Ma már semmi meglepő sincs abban, hogy egy drogériába belépve különféle kozmetikumoktól roskadozó polcokkal találjuk szembe magunkat. Legyen szó akár feszesítésről, ránctalanításról, hámlasztásról vagy hidratálásról, mindegyik célra találunk legalább egy tucat különböző készítményt. Ezek némelyike csak sokat ígér, de annál kevesebb eredmény ad, valamelyiknél viszont tényleg látványos a változás.

Ez utóbbiak közé tartoznak a Matrixyl peptideket tartalmazó kozmetikumok is.

Mi az a Matrixyl?

Az emberi test ama csodáját mindenki ismeri, hogy a bőrünk képes regenerálni saját magát az őt ért sérülések után és meggyógyulni. Ennek a folyamatnak pontos mechanizmusa természetesen a tudósokat is roppant mód érdekelte, így számos kísérletet folytattak a témában. 

A Reimsi Egyetem orvosi karának kutatói rájöttek, hogy a bőrben nemcsak a sejtek, hanem a sejtek közti állományok (úgynevezett matrixok) képesek arra, hogy fehérjék segítségével üzeneteket küldjenek egymásnak. Ezek az üzenetek a fehérjerészecskék, vagyis peptidek. 

Ez pedig a szépségápolás szempontjából azért kiemelkedő felfedezés, mert ha a bőrben, a sejtközi állományban lévő kollagén lebomlik, akkor a peptidek képesek arra, hogy “megüzenjék” a kollagétermelésért felelős fibroblaszt sejteknek, hogy kapcsoljanak fokozottabb működésre. 

A gond csupán annyi volt, hogy csak a bőrfelület sérülése esetén indult el a folyamat; márpedig valljuk be, hogy az emberek többsége nem szeretné szándékosan megsebesíteni magát némi plusz kollagénért cserébe. A kísérletek tehát tovább folytak, a siker pedig nem váratott magára – a spanyol Sederma cégnek sikerült előállítani a Matrixylt, amely a bőr sérülése nélkül is képes kollagéntermelésre ösztönözni a fibroblaszt sejteket. Ezzel pedig megnyílt az út a kozmetikai ipar felé is. 

Matrixyl az otthoni bőrápolásban

Ma már több olyan készítményt is találunk az üzletek kínálatában, amelyek tartalmazzák ezt a nagyszerű hatóanyagot. A Helia-D Professional Tens’Up termékcsaládban például szintén helyett kapot egy Matrixyl 3000 tartalmú szérum is, amely már a Matrixyl egy továbbfejlesztett, még hatékonyabb változatát tartalmazza.

A hatóanyag a bőrön át felszívódva serkenti a kollagéntermelést, ezáltal segít megőrizni a bőr feszességét. Hisz jól tudjuk: a ráncosodás a bőr természetes öregedési folyamatának a része, és a kollagénszint csökkenése nagyban felelős érte. Ha viszont ezt a kollagént célzottan, a problémás területeken pótoljuk, azzal késleltethetjük a bőr ráncosodását, és tovább megőrizhetjük fiatalos kinézetünket.

A professzionális termékek rendszeres otthoni használatával nagyon szép eredményeket lehet elérni, ami roppant kedvező azok számára, akik idegenkednek a kozmetikai kezelésektől vagy a plasztikai beavatkozásoktól, mégis szeretnék megőrizni bőrük szépségét. Hiszen a modern kozmetikumok megkönnyítik a szépségápolást.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének legolvasottabb regionális hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország 8. legolvasottabb hírportálja, akkor kattintson ide!