Elképesztő látványvilágot tárnak elénk ismét az Animatiqua stúdióban dolgozó srácok. Fogtak egy köteg régi fényképet és olyan élethű látványvilágot varázsoltak belőle, amin még Zwack Sándor, a legendás italgyár mai tulajdonosa is meglepődött, mert meglátta 200 éve született ükapját. Ne hagyd ki a lenyűgöző videót abból a korból, amikor a Budapest Környéke című újságot is alapították. A látványos, 1920 körül készült fotókból animált videót a cikkünk alján nézheted meg.

Tehetséges fiatalok

Korábban már beszámoltunk a tehetséges magyar animációs fiatalok, az Animatiqua csapatának munkájáról. Pont egy évvel ezelőtt jelentkeztek a letűnt Budapest életre keltett képeivel. Ezt a korábbi videót is látnod kell, ide kattintva nézheted meg.

Életre kel az eltűnt Budapest

A srácok friss videójában kizárólag olyan épületek kelnek életre, amelyek vagy a II. világháborúban, vagy 1956-os szabadságharc során sérültek meg, majd bontották el őket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Küldetésük van

Az Animatiqua csapata élettel tölti meg a képeket, többdimenziós mozgóképes jeleneteket formálva belőlük. „Küldetésünk az épített örökség megmentése, legalábbis a mi eszközeinkkel, a virtuális térben” – mondja Kondacs András, az Animatiqua alapító-cégvezetője. Az eredmény lélegzetelállító: olyan fotók elevenednek így meg nagy felbontásban, amik fényképen is alig kivehetők.

A régi Nemzeti Színház a Blahán

Forrás: Animatiqua

Rengeteget dolgoztak rajta

A film elkészítése körülbelül 600 munkaórát vett igénybe, és mintegy 30 képet dolgoztak fel. Ahol rendelkezésre állt több szögből is felvétel egy épületről, ott segítségül hívták a 3D technológiát.

Látványos térhatás

A fák, emberek vagy járművek által kitakart részeket vagy más forrásból pótolták, vagy újra alkották, az ismétlődő mintákra hagyatkozva. A térhatást mozgóképes elemek bevonásával erősítették.

Elillanó buborékok

„Nagyon élveztem az igényes, finom művészi megoldásokat, a megmozduló apró elemeket: a hömpölygő Dunát, csobogó szökőkutat, elillanó buborékokat, felszálló pipafüstöt, a gördülő villamost az egykori Erzsébet hídon, a Tabán csordogáló Ördögárok patakját” – lelkendezett Bartos Erika, író. Igaza is van, mert órákig lehetne bámulni egy-egy életre keltett régi fotót.

100 év képekben

A képek körülbelül száz évet ölelnek fel, a 19. század derekától egészen a második világháborúig. Így akad köztük olyan is, amit már csak egy-egy szakma képviselői, rokonok, vagy kutatók őriznek emlékeikben.

Panoráma 1920-ban

Forrás: Animatiqua

200 éve született ükapa

Zwack Sándor elsők között nézhette meg filmet. „Idén emlékeztünk meg arról, hogy ükapám 200 éve született. Az ő vezetésével lendült fel annyira a cég, hogy kinőtték a belvárosi üzletet, és a Zwacknak most is otthont adó Soroksári úti gyártelepre költöztették a termelést” – meséli Zwack Sándor.

Zwack Sándor is meglepődött

„A családi tradíciók miatt egyébként is élénken él az emlékünkben minden felmenőnk, még azok is, akikkel személyesen nyilván nem találkozhattunk. Egy ilyen élethű felvétel, ahol szinte lesétál közénk a képről, még jobban tudatosítja bennünk, hogy honnan jöttünk, és hová tartunk.”- tette hozzá a legendás italgyár mai tulajdonosa. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nézd meg a látványos videót (Zwack ükpapa 03:10-nél látható)

Kiemelt kép: illusztráció – Zwack Sándor, háttérben pedig egy korabeli Zwack kereskedés – BPK-montázs