Április 30-a után Magyarországon már nem lehet táviratot küldeni, a Magyar Posta ugyanis megszünteti ezt a szolgáltatását. A cég már korábban bejelentette, hogy július 1-től nem kézbesíti a napilapokat.

Megszűnik a távirat küldése

Április 30-tól megszünteti a táviratok kézbesítését a Magyar Posta. A cég azt közölte, hogy a szolgáltatás iránt folyamatosan csökkenő igénnyel indokolják a döntést. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Kevesen használják ezt a szolgáltatást

A közlemény szerint amíg harminc éve még 8 millió táviratot küldtek Magyarországon belül évente, addig 2020-ban már csak 23 ezer táviratot adtak fel egymásnak üzleti ügyfelek és magánszemélyek.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Az internet miatt csökkent a táviratküldés

A Magyar Posta 2600 postán kínálta eddig az április 30-án megszűnő szolgáltatást. „A távirat a maga korában óriási jelentőségű információtovábbító médium volt, de jelentősége előbb a telefon széles körű elterjedésével fokozatosan, majd az internet fejlődésével párhuzamosan drasztikusan lecsökkent” – írja a Magyar Posta.

Több országban is megszűnt a szolgáltatás

A távirat magyarországi kivezetése nem egyedüli példa, Európán belül Ausztria, Csehország, Németország, Hollandia, Franciaország és Szlovénia sem táviratozik már.

174 éve adták fel az elsőt

Magyarországon az első táviratot 174 éve, azaz 1847-ben Bécs és Pozsony között továbbították. Eleinte csak hivatalos táviratokat adtak fel, majd hamarosan megnyitották a lehetőséget a magánforgalom előtt is, idézik fel a rövid szöveges üzenetek őséről.

Napilapokat sem kézbesít

Február végén írtunk arról, hogy július 1-től nem kézbesít napilapokat a Magyar Posta. A cég gazdasági érdekekre hivatkozva szüntette meg a szolgáltatást.

A kiadók feladata lesz

A továbbiakban a lapok kiadóinak kell eljuttatniuk a nyomtatott újságot az előfizetőkhöz, ami várhatóan pluszköltségeket jelent számukra. Azt még nem lehet tudni, hogy akiadók ráterhelik-e a plusz költséget az előfizetőkre.

Közel 100 lapot érint a változás

A Blikk és egyes Mediaworks-kiadványok esetében ez a napilaphoz kapcsolódó csomagra is vonatkozik, amelyben egyebek közt a Kiskegyed, az Autó Motor és több műsorújság található. 

A hetilapokat a posta viszi majd

A változás csak a napilapokra és az említett magazinokra vonatkozik, a többi előfizetett hetilapot és folyóiratot továbbra is a Magyar Posta kézbesítője dobja be a postaládákba. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: bpk