Ahogyan arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt az ellenzéki pártok közösen szerveztek tüntetést szombat délutánra a tervezett Fudan Egyetem ellen. Az ügy  lényege, hogy a kormány a Dél-Pestre tervezett, egyetemistáknak megfizethető lakhatást ígérő Diákváros területének nagy részét elvéve kínai hitelből, a magyar adófizetők pénzén akar kampuszt építeni Kína egyik legnagyobb egyetemének a Fudannak, ez pedig sokaknak nagyon nem tetszik, ezért vonultak most utcára.

A Fidesz szavazóknak is üzent

A tüntetésen óriási tömeg alakult ki, az eseményen pedig többek között Karácsony Gergely, Budapest jelenlegi főpolgármestere, és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje is felszólalt. Karácsony Gergely a felszólalásában a Fidesz szavazóknak is üzent, sőt beszédében azt mondta: reméli a tömegben vannak Fidesz szavazók is. „Magyarország legnagyobb problémája most a hatalom, aminek nincs erkölcsi célja. Egy közös hazánk van, itt fogunk élni együtt, nincs másik hazánk. Biztos, hogy ti ezt akarjátok, az ég szerelmére?” – kérdezte Karácsony Gergely a Fidesz-szavazóktól. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Több kérése volt a tömeghez Karácsony Gergelynek

„A Fudan-üggyel kezdjük Magyarország visszafoglalását, de ehhez pár dolgot meg kell tennetek” – mondta Karácsony Gergely. Majd arra kérte a tömeget, hogy vegyenek részt a Fudan témában tartott konzultáción, aztán vegyenek részt az előválasztásokon, menjenek el szavazatszámlálónak, hogy ne tudják elcsalni a választásokat – fogalmazott Orbán Viktor kihívója, Budapest főpolgármestere.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Kapcsolódó:

Öltönyös nagy emberek

„Számomra felfoghatatlan, hogy mi lett azokból a suta kamaszokból, akik harminc éve még tüntettek a kommunisták ellen, és hogy mi lett azokból a bibós kollégistákból, akik némelyike még Oxfordba is eljutott, tudjuk kinek a támogatásával. Belőlük most öltönyös nagy emberek lettek, helikoptereznek, és a kínai kommunistáknak adják oda a diákváros területét” – mondta Karácsony Gergely a tegnapi eseményen.

Karácsony: erkölcsi öngyilkosság

A Fudan-ügy a Fidesz teljes erkölcsi öngyilkossága, mondta Karácsony. Szerinte a Fideszben azt szokták mondani, hogy ők küzdenek a kommunisták ellen, de az, hogy ki a kommunista, folyamatosan változik. „Külön államtitkárságot hoztak létre az üldözött keresztények megsegítésére, majd nevetségesnek neveznek minket, amikor utcát nevezünk el egy üldözött keresztényről, aki 28 évet ült börtönben a kommunizmus idején.” – mondta a főpolgármester,  aki szerint most két budapesti polgármester áll ki a vidéki magyar hallgatók diákvárosáért.

A felszólalások itt nézhetők vissza:

 

500 milliárd forint

Karácsony Gergely azt mondta, abból az 500 milliárd forintból, ahelyett, hogy eladósítanák a gyermekeinket, fel lehetnek számolni a teljes gyermekszegénységet. 500 milliárd forintból Jakab Péter ötvenezerszer mondhatja Kövér Lászlónak, hogy “ficsúr” a Parlamentben.

Nem a kínai emberek ellen tüntetnek

„Nem tüntetnek a kínai emberek ellen, sőt, még csak nem is Kína ellen” – mondta Karácsony Gergely,  úgy vezetve fel, hogy biztosan lesz, aki majd félreérti, hogy mi ellen tüntetnek most pontosan. „Megvan nekünk a magunk baja a diktátorokkal” – mondta a főpolgármester, hozzátette: a legkevésbé azokkal a kínai emberekkel van bajuk, akik együtt élnek velünk ebben a nagyszerű városban.

A kormány tervei nem a Fudan egyetemről szólnak

Azt, hogy nem a kínai emberek ellen tüntetnek Karácsony Gergely a ma reggeli közösségi oldalára közzétett posztban is hangsúlyozta, mint írta: “Rengetegen gyűltünk össze, hogy megvédjük a Diákvárost. Fontos megjegyezni, ma nem a kínai emberek ellen, végképp nem a Budapesten élő kínai közösség ellen tüntettünk. De még csak nem is egy egyetem ellen. A kormány tervei ugyanis nem a Fudan egyetemről szólnak, sokkal inkább a pénzről, a kiváltságos kevesek, az 1% érdekeiről. Mi ma a saját hazánkért, az önbecsülésünkért álltunk ki. Megmutattuk, mekkora ereje van a többségnek, a 99%-nak. A következő egy évben sokszor meg kell még mutatnunk magunkat. Köszönöm, hogy eljöttetek, jó volt újra találkozni veletek!”

Ma reggeli posztjában pedig arról ír, hogy egyeztetésbe kezd az ellenzéki miniszterelnök-jelöltekkel

Felkérem az ellenzéki miniszterelnök-jelölteket, tegyük együtt világossá, írjuk meg közösen hivatalos levélben Kína elnökének, egyben a Kínai Kommunista Párt főtitkárának, valamint a kínai miniszterelnöknek: “2022-ben a kormányváltás után, bármelyikünk is vezeti az új kormányt, nem épül meg a kínai kommunista egyetem Budapesten, megépül viszont a Diákváros, és nem kérünk, nem akarunk több mint 500 milliárd adósságot Kínától.”

“Megtisztelt az a sok ezer ember”

“Bár a kormány meghátrálásba, ködösítésbe kezdett az ügyben, ismerjük őket, ezért holnap elkezdem az egyeztetést Dobrev Klárával, Jakab Péterrel, Fekete-Győr Andrással, Márki-Zay Péterrel és Pálinkás Józseffel a közös kiállásról. Megtisztelt az a sok ezer ember, akik eljöttek a szombati tüntetésre. Nem csak a kínai kommunista egyetem ellen és a Diákvárosért tüntettünk. De kiálltunk sok milliárd forintny közpénz lenyúlása ellen. Kiálltunk Magyarország szuverenitásának sunyi kiárusítása ellen.”

“A saját hazánk önbecsüléséért állunk ki”

“Vagyis nem a kínai emberek ellen, hanem a saját hazánkért, a saját önbecsülésünkért álltunk ki. És tiltakoztunk és tiltakozni is fogunk nem csak Budapest újabb megbüntetése ellen, de azért is, hogy senki, de senki ne herdálhassa el a vidéki magyar fiatalok boldogulásának esélyét. Köszönöm még egyszer mindenkinek, felemelő volt. Folytatása következik…” – olvasható a posztban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Itt a teljes bejegyzés:

Kiemelt kép: Fudan tüntetés helyszíni fotó – Forrás: Karácsony Gergely Facebook oldala