A Magyar Vízilabda Szövetség és az UVSE csütörtökön 21 órától nyilvános, gyertyás, csendes megemlékezést tart a Margitszigeten, a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda bejárata előtt Benedek Tibor emlékére.

A háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó súlyos betegség után, életének 48. évében csütörtök hajnalban hunyt el. Benedek Tibort az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) is a saját halottjának tekinti.

A vízilabdázó 2008-ban Budapest díszpolgára lett. Karácsony Gergely így búcsúzik tőle:

„Legendás család zseniális alakja; halhatatlan vízilabdázó, odaadó családapa, sziklaszilárd barát… Felfoghatatlan leírni is, hogy – egy hónappal a 48. születésnapja előtt – meghalt Benedek Tibor.
Bár sportolóként és edzőként elért címeivel, elismeréseivel roskadásig tele a vitrin – kiragadva néhányat: háromszoros olimpiai bajnok, világ- és EB-aranyérmes, a Swimming Hall of Fame tagja, Budapest díszpolgára –, elsősorban az embert gyászoljuk; azt az embert, aki medencében és medencén túli tetteiben is példát mutatott, aki imádott élni, aki soha, semmilyen helyzetben nem ismert lehetetlent. Mély részvétem a Benedek családnak” – írja a főpolgármester.

Édesapja, Benedek Miklós színész egyszer ezt mondta róla: “Tibor gyönyörűt mondott nekem: “Annyit gondolkodtam, apu, hogy mit kívánjak jobban, olimpiai bajnok legyek, mint szövetségi kapitány, vagy te megkapd a Kossuth-díjat. Inkább azt szerettem volna, hogy te megkapd a Kossuth-díjat.” Így köszöntött fel engem, ezzel a mondattal.”

Kiemelt kép: Benedek Tibor – MTI/Koszicsák Szilárd