A Pest Vármegyei Kormányhivatal pénteken kiadott egy környezetvédelmi határozatot, mely felfüggeszti a gödi Samsung-gyár egyes részeinek éjszakai működését a határértéket túllépő zajszint miatt. A helyi lakosok régóta panaszkodnak arra, hogy alig tudnak aludni az akkumulátorgyárból érkező zajoktól.

Túl hangosan működik a gyár

határozat szövege szerint a Samsung SDI Zrt.  gödi akkumulátorgyára tevékenységének környezetvédelmi felülvizsgálata megállapította, hogy a zajcsökkentési intézkedések ellenére továbbra is túl magas zajszintet ér el a hűtőtorony, illetve a régi kazánház működése az éjszakai (este 10 órától reggel 6 óráig terjedő) időszakban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Csökken a termelés

A Környezetvédelmi Hatóság a nagy zaj miatt az éjszakai időszakban felfüggeszti a gyár egyes részlegeinek, így a régi kazánnak és a hűtőtoronynak a működését. A Gödért Egyesület szerint a határozatban szereplő régi kazánház már nem is működik, a hatóság pedig továbbra is engedélyezi a gyárban 80 zajforrás működését.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Rettegnek a helyiek

Idén januárban a Gödön élő Pálfai Péter, arról beszélt, hogy a lakosság mindennapi életére is kellemetlen hatással van a település mellett épített akkumulátorgyár. Az ott élők többsége retteg, hiszen ez egy komoly vegyi üzem, ahol baj esetén akár katasztrófára is számíthatnak az ott élők. A sziréna hangját Pálfai Péter saját bevallása szerint még egyszer sem hallotta, amikor próbariadót tartottak a településen.

Kellemetlen hang éjszakánként

A gödi férfi arról is beszámolt, hogy éjjelente rendszeresen, éjféltájban rázendít egy pulzáló, kellemetlen hang, amely a gyár irányából érkezik, és emiatt például nyáron, nyitott ablaknál akár egy órán keresztül is forgolódik, míg elalszik.

Egyre többen küzdenek az álmatlansággal

Ezzel a jelenséggel nem csak ő találkozott, az üzem közelében élők közül egyre többen számolnak be az álmatlanság okozta fáradtságról és annak egyéb következményeiről, amelyek jelentős mértékben befolyásolják a gyermekek és a felnőttek életminőségét, iskolai és munkahelyi teljesítményét.

Zajszintmérés önerőből

A zajszintet eleinte elkezdték mérni a saját telefonjaikkal, majd szakértők is kivonultak a helyszínre. „Nagyon kemény azaj. Bőven több, mint a megengedett decibel” – mondta akkor Pálfai Péter.

Havi 6 millió akkumulátor

A Samsung SDI 2017 decemberében döntött úgy, hogy 1,2 milliárd eurót (453 milliárd forintot) ruház be a Göd térségében található akkumulátorgyára termelési kapacitásának bővítésébe. A gyár 2022 januárjában érte el teljes termelési kapacitását, havonta több mint 6 millió darab akkumulátorcellát gyártanak, 1200 új munkahelyet teremtettek.

40 milliárd adófizetői forint

Magyarország 2018-ban jelentette be az Európai Bizottságnak, hogy 108 millió eurós (40 milliárd forintos) állami támogatást kíván nyújtani a projekthez. Az Európai Bizottság februárban megállapította, hogy a Magyarország által a Samsung számára nyújtott 89,6 millió euró (34 milliárd forint) összegű támogatás összhangban áll az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokkal. A döntés értelmében szabad utat kapott a gödi gyár bővítése. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: