Amikor este odabújsz gyermekedhez egy mesekönyv társaságában, és történeteket mondasz királylányokról, sárkányokról, tündérekről és manókról, akkor sokkal többet teszel, mint gondolnád. Szorongást csökkentesz, biztonságot nyújtasz, szórakoztatsz és fejlesztesz.

Ahogy lemegy a nap, megtörténik a fürdetés, a vacsora, és eljön az ágyba bújás ideje, felkerül a Cseppke hálózsák, jöhet a várva várt mese akár a Cseppke oldaláról is! Szörnyi, az álomőr vagy netán Hűha, a félős uhu lesz a kedvenc?

Egy fárasztó nap után gyakran nagyon nehéz rávenni magunkat, hogy meséljünk, azonban tudván, hogy mennyire jótékony hatással van a gyermekre ez az esti rutin, még a legnagyobb fáradtság ellenére is célszerű sort keríteni a történetmondásra.

Meseolvasás és tv-nézés

Mielőtt még alaposabban beleásnánk magunkat a mesemondás előnyeibe, először is érdemes tisztázni, hogy ténylegesen oda kell ülni a gyermek mellé, és elmondani a történetet, vagy elég benyomni a tévén valamelyik gyerekcsatornát?

A kettő közel sem ugyanazt az élményt nyújtja, mivel ha a szülő mesél, akkor a gyermek fantáziaképeket alkot, magában lejátssza a történéseket. Ez a lassú, belső mozi segít fejleszteni a képzeletet és oldja a belső feszültséget.

Ezzel szemben a tv-ben látott történetek esetében nem kell semmit elképzelnie a gyermeknek, hiszen egy kész képet kap. Így a képzelőerő egyáltalán nem fejlődik, sőt könnyen lehet, hogy a látottak nem felelnek meg a gyermek életkori sajátosságainak.

Például láthat a mesében egy olyan boszorkányt, mely számára túlzottan félelmetes. Ezzel szemben, ha csak hallja a mesét, akkor annyira félelmetesnek képzeli el a boszorkányt, ami számára még nem kellemetlen vagy túl ijesztő.

A mesélővel közös élmény

A gyermek számára a legnagyobb ajándék, ha a szülő vagy nagyszülő értékes, minőségi időt tölt vele, melynek során csak rá figyel. Természetesen az is fontos, hogy a szülő szívesen meséljen és ne kényszerként élje meg az esti rutint, mert a gyermek ezt azonnal megérzi.

A meseolvasás során össze tudtok bújni, együtt tudjátok nézni a képeket. A mindennapos, érzelemdús rituálé komoly összekötő erőt jelent a gyerek és a szülő között.

Érettebb gyermek

Felsorolni is nehéz, hogy mennyi előnye van annak, ha a szülő esténként időt szán a gyermekkel való közös időtöltésre és mesél neki. Azok a gyerekek, akiknek egy héten többször vagy mindennap mesélnek, sokkal kreatívabbak és nagyobb szókinccsel rendelkeznek, mint azok, akiknek alig olvasnak vagy csak tévét néznek.

Szorongás oldása a mese erejével

Amikor a gyermek fél valamitől, akkor is célszerű a mese erejét segítségül hívni. Például, ha a gyerek retteg a sötéttől, akkor az olyan történetek, melyekben a főhős legyőzi a sötétséget és megszerzi a jutalmat, például a királylány kezét, sokat segíthetnek. Nem túlzás kijelenteni, hogy a gyerekeknek szóló történetek gyógyító hatásúak és oldják a feszültséget.

A tipegő hálózsákokat gyártó Cseppke oldalán meséket is találunk, innen is lehet csemegézni!

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: cseppke.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.