet számukra” – írta a rektor a lapnak.

Gattyán segített

A Kodolányi János Egyetem fenntartását 2020 márciusában vette át az egykori Kodolányi-hallgató Gattyán György milliárdos, hároméves időtartamra. 2023. június 1-jén adta el az egyetemet, az új tulajdonos a Pro Universitate Albensis Oktatási, Beruházási és Koordinációs Zrt. lett. Gattyán cége segítette ki egyébként az elmúlt hétvégén az átmenetileg hajléktalanná lett artistaképző iskolát egy irodaház színháztermével, hogy megtarthassák a növendékeknek a korábban eltervezett színházpad-technikai gyakorlati képzést.

Kiesett a halálkerékből

A BudaPestkörnyéke.hu adott hírt arról, hogy durva baleset történt a Richter Flórián Cirkusz egyik előadásán: a Duo Navas artista kettős egyik tagjának a lába kicsúszott a halálkerékből és a férfi hét méter magasból a földre esett. A művész elvesztette az eszméletét és csak percekkel később tért magához.

Megúszta

A férfi csodával határos módon kisebb sérüléssekkel megúszta a balesetet, egy nap megfigyelés után kiengedték a kórházból, és máris arra készült, hogy visszatérjen a porondra.

Így történt a beleset

 „Ők egy halálkerékben dolgoznak, melynek 10 méteres az átmérője, a két végén nagyjából 80 centi széles gyűrűkkel, amelyekben az artisták futnak, ugranak és szaltóznak, sokszor a külső részén is. A baleset akkor történt, amikor az artista a gyűrűben benne volt és ki akarta támasztani magát, ám az egyik kezével nem megfelelő helyen támaszkodott, ezért megcsúszott és kirepült belőle” – mondta Richter Flórián igazgató. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: fiatal artisták. Fotó: oktopus.hu