Fütyülnek a higiéniai szabályokra a magyarországi albán pékségek, ráadásul a hazai sütőiparnak sem tesznek jót. Országszerte, így Budapest környékén is jelen vannak, s bár kevés tésztából sokféle terméket állítanak elő, az alapanyag a legtöbb esetben a Magyar Élelmiszerkönyv szabályainak egyáltalán nem felel meg.

Elveszik a piacot

Erről Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke beszélt a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában. A szakember hangsúlyozta a magyar sütőipari cégek számára nagyon kedvezőtlen az albánok jelenléte, és nem csak azért mert piacot vesznek el a hazai vállalkozásoktól. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Minimális befektetés

A szakember elmondása szerint ezek a vállalkozások minimális tőkebefektetéssel, bérelt helyiségekben, bérelt eszközöket alkalmaznak, bérelt berendezéssel.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Munkaügyi szabályok megkerülése

Septe József ráadásul azt is kiemelte, hogy ezek a vállalkozások gyakran megkerülik a munkaügyi szabályokat, járulékot pedig előfordul, hogy egyáltalán nem is fizetnek.

Higiénia

Ha pedig mindez nem volna elég baj, a higiéniával sok a probléma, ugyanis ezek a vállalkozások elég lazán kezelik ezt a kérdést, ráadásul az alapanyaguk sem túlságosan minőségi. Vagyis kevés féle tésztával dolgoznak, amiből sokféle terméket állítanak elő, ám ezek a tészták a Magyar Élelmiszerkönyv szabályainak egyáltalán nem felelnek meg.

Népszerűek

„Gyakorlatilag ezeknek a termékeknek a gyártását nem lenne szabad végezniük ezeknek a cégeknek” – magyarázta a pékszövetség elnöke, aki arról is beszélt mindennek dacára ezek az egységek nagyon népszerűek a magyar vásárlók körében, ugyanis az albán pékségek általában hosszabb nyitvatartási idővel operálnak, így általában van meleg termék is náluk.

Adósságok

Ezek a vállalkozások viszont általában összehalmoznak egy rakás adósságot, majd otthagyják a céget, ezután pedig egy fantomcég indul ugyanabban az épületben. Van olyan, aki sem energiaszámlákat, sem pedig járulékokat nem fizet – olvasható a Sokszínű Vidékszemléjében.

Nagy károk

„Azt látjuk, hogy ezzel a magyar sütőipari vállalkozásoknak nagyon nagy kárt okoznak” – mondta Septe József, aki úgy tudja, a hazánkban működő 4-500 albán pékség közül nagyjából 15-20-nan igazi tulajdonosa van, ők működtetik az egész hálózatot.

A magyarok rendesen fizetnek

A pékszövetség elnöke arról is beszélt, hogy a magyar vállalkozóknak ezzel szemben saját boltjuk van, mindent tisztán tartanak, a dolgozókat pedig rendesen bejelentik és megfizetik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Freepik