A Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának több munkatársa is koronavírus-fertőzött lett. Nemrég derült ki, ki, hogy a egyetem egyik gyermekklinikáján is találtak fertőzött dolgozót.

FRISSÍTÉS:

A Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatósága a következő közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz:
„A Semmelweis Egyetem cáfolja a qubit.hu 2020. április 2-ai cikkének több állítását is, amelyeket névtelen forrásra hivatkozva közölt az újságíró. A portál cikkében szereplő információkkal ellentétben nem igaz, hogy csak március 25-én kezdték tesztelni a Neurológiai Klinika munkatársait. Valótlan a cikk azon állítása is, miszerint két osztályt be kellett zárni a Klinikán. Ahogy a lapnak 2020. április 1-jén 10.55-kor küldött hivatalos válaszunkban is szerepel: a klinika munkatársai nem oktatták azokat az iráni gyógyszerészhallgatókat, akiknek március elején elsők között lett pozitív a koronavírus tesztje. Az egyetem rektorának utasítására több lépcsőben a klinika valamennyi munkatársánál elvégezték a vizsgálatot, így még a betegség korai szakaszában tudtak azonosítani néhány fertőzöttet, március 26. óta nem tudunk újabb megbetegedésről”.

ELŐZMÉNY:

A Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekklinikája után a Neurológiai Klinika több munkatársa is elkapta a koronavírust. Az egyik alkalmazott szerint a Magyarországon egyik elsőként regisztrált fertőzöttnek a tanára a klinikán dolgozik, azonban őt a Szent László Kórházban kezelik jelenleg. Mint mondta, a klinikán már két osztályt is bezártak, de a bejáró dolgozókon csak március 25-én kezdtek el koronavírus-tesztet végezni. Egyelőre nem tudni, hogy hányan kaphatták el a fertőzést a klinikán kezelt betegek és az ambulancián megfordult járóbetegek közül – írja a Qubite.

A portál kereste a Neurológiai Klinika vezetőjét, Bereczki Dánielt is. A Semmelweis Egyetem sajtóreferense, Beck András arról tájékoztatott, hogy az egészségügyi dolgozókra munkájukból adódóan nagy kockázatot jelent a koronavírus, így március 11-től minden szakdolgozónak, orvosnak biztosítják a folyamatos szűrést.

“Az egyetem neurológiai klinikáján március 14-én annak ellenére azonosítottak egy fertőzött kollégát, hogy a klinika munkatársai nem oktatták azokat az iráni gyógyszerész hallgatókat, akikről március elején bizonyosodott be, hogy megfertőződtek koronavírussal.

Az egyetem rektorának utasítására a klinika valamennyi munkatársánál elvégezték a vizsgálatot, így még a betegség korai szakaszában tudtak azonosítani néhány fertőzöttet. Az intézkedéseknek köszönhetően az egyetem dolgozói között csak sporadikusan jelent meg a betegség, március 26. óta nem tudunk újabb megbetegedésről. A Semmelweis Egyetemen továbbra is folyamatos és biztonságos a betegellátás, rendelkezésre áll a megfelelő humánerőforrás” – írták közleményükben.

Kiemelt kép: SE Neurológiai Klinika – Forrás: semmelweis.hu