Magyarország egyik legnagyobb kábítószerfogását könyvelheti el a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI). A rendőrök a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársaival közösen a letenyei határátkelőn egy bolgár sofőr által vezetett tehergépkocsi vontatmányában fedezték fel hétfőn a 150 kilogrammnyi drogot. Az illegális áru lefoglalásával félmilliárd forint értékű kábítószert sikerült kivonni a forgalomból.

Nem mindennapi drogfogás

A KR NNI nyomozói rendkívül szoros nemzetközi együttműködésben dolgoznak az Európai Unió országainak rendőreivel. A hosszú évekre visszanyúló munkakapcsolatoknak köszönhetően a nyomozók közötti információáramlás nagyon gyors és közvetlen. Ezen gördülékeny és hatékony együttműködésnek köszönhetően sikerült a napokban egy nem mindennapi drogfogást véghez vinniük. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Gyanús volt a kamion

A KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály győri nyomozói a külföldi kollégáiktól kapott jelzés alapján hétfő délben értesítették a NAV Bevetési Igazgatóságát arról, hogy Szlovénia felől egy gyanús kamion érkezik.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Érdekes útvonal

Az információk és a GPS-adatok szerint az illegális rakománnyal teli gépkocsi Spanyolországból indult, majd komppal jutott át Olaszországba, ahonnan Szlovénián keresztül lépett be hazánkba.

Azonnal jelzett a kutya

A pénzügyőrök a nyomozók felkérésére azonnal akcióba lendültek, és az M7-es autópályán a határt átlépő járműszerelvényt Harley nevű cigaretta- és kábítószer-kereső kutyájukkal a Letenyei határátkelőnél átvizsgálták. A kutya azonnal jelzett.  

Professzionális rejtekhely

Megfúrták a kamion vontatmányának platóját, és abból kábítószergyanús anyag szivárgott ki. Így a kávéőrleménnyel teli járművet teljesen átvilágították. Miután az árut lepakolták, a plató alsó részében, mintegy 10 méter hosszan professzionálisan kialakított rejtekhelyeket találtak.

Minden négyzetcentimétert átvizsgáltak

A szemlét már a KR NNI technikusai folytatták le. A jármű minden négyzetcentiméterét alaposan átvizsgálták, minden nyomot aprólékosan rögzítettek. Munkájukat Reni nevű kábítószer-kereső szolgálati kutya is segítette.

Hatalmas fogás

A kamion gyomrában található rekeszekből 150 kilogrammnyi, fóliába csomagolt kábítószergyanús anyag került elő. Az elsődleges gyorsteszt alapján marihuána, aminek ekkora mennyiségben a feketepiaci értéke meghaladja a félmilliárd forintot. Az egész rakományt a rendőrség lefoglalta, és ezzel mintegy 150 000 adag kábítószer piacra kerülését akadályozta meg. Ez az elmúlt évek egyik legnagyobb hazai drogfogása.

Őrizetben a sofőr

Az 58 éves sofőr ellen kábítószer-kereskedelem bűntett miatt eljárást indítottak. A bolgár férfit gyanúsítottként hallgatták ki, majd bűnügyi őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatását a Zala Vármegyei Főügyészségen, amit időközben a Zalaegerszegi Járásbíróság el is rendelt. Az ügyben a magyar hatóságok az Europol és az Eurojust bevonása mellett folytatják tovább a megkezdett munkát annak érdekében, hogy kiderítsék, a szállítmány mögött ki vagy kik állhatnak, és mi volt a pontos úti cél. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A szállítmány

Ez gyanús volt

Kiemelt kép: hatalmas fogás Letenyénél. Fotók: police.hu