A munkavédelmi ruházat előnyeit mindannyian jól ismerjük és sokra becsüljük, azonban a pormaszk viselését még manapság is nagyon sokan elhanyagolják. A nemtörődömségért viszont akár nagy árat is fizethetünk, hiszen a levegőben terjedő por nem csupán a zavartalan munkavégzést akadályozza, de hosszabb távon akár súlyos egészségügyi problémákat is okozhat. Ne feledjük, az elővigyázatosságra nem csupán a munkahelyen szükséges nagy hangsúlyt fektetni, de az otthoni tevékenységek során is érdemes pormaszkot húzni.     

A pormaszkok típusai

Az anyagukat és formájukat tekintve a különböző modellek nem mutatnak jelentős eltérést. Az ellenállóképességük viszont jócskán különbözhet egymástól, így mielőtt vásárlásra adnánk a fejünket, érdemes rendkívül körültekintőnek lennünk. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen a maszkok felületén található jelölések segítenek eligazodni a védőfelszerelések világában kevésbé jártas személyeknek is. A kód elején látható betűsor a maszk jellegét ismerteti, ami mindegyik félálarcnál megegyezik: FFP (Filtering Face Piece), azaz eldobható részecskeszűrő félálarc.

Mit jelentenek a pormaszkon található számok?

Az FFP betűket egy szám követi 1-től 3-ig, ahol értelemszerűen az egyes szám a leggyengébb védelmet jelöli, míg a hármas a legellenállóbb típust takarja. Az FFP1 pormaszk olyan folyékony és szilárd halmazállapotú anyagok ellen nyújt védelmet, amelyek ugyan nem toxikus hatásúak, de irritálhatják a bőrt és az orrot is. Fúrásnál és kézi csiszolás esetében tökéletesen megvéd a portól és a vízbázisú ködtől.

Az FFP2 modellek az aranyközéputat kínálják

Amennyiben mérsékelten veszélyes anyagokkal kerülhetünk szembe a munkák elvégzése folyamán, az FFP2 pormaszkok jelenthetik a biztos megoldást. Az álarcok ezen típusát főleg a faiparban és a kőműves szférában dolgozók használják, hiszen kiválóan alkalmazható cementálás alatt vagy épp vakoláskor, de a bányászok és a fémipari munkások is erre a típusra esküsznek. Ennek az indokolatlan mellőzése már nem játék, ugyanis a szóban forgó kellék olyan szörnyűségektől mentheti meg a viselőjét, mint a tuberkulózis vagy a tüdőrák.

Szinte semmi nem jut át a FFP3 pormaszkokon

Az FFP3-as típus valódi nagyágyúnak számít, amely az igazán mérgező anyagok ellen is pajzsként szolgál. Kiszűri a radioaktív és a karcinogén szennyezőanyagokat, illetve megálljt parancsol a kórokozóknak, azaz a vírusoknak és a baktériumoknak is. A fent említett egyéni védőfelszerelés felbecsülhetetlen előnyeit legfőképp a gyógyszeriparban és a vegyiparban hasznosítják.

Ez a cikk szponzorált tartalomA BudaPestkörnyéke.hu hírportált naponta 340.000 ember olvassa a forgalmas napokon, ezzel Magyarország 11. legolvasottabb hírportálja vagyunk. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. Áraink tetszeni fognak, ráadásul még 1 millió olvasót is tudunk garantálni a pr-cikkek kiemelésének!