A hétköznapok sűrűjében túllépünk olyan fontos dolgokon, amikre talán figyelni kellene. Pedig idén május 1-től egy csomó olyan változás lép életbe, ami nagyban befolyásolhatja a mindennapjainkat.

Maszkviselés

Az országos tisztifőorvos ezzel a nappal visszavonta a kötelező maszkviselésre vonatkozó határozatot, mostantól az egészségügyi és a szociális intézményekben sem kötelező a maszkviselés. – írta az mfor.hu. Az NNK (Nemzeti Népegészségügyi Központ) erről kiadott tájékoztatása szerint ugyanakkor a kórházigazgatók saját hatáskörben továbbra is dönthetnek a kórházat vagy a kórházon belül bizonyos osztályokat érintően a kötelező maszkhasználatról. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jön az ország- és vármegyebérlet

A nem gépjárművekkel közlekedők számára talán a legfontosabb újítás az ország- és vármegyebérlet. 9450, illetve 18 900 forintért keresztül-kasul járhatjuk az országot, a fővárost, a MÁV-Start, a Volánbusz, vagy a GYSEV járatait, feltüntetett területen belül.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Létrejött a Bankholding

A mai naptól egyesült az MKB Bank és a Takarékbank. Az egységes arculattal működő Magyar Bank Holding hazánk második legnagyobb pénzintézete lesz. Bárki, bármelyik bankhoz tartozott korábban, a fúzióból semmit sem fog észlelni.

Közvetlen járat a Gyöngyösi utca és a Svábhegy között

Mától közvetlen járat köti össze a belvároson keresztül a XII. és a XIII. kerületet: hétköznap 210-es jelzéssel a Gyöngyösi utca és a Svábhegy, hétvégén és ünnepnapokon 210B jelzéssel a Gyöngyösi utca és a Normafa között új buszjárat közlekedik. A BKK közlése szerint a buszok Angyalföld és a Királyhágó tér között a 105-ös, onnantól a 212-es busszal járnak közös útvonalon.

Új parkolási zóna jött létre Budapesten

A zugloiparkolas.hu oldalon elérhető információk szerint mától Zuglóban új, fizetős parkolási terület jött létre, a Fogarasi út – Nagy Lajos király útja – Bánki Donát utca – Padlizsán utca – Kerepesi út által határolt zónában. Az övezetben a munkanapokon 8-18 óráig fizetendő várakozási díj 300 forint/óra.

Leszállási jelzés a vonaton

Végül szintén mától lépett életbe az a szabály a GYSEV által üzemeltetett vonalakon, amelynek alapján mostantól a személyvonatok csak akkor állnak meg a megállóhelyeken, ha le- vagy felszálló utas van – az intézkedés az InterCity-ket nem érinti. A leszállási szándékot a megállóhely előtt az erre felszerelt gombbal kell jelezni, míg a felszállókat arra kéri a vasúttársaság, hogy a peronon jól látható helyen várakozzanak.

Számos változás jön még

Ez elsősorban az állami közlekedési cégek vezetését, a termőföld adásvételét érinti, ami az átlagos magyar állampolgár életében komoly fennakadást nem jelent majd.

Erre figyeljen, ha vármegye bérletet vesz

Helyközi járatokra érvényes lesz. Azonban – ahogy mi is beszámoltunk róla – a MÁV múlt hét szombati közleménye külön hangsúlyozta, hogy a helyközi járatokra Budapesten belül is elég lesz a vármegyebérlet, külön Budapest-bérletet ezekre nem kell venni.

Ezt mondja a MÁV

Azonban nincsenek kevesen, akiket érint a kérdés, mivel gyaníthatóan a Pest vármegyei bérletet épphogy az ingázók fogják a legnagyobb arányban használni. A Telex megkereste az ügyben a MÁV-ot. Az állami cég válasza szerint semmiféle ellentmondás nem található.

Itt lehet használni Budapesten belül

„A vármegye- és országbérletek nem lesznek érvényesek a helyi járatokon, ám a helyközi (távolsági) buszokra és a MÁV-START járataira a városhatáron belül is felszállhatnak a két új bérlettípus tulajdonosai anélkül, hogy külön jegyet vagy bérletet is kellene váltaniuk a közlekedéshez” – fogalmaztak.

A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt fotó: BKK